Skocz do zawartości
  • 0

Jednostka z UK

Krzysiu

Pytanie

Witam serdecznie Koleżanki i Kolegów chciałbym zapytać czy zdarzyło się komuś z Was sprowadzać łódkę z Wielkiej Brytanii a jeśli tak to jak wyglądała sprawa transportu i jakie koszta oprócz transportu musimy doliczyć jeśli chodzi o cła podatki i takie tam .

Oczywiście chętnie posłucham również osób które nie sprowadzały a maja wiedzę co gdzie i jak .

Z góry dziękuje za wszystkie pomocne informacje.

Pozdrawiam Krzysiu .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Racja. Tu masz rację. Ale nikomu się nie chce wiosłować, więc w domyśle.. Zarejestrujesz łódkę jako wędkarską bez problemu. Ale jak uczepisz coś powyżej 20kw (z tego co pamiętam) to łódka jest już "nielegalna".

nie miałem nigdy takiego duzego silnika

zwykle 4-6 koni

sadziłem że kwestia silnika  i jego legalności uzywania to kwestia tylko patentu zeglarskiego czy jak sie to nazywa uprawniajacego do uzywania silników wiekszych niż xxx koni

• 0

Dzięki panowie za dyskusje za dużo kombinowania a udało się kupić jednostkę naszej rodzimej produkcji teraz tylko kwestia silnika .

Dodam tylko ze cały zestaw chciałem mieć zarejestrowany na tip top wiec nie uśmiechało mi się kombinować .

Edytowane przez Krzysiu

• 0

A co tu kombinować. Sprowadzałem łódkę+ przyczepa+ silnik 20km z Norwegii. Na granicy w Szwecji trzeba było zgłosić, że się ją sprowadza na teren UE. Potem po przyjeździe do Polski masz 2 tygodnie żeby udać się na odprawę celną. Tylko żeby to zrobić to musisz skorzystać z usług firmy, która się tym zajmuje. Oczywiście każdy etap z wymienionych jest płatny.

- W Szwecji za wystawienie dokumentów biorą kasę+ kaucję

- w Polsce płacisz firmie za usługę oprawy Plus cło i podatek.

Jak dokonasz odprawy to kaucję zwracają