Skocz do zawartości
  • 0

Jednostka z UK

Krzysiu

Pytanie

Witam serdecznie Koleżanki i Kolegów chciałbym zapytać czy zdarzyło się komuś z Was sprowadzać łódkę z Wielkiej Brytanii a jeśli tak to jak wyglądała sprawa transportu i jakie koszta oprócz transportu musimy doliczyć jeśli chodzi o cła podatki i takie tam .

Oczywiście chętnie posłucham również osób które nie sprowadzały a maja wiedzę co gdzie i jak .

Z góry dziękuje za wszystkie pomocne informacje.

Pozdrawiam Krzysiu .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przepłyn kanał La-manche a jak bedziesz juz w porcie we Francji załadujesz na przyczepke i o cłach zapomnisz :).

A na powaznie.

Jesli łódka jest uzywana to nie sądze żeby na granicy unii ktos ja oclił bo to nie jest granica polska i takie rzeczy tam nie są raczej clone. Jak juz jestes na terenie unii to zadne formalnisci potrzebne nie sa bo nie musisz teraz rejestrowac w PL łódek ponizej 5m.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• 0

Przepłyn kanał La-manche a jak bedziesz juz w porcie we Francji załadujesz na przyczepke i o cłach zapomnisz :).

A na powaznie.

Jesli łódka jest uzywana to nie sądze żeby na granicy unii ktos ja oclił bo to nie jest granica polska i takie rzeczy tam nie są raczej clone. Jak juz jestes na terenie unii to zadne formalnisci potrzebne nie sa bo nie musisz teraz rejestrowac w PL łódek ponizej 5m.

Nie do końca. To zależy jakiej mocy silnik napędza łódkę... ja w tym roku rejestrowałem swoją sprowadzoną w Włoch.

• 0

No i właśnie zapomniałem dodac ze Łódź ma silnik 50 km i fajnie by ja było zarejestrować bo będzie służyć również poza granicami jako środek do rekreacyjnego pływania

Dokładnie chodzi mi o riba 420 ale przypuszczam ze rodzaj Łodzi nie ma znaczenia choć mogę się mylić .

Edytowane przez Krzysiu

• 0

No i właśnie zapomniałem dodac ze Łódź ma silnik 50 km i fajnie by ja było zarejestrować bo będzie służyć również poza granicami jako środek do rekreacyjnego pływania

Dokładnie chodzi mi o riba 420 ale przypuszczam ze rodzaj Łodzi nie ma znaczenia choć mogę się mylić .

W wiekszosci krajow takie łodzie nie wymagaja rejestracji. Chyba w całej unii nie. W Szwecji napewno nie. Natomiast skoro wspomniałes o silniku to jesli przyuważa bo duży i bedzisz clił bedziesz musiał miec papiery o zgodnosci z normami Unii i dowod zakupu. Nie wiem ile cła ale vat zapłacic pewnie bedziesz musiał. Pisze na podstawie tego co rok temu kolega dostarczał do silnika sprowadzonego z USA

• 0

W Anglii też nie ma obowiązku rejestracji ale już w Walii trzeba rejestrować łodzie z silnikami spalinowymi powyżej chyba 5hp.

a bez silnika łodź trzeba rejestrowac ?

bo tak jak piszesz to rejestracje przeklejamy przekładajac silnik do 2giej łodki ?

cos bez sensu

zwłaszcza w kraju gdzie ciagnac przyczepe za autem przekładamy tablice tylnią z auta na przyczepe

• 0

Co jest bez sensu? Nie masz obowiązku rejestracji Łodzi możesz to zrobić ale nie musisz, mowa o Anglii, Walijczycy podchodzą do tego inaczej masz silnik musisz mieć numery. Przy rejestracji podajesz markę, nazwę długość i moc silnika. Jeśli latasz na wiosłach to nie ma problemu, jeśli silnik jest poniżej 5hp sprawa mam się podobnie. Do tego jest jeszcze obowiązek ubezpieczenia i tu wymagają tego zazwyczaj właściciele slipów i marin.

P. S. Co do przyczep to tylko te które są używane prywatnie nie muszą mieć dowodu, przyczepy używane zarobkowo lub te które opuszczają wyspy podlegają rejestracji pomimo braku tablicy rejestacyjnej.

Edytowane przez albercik2

• 0

Co jest bez sensu? Nie masz obowiązku rejestracji Łodzi możesz to zrobić ale nie musisz, mowa o Anglii, Walijczycy podchodzą do tego inaczej masz silnik musisz mieć numery. Przy rejestracji podajesz markę, nazwę długość i moc silnika. Jeśli latasz na wiosłach to nie ma problemu, jeśli silnik jest poniżej 5hp sprawa mam się podobnie. Do tego jest jeszcze obowiązek ubezpieczenia i tu wymagają tego zazwyczaj właściciele slipów i marin.

P. S. Co do przyczep to tylko te które są używane prywatnie nie muszą mieć dowodu, przyczepy używane zarobkowo lub te które opuszczają wyspy podlegają rejestracji pomimo braku tablicy rejestacyjnej.

bez sensu jest rejestracja łodzi z powodu posiadania przenoścnego silnika

silnik nie jest  częścią łodzi - możesz mieć 7 łodzi jeden silnik

inna sprawa gdyby był to silnik wbudowany

Edytowane przez selk

• 0

Witam serdecznie Koleżanki i Kolegów chciałbym zapytać czy zdarzyło się komuś z Was sprowadzać łódkę z Wielkiej Brytanii a jeśli tak to jak wyglądała sprawa transportu i jakie koszta oprócz transportu musimy doliczyć jeśli chodzi o cła podatki i takie tam .

Oczywiście chętnie posłucham również osób które nie sprowadzały a maja wiedzę co gdzie i jak .

Z góry dziękuje za wszystkie pomocne informacje.

Pozdrawiam Krzysiu .

Najlepiej poszukac jakiegos tira, ewentualnie vana jesli sie zmiesci. Koszta cla to nie temat na jerka, jakos sobie z tym ludzie radza. Edytowane przez Bujo

• 0

Jeśli chce na legalu to wypełnia wniosek, każdy przewoźnik ma swojego agenta resztą on się zajmuje, dostaje ,,permit,, idzie opłaca kwity w Polsce i może rejestrować.

https://www.gov.uk/government/publications/endangered-species-application-for-import-and-export-permit

Tak jak pisze @Bujo droga prostsza i tańsza. Znaleźć kogoś z rezydenturą przyczepę z ribem na hak i po sprawie. Wcześniej zgłosić do DVLA że przyczepa wyjeżdża z UK po 5 dniach przyjdzie logbook.

Edytowane przez albercik2

• 0

No jest to jakieś rozwiązanie zadzwonię do kolegi mieszkającego w edinburghu czy może na okres świąteczny nie chciał by się przejechać autem do polski .

Dzięki za podpowiedzi jak by sie udało nie omieszkam sie pochwalić .

Edytowane przez Krzysiu

• 0

Przejechać to jedno. Bez problemu. Zarejestrować to drugie. I nie o cło tu chodzi. Kolega Selk już blysnął radami. Ja zarejestrowałem. Ale.. na patencie metodą na wydrę. Po ludzku i logicznie jest ciężko.

a powiedz kolego który nie błysnął radami jaki to problem jest z rejestracja ?

rejestrowałem swego czasu 3 łodki w odstepie 1-2 lat i NIGDY nie miałem problemu i nigdy nie miałem żadnych papierów do łodki

mówimy o łodkach wedkarskich oczywiście

błysij prosze i powiedz jakie to są problemy z tym ?

• 0

A co to jest łódka wędkarska ? A co to jest łódka z silnikiem np. 50km ? Też dla nas wędkarska. Zarejestrowałeś taką sprowadzaną, szczególnie sprowadzaną "na pałę" czyli przejechanie do Polski ala turysta bez zgłoszenia ?

Edytowane przez Bolesław

• 0

10m łodz czy 8m ponton trudno uznac za łodkę wedkarska

obecnie łódka okreslana jako wedkarska do ilus tam metrów nei podlega rejestracji zupełnie  oczywiście w PL

wiec kierujmy się tu moze przepisami :) skoreo niejasne jest czy łodka wedkarska to łodz 10m czy jednak nie

Edytowane przez selk

• 0

W tym rzecz. Nie znając przepisów nie warto doradzać innym. Nie chce mi się teraz rozpisywać.. poźno jest. Ale nie jest łatwo teraz z taką łódką tyou 4.5 m z 50km silnikiem. Bez papierów.. nawet z umową kupna. Potrzebny jest certyfikat że yamaha f50 ma 50koni.. od kogo ten certfikat ? Od rzeczoznawcy.. i to się omija, kombinuje.. długo by opowiadać. Da się. Ale paranoja... p.s. akurat to czy łódka jest "wędkarska" to przepisy są jasne. Kwestia silnika. I wtedy rejestracja jest prosta.

Edytowane przez Bolesław