zewu Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Wczorajszy wypad uświetniła swoją obecnością pierwsza 40-ka w tym roku. Poza tym wyciągnięte jeszcze 2 jaśki, jakieś 35 i 30 cm.Ponadto, odnotowaliśmy ze Stachem kika dość energicznych puknieć, ale ryb nie udawało się zapiąć (niezależnie czy były zacinane czy nie). Dwie ryby spadły podczas holu. Jazie atakowały wyłącznie małe wobki (2,5-3 cm). jaź fot. zewu C.D.N. <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Wirek Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zewu Piękna rybka ! O której godzinie została złowiona? Chyba nocnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Na naszej miejscówce ryby zaczynają zagryzać po 20-tej. Foto zostało zrobione k/ godz. 21:30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Na naszej miejscówce Czyżby to tzw. publiczne jaziowisko?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Nie, Argrabi! To świeżynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zewu,Czy mógłbyś z grubsza opisać mijescówkę ,gdzie łowicie jazie?Oczywiście chodzi tylko o ogólny opis ,który nie zdradzi Waszego miejsca. pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Ostatnio korzystamy najczęściej z samodzielnie rozpracowanych miejscówek. Są dość wydajne. Łowimy wieczorami i w nocy. Najciekawszym łowiskiem jest niezbyt interesujący z początku , podsypany żwirkiem blacik, okraszony kilkoma większymi kamieniami i kilkoma pniami. Poza tym wszelkiego rodzaju rafki i kamieniska, niezbyt odlegle od brzegu (często także sama linia brzegowa, zarówno naturalna jak i opaska). Takich miejsc jest na mazowieckim odcinku Wisły od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Lipiński Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Przecież to kleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Andrzej Rozwiałeś moje wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 ..mi tez jakoś kleniowo wyglada ten niby jaź ...może to jakis chochlik podczas wklejania foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Lipiński Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Było ciemno,można się pomylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Przecież to kleń. Zdjęcie jest zrobione z góry - co zniekształca nieco obraz (i rybę) Zastanawialiśmy się jak ostatecznie zakwalifikować rybę - czy to przypadkiem nie jest jakiś miks jazia z kleniem, łuska i płetwa - kleniowe, kształt raczej kleniowy (lub wychudzonego jazia zmęczonego tarłem), natomiast pyszczek jaziowy - chwilę trwało uwolnienie zassanego małego wobka z małego pyszczka... Żeby rozwiać wątpliwości - jeżeli to nawet był jaziowy falstart - to ciąg dalszy (już zdecydowanie bardziej jaziowy)nastąpi...!!! pozdro,Stachu P.S. Ilość cukru w cukrze... Może pewnie również zbadać ilość klenia w jaziu, bądź odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Lipiński Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Na fotce widać że to kleń.Ma duży pysk,duże łuski,bardziej obły kształt ciała niż jaź.100% kleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 He, he, wiedziałem, że wyjdzie z tego draka. Foto to nie pomyłka, powieszone z premedytacją. Sporo się wczoraj zastanawialiśmy nad klasyfikacją gatunkową tej ryby. Podobnie wrzecionowato wyglądały łowione wcześniej jazie po tarle (abstrahując od tego, ze fota jest zrobiona z góry). Cechy jazia to mniejszy i mniej 'mięsisty' pyszczek, płetwa grzbietowa (typowy jaziowy żagielek) i chyba pokrywa skrzelowa. Cechy klenia: ogon, łuska, ogólna budowa łba. W każdym razie nie odważyliśmy się nazwać tego na 100% kleniem. Zdarzały Wam się takie przypadki? ----zewusklep wedkarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejowaty Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zewu,Dzięki za wskazówki co do wyboru miejscówki:) ps.a może masz zdjęcie gdzie widać płetwę odbytową tej rybki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Maciejowaty, Zrobione było tylko to foto. Jak pewnie czytałeś w innym miejscu znajomy policzył nam łuski i wyszło jednoznacznie na klenia. Nie był jednak w stanie kategorycznie powiedzieć na podstawie fotki, że to bez wątpliwości kleń. Sytuacja by była jasna, gdyby na zdjęciu była widoczna płetwa odbytowa, albo chociaż grzbietowa w pełnej krasie. Nie pomyśleliśmy o tym przed wypuszczeniem ryby, w związku z tym, wszelkie wątpliwości przemawiają na naszą niekorzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIŚNIA Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Na moje oko to klen na 99,99999%. Ale i tak piekny. Mi brakuje lapania kleni i jazi. W Szkocji nie mamy tych ryb jak i rowniez sandacza, bolenia i suma. A to moje klenisko zlowione w Cambridge, Anglia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Pewnie że kleń, nie ma żadnych wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zewu,Myślę, że nie długo poczekamy na odpowiedź Zewu i tak gratulacje ładnego klenia! Pomylić się każdy może PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warciak Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2007 piękny kleń reszta spowodowana wieczorową porą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
argrabi Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Cechy klenia: ogon, łuska, ogólna budowa łba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Ladny kleniak, gratulacje...A najwazniejsze , ze zdjecie rasowe, zrobione nad woda. Nic mnie tak nie drazni jak ryby na tle kafelkow, altanek itp. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Cechy klenia: ogon, łuska, ogólna budowa łba. Arturze bardzo mi się podoba Twoje poczucie humoru. :D Tak trzymaj :D @ Zewu Gratuluję pięknego klenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zewu Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Przyjmujemy werdykt Widać zbyt mocno skoncentrowaliśmy się na cechach, które nas zaskoczyły i przesłoniły nam całość. Zdjęcie mówi faktycznie samo za siebie, a światło czołówek mogło być złudne. Wczoraj również wybraliśmy się 'na jazie'. Nad wodą byliśmy po godz. 21. Łowienie zaczęło się równie fartownie jak ten wątek. Po dość ekscytującej walce wyholowałem... krąpia Potem trafiłem 5 jazi z przedziału jakieś 23-35 cm. Kropkę nad i postawił Stachu wyciągając 42-kę (foto w pierwszym poście wątku). Tym razem ryby miały 100% cech jazia w jaziu (no, poza krąpiem oczywiście, to był rasowy krąp)Ryby zaczęły brać dość późno. Z wody wyszliśmy k/ 0:30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_w Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Ja też tak mam im dłużej na rybach tym mniej widze , czasem to już nawet rzeki nie widać w ekstremalnych sytuacjach ... Raz bylem nawet świadkiem jak jeden wędkarz po trzech dniach nad wodą pływał pontonem po łące... Panowie mniej napojów .. <_< <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi