Skocz do zawartości

JAZIE 2007

zewu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 168
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 3 tygodnie później...

Potwierdzam...osbiscie działam tylko tonacym, gdyz ma swietne predyspozycje lotne. :lol:, w czasie gdy ty spławisz pływajacego i napinajac zyłke zrobisz smuge ja wykonam 3-4 rzuty. Łowie nim tylko gdzie jest 20- 60 cm, wiec wysoko uniesiony kij i równe tempo zwijania na ogół zapobiego grzeznieciu w kamieniach i feszynie ;) do tego ta drobniutka akcja :mellow:

• 3 tygodnie później...

Ostatnio kilka jazi złapałem na górnym odcinku Wisły, takie około 35-45 cm, niestety większe nie chciały współpracować, choć pokazywały się takie około 60cm. Fotki wstawie póżniej, komputer mi siada. co do wobków, to zależy od miejsca- tam gdzie łapałem, opaska około 1-1,5m trzeba było wobka prowadzić smużąc powieszchnie. 10 cm pod wodą były glony które natychmiast pacyfikowały każdą jedną przynęte.

@Marcelinho

Jakiej średnicy żyłki używasz do poławiania cukiereczkiem ?

Pytam, ponieważ ja mam zawsze dylemat - czy zastosować taką, która nie zakłuci pracy malutkiego wobka, czy taką, która da choć cień szansy na udany hol w ciężkich, nocnych warunkach, nieraz całkiem sporej ryby. A może jednak plecionka?

Pozdrawiam.

@ falgmar

Witaj, tutaj pewnie troszke zaskocze. Mianowicie łowic w Wisle nie schodze ponizej 0,20. Raz ze to rzeka w której wciąż jeszcze pływaja okazy, dwa że jazie zazwyczaj buszują wsród kamieni i patyków. Takiego delikwenta, jak wiesz, trzeba natychmiast wyciagnc z najeżonej zawadami miejscówki. Powtóre po zacieciu potrafi tak nachlapac że wypedzi reszte stadka.

W tym wypadku tonącego Tiny, akcja nie traci na swych walorach. Bardzo dawno juz nie uzywałem pływającego, ale pamietam że to nie było to,jesli chodzi o takie łowienie.

Osobiscie, prócz jesieni, nie łowie na plecionke więc niemam doswiadczenia w tej materii.

pozdrawiam

@Marcelinho

Zgadzam się z Tobą całkowicie - Wisła i żyłka ponizej 0,20 to nieporozumienie. Wiele razy się już o tym przekonałem - w przypadku cieńszych żyłek wszystko gra, dopuki nie będziesz miał brania konkretnej ryby. Moje pytanie wynikało z tego, że do tej pory nie używałem Tiny i byłem ciekawy czy na 0,20 pracuje jeszcze poprawnie.

Dzięki za odpowiedź i dalszego jaziowania z taką skutecznością.

Pozdrawiam.

P.S. A jakiej wędeczki kolega używa do tak owocnych łowów?

Dziekuje serdecznie i Tobie takze zycze dobrych efektów.

Uzupełniajac poprzednia wiadomosc miałem na mysli to ze potencjalne jaziowiska to najlepsze miejsca w rzece, sciagaja tam sandacze tudzież sumki czy medalowe klenie, Z tad taki brak finezji.

A wedka? Cóz, opisałem ja jakis miesiąc temu na Wcwi. To 290cm Batson rx6 10-21. Bardzo poreczna szpada. Przez cały rok łowie tym kijem wszystkie gatunki Wislanych ryb. Od jazi na tiny, po sandacze na 18gr głowkach z plecionka. Wygrałem takze z sumami do 110cm na 0,20 nocą po pas w Narwii. W sumie...dobra szpada.

@Maciejowaty takze wojuje tym kijem i swietnie wyciska ryby z wody :lol: