Skocz do zawartości

Noc listopadowa

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Jerzy Waldorff. Wielki Polak. Zgadzam się w pełni. Mam tylko pytanie do kolegi @Marcina Rafalskiego. Czy pan Waldorff, wręczający bukiet kwiatów swojemu "bratu ciotecznemu" panu Czesławowi, łapie się na definicję "metroseksualnego w rurkach"?

• Like 1

Myślę Panowie że przechodzicie od ogółu do szczegółu, czyli zaczynacie rozmieniać się na drobne, od Powstań przeszliście na na wątki indywidualne.

A tak przy okazji cytat z wikipedii:

"Zainteresowania mężczyzny metroseksualnego skupiają się w dużym stopniu wokół sztuki i nauk humanistycznych"

A czyż spodnie sztuczkowe to nie ówczesne rurki?

Edytowane przez slawek_2348

Jerzy Waldorff. Wielki Polak. Zgadzam się w pełni. Mam tylko pytanie do kolegi @Marcina Rafalskiego. Czy pan Waldorff, wręczający bukiet kwiatów swojemu "bratu ciotecznemu" panu Czesławowi, łapie się na definicję "metroseksualnego w rurkach"?

Kolega Sławek 23 48 wybaczy mi jeszcze odejście od głównego nurtu dyskusji. Zgadzam się w ocenie zasług Pana Jerzego Waldorffa dla kultury polskiej. Muszę rozczarować kolego @Mysha pan Waldorff nie łapie się pod wyżej wymienione pojęcie. Nie chciał brać ślubu, ani nie latał umazany farbą w skąpym stroju po mieście ;)  :)  Za to miał świetny gust i co ważniejsze wiele mądrych rzeczy do powiedzenia. 

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 3

To że nie chciał brać ślubu to była tzw. "mądrość etapu". Kilkaset lat wcześniej miałby spore szanse by zrobiono z niego i jego partnera przedstawienie dla gawiedzi i np. obwiniono o brak mleka u krów. Choć ze względu na pochodzenie raczej skończyłoby się na ożenku z brzydką kuzynką lub jakimś biskupstwie.

BTW. Kolego Sławku cała dyskusja zaczęła się od szczegółu czyli od zdobycia przez powstańców lotniska w Ławicy i wątpliwości dotyczących nalotu na Frankfurt.

Różnica zdań pomiędzy mną a kolegą Marcinem polega na tym, że ja uważam, że młodzi w rurkach pijący latte z mlekiem sojowym, w niczym nie różnią się od egzaltowanych młodzieńców czytających wiersze poetów młodopolskich. Kolega Rafał sądzi zaś, że latte szkodzi poziomowi patriotyzmu ????.

To że nie chciał brać ślubu to była tzw. "mądrość etapu". Kilkaset lat wcześniej miałby spore szanse by zrobiono z niego i jego partnera przedstawienie dla gawiedzi i np. obwiniono o brak mleka u krów. Choć ze względu na pochodzenie raczej skończyłoby się na ożenku z brzydką kuzynką lub jakimś biskupstwie.(...)

(...). Kolega Rafał sądzi zaś, że latte szkodzi poziomowi patriotyzmu .

Mylisz się okrutnie  :) W reszcie Europy może by i tak było. W Polsce szlachcic ( takim był niewątpliwie Pan Jerzy) Mógł mieszkać ze szlachcicem. Malo tego dziedziczyć po nim itd Polska zawsze była tolerancyjna. Kto przyjął wypędzonych z Europy Żydów ?

Mówisz jak mój profesor "Panie Rafale... eee..  tfu Panie Marcinie :)  Przyzwyczaiłem się.   :)  ;)

• Like 1

Panowie, pewnie wielu z was jeszcze nie było na świecie ale 44 lata temu zaczęła się zima stulecia. Tak wtedy wyglądała zima,(nie to co dziś +15 C w cieniu) a tak stół na sylwestra marzeń.

Na stole brakuje soku Dodoni Ci co wtedy już świętowali wiedzą o co chodzi

• Like 2

Oczywiście patriotyzm jest pojęciem względnym. i nie należy go wartościować. Może nas łączyć Starbucks, może i Niemcewicz -  z tym, że niektóre odmiany są zdecydowanie popularniejsze..

Od czasów komuny historia Polski była polem ideologicznych kreacji. I niewiele się zmieniło. Edukacja historyczna wszędzie jest przedłużeniem polityki, ale różnice i główne założenia bywają rozmaite, w zależności od kraju, czasu i miejsca. My pozwoliliśmy się całkiem zepchnąć do narożnika, że tak powiem - abdykowaliśmy  :) Nic dziwnego - w tzw naszych niezależnych mediach prędzej przebije się Harvey Milk niż Pilecki.  

Nawet oba europejskie wyrzutki zdecydowanie lepiej sobie radzą - oni kręcą heroiczne Das boot, Nasi ojcowie, nasze matki,  Balladę o żołnierzu albo Lecą żurawie. Spokojnie marginalizując niespotykane w historii ludobójstwo. zniszczenia i rabunki. My.. regularnie pałujemy sami siebie kręcąc np Sąsiadów . W ten prosty sposób mamy ustalony awers i rewers. No to skoro ustalono. żeśmy są gorsi. to po co psuć obraz jakimś zwycięskim powstaniem

• Like 4

Mówisz jak mój profesor "Panie Rafale... eee.. tfu Panie Marcinie :) Przyzwyczaiłem się. :) ;)

Przepraszam. Już kilka lat temu zrobiłem podobną pomyłkę w stosunku do Ciebie. Zwrot "kolego" wziął mi się z powodu, że nauczono mnie tak mówić do drugiego wędkarza. Nad wodą więc chodzę i najpierw się witam, a potem "koleguję" ????.

Wiem o tym "przywileju" szlacheckim. Dlatego napisałem "kilkaset", "pochodzenie " itd. Siedzę na telefonie i stąd ten skrót myślowy. Powinienem zacząć od starożytności, a nie jestem zbyt biegły zarówno w temacie emancypacji "inaczej kochających", jak i w klepaniu na "kalkulatorze". Zresztą to temat całkowicie poboczny. Przyjmijmy, że mam lepsze zdanie o naszej młodzieży niż Ty. Doceniam to, że zarówno chce im się demonstrować jak i chce im się protestować przeciw demonstracjom. My starsi często tego nie dostrzegamy, bo młodzi swoją aktywność przenieśli w dużej części z ulicy do internetu.

I na koniec uzupełnienie. Warto przyjrzeć się obrazkom zza naszej wschodniej granicy. Mężczyźni w hełmach,z brodami i bronią. To widać najczęściej. Ale od czasu do czasu można zobaczyć obrazki "nerdów w okularkach" ze szczątkową muskulaturą. Siedzą przy monitorach i przesuwają kursorem po ekranie... Tylko dziwnym trafem ruskim bardziej zależy na likwidacji tych wymoczków.

Edytowane przez Mysha

@Vako no stety lub niestety już żyłem. Ostatnio rozmawiałem o tej zimie z teściem. Z Warszawy do Ostrołęki jechał 48 godzin. Nocował w Serocku, a potem jechał za czołgiem z lemieszem.

Ja najbardziej pamiętam zimę stanu wojennego. Koksowniki, patrole wojskowe i kolumny transporterów. Zrobię wszystko, by moje dzieci, nigdy tego nie musiały oglądać.

Wszystko dlatego, że zacząłem dzień od wiadomości na Onecie. :) Mnie zupełnie nie interesuje kto z kim śpi. Relacje Waldorffa z jego Mieczysławem były raczej powszechnie znane. Takich przykładów można dużo wymienić. Myślę, że prawie każdy z nas miał lub ma takie osoby w swoim otoczeniu. No i co z tego wynika? Budzi jakieś negatywne emocje większości? Śmieszyć może postawa społeczeństw próbujących wmówić nam nietolerancję, a same do niedawna jawnie i prawnie dyskryminowały osoby homoseksualne. Przypomnę, że ostatnia osoba skazana z tego powodu opuściła niemieckie więzienie chyba na początku lat osiemdziesiątych, więc nie aż tak dawno to było. 

Panowie, pewnie wielu z was jeszcze nie było na świecie ale 44 lata temu zaczęła się zima stulecia. Tak wtedy wyglądała zima,(nie to co dziś +15 C w cieniu) a tak stół na sylwestra marzeń.

Ta była wyjątkowa, chociaż podobne bywały wcześniej. Wyglądało tragicznie, ale jakoś daliśmy sobie radę. W Poznaniu wygonili na ulice studentów i zakłady pracy. Moja uczelnia odśnieżała okolice Targów i Głównego. Do dzisiaj mam odciski na dłoniach. ;) Często kiedy gdzieś się wspomina tę zimę, oglądam sobie na YT "Bal na dworcu w Koluszkach" Filipa Bajona. Wczoraj też musiałem. :) Boska obsada i choćby z tego powodu warto zobaczyć. 

• Like 1

Nic dziwnego - w tzw naszych niezależnych mediach prędzej przebije się Harvey Milk niż Pilecki.

Muszę przyznać, że Ty Sławku żyjesz w kompletnie alternatywnym świecie. Postać Pileckiego jest przedstawiana i nie budzi najmniejszych wątpliwości po żadnej ze stron polskiego pikiełka.

No nie jest całkiem nieznany, ale zdecydowanie mniej rozpoznawalny, niż dużo bardziej poprawni bohaterowie tak starannie nam podstawianej rzeczywistości - np. uświetniona polskim filmem, pani prokurator Helena Wolińska.. 

Wszystko dlatego, że zacząłem dzień od wiadomości na Onecie. :) Mnie zupełnie nie interesuje kto z kim śpi.  (...)

Widzisz teraz, Janusz, do czego prowadzi oglądanie Onetu ! :)  ;)  Mnie tez to nie obchodzi. Też mam znajomego a właściwe dwóch. Żebyś wiedział co oni wygadują na temat np Barta S. czy jemu podobnych !  Kryminał ;)  Mnie natomiast mówiąc krótko napawa, delikatnie mówiąc, niesmakiem jak widzę dwie osoby demonstrujące swoje uczucia na ulicy czy w knajpie i w równym stopniu jak są to hetero czy odmiennej orientacji :)

• Like 3

Muszę przyznać, że Ty Sławku żyjesz w kompletnie alternatywnym świecie. Postać Pileckiego jest przedstawiana i nie budzi najmniejszych wątpliwości po żadnej ze stron polskiego pikiełka.

A ja stawiam, że Sławek specjalnie pisze rzeczy kontrowersyjne, aby zwrócić na siebie uwagę, coś jak Korwin.

Wydaje mi się, że u nas kwestie obyczajowe były zawsze wypośrodkowane. Tym różnimy się od Zachodu, gdzie następują wahnięcia do stanów skrajnych.

Dziś są mega wyzwoleni, wcześniej konserwatywni, a w niedalekiej przyszłości przyjmą prawo szariatu i znów skrajność :D

• Like 5

Nawet oba europejskie wyrzutki zdecydowanie lepiej sobie radzą - oni kręcą heroiczne Das boot, Nasi ojcowie, nasze matki,  Balladę o żołnierzu albo Lecą żurawie. Spokojnie marginalizując niespotykane w historii ludobójstwo. zniszczenia i rabunki. My.. regularnie pałujemy sami siebie kręcąc np Sąsiadów . W ten prosty sposób mamy ustalony awers i rewers. No to skoro ustalono. żeśmy są gorsi. to po co psuć obraz jakimś zwycięskim powstaniem

W ostatnich czasach nakręcono "u nas" lub o "nas" (kolejność dowolna, wartość także  :) ):

"Katyń", "Piłsudski", "Miasto 44", "Bitwa pod Wiedniem", "Dywizjon 303. Historia prawdziwa",  "303. Bitwa o Anglię", "Jack Strong", "1920. Bitwa Warszawska", "Tajemnica Westerplatte", "Kamienie na szaniec", "Orzeł. Ostatni patrol", "Obława", "Wesele" 2021, "Czarny czwartek", "Pilecki" (Netflix 2015"), "Wyklęty", Historia Roja", "Wołyń", "Zerwany kłos", "Kurier", "W ciemności", "Powstanie Warszawskie" Jana Komasy,, "Generał Nil", "Syberiada polska", "Wyszyński. Zemsta czy przebaczenie", "Ida", "Legiony".

To tak na szybko. Z ostatnich kilkunastu lat, dlatego nie ma tu np. "Pianisty", "Ogniem i mieczem" itd. Do tego sporo seriali telewizyjnych i filmów dokumentalnych. Cały czas się kręci superprodukcja o Pileckim. 

Problem jest tylko jeden. Duża część z tych filmów jest ciężkostrawna dla Polaka, a co dopiero dla widza z zagranicy. Jako miłośnik polskiego lotnictwa nie mogę pojąć, jak Czesi nakręcili "Ciemnoniebieski świat", a u nas nawet się nie zbliżyliśmy dwoma filmami o dywizjonie 303, do poziomu tej produkcji. Najbardziej sensowny film o naszych lotnikach to "Ci cholerni cudzoziemcy". Nakręcony przez Chanel 4 serial dokumentalny.

Śmieszyć może postawa społeczeństw próbujących wmówić nam nietolerancję, a same do niedawna jawnie i prawnie dyskryminowały osoby homoseksualne. Przypomnę, że ostatnia osoba skazana z tego powodu opuściła niemieckie więzienie chyba na początku lat osiemdziesiątych, więc nie aż tak dawno to było. 

https://www.dw.com/pl/wi%C4%99zienie-za-homoseksualizm-w-rfn/a-49141859

Przepisy umożliwiające zbrodnie 3 Rzeszy - w tym ludobójstwo -  było klepnięte przez elity prawne naszych jurystycznych aktualnych nauczycieli.Dość wcześnie jednak  odczuli    swe oddzielenie od najeźdżców z kosmosu-faszystów. Zresztą i elitom medycznym, żeby nie było, moralność kompletnie puściła. Mowa tu oczywiście o części , ale bardzo znaczącej ilościowo części tych elit. Spełnia się, a własciwie spełniło ich jedyne powojenne marzenie - odzyskać wyższość moralną przerzucajac winę. Śpią spokojnie-ululani także naszą  amnezją. Dopiero ta wojna nieco burzy wizerunek, ale spokojnie, ta pasywność i serwilizm co do Rosji jakoś się zrelatywizuje, wytłumaczy - także w polskich opracowaniach.

• Like 5

:D  :D  :D  :D 

Ty tak na poważnie? Ciekaw jestem jakbyś zareagował gdyby ktoś u nas nakręcił takie filmy jak "Pluton", "Urodzony 4 lipca", "Czas apokalipsy", "Full Metal Jacket" lub "Paragraf 22"? Można podobnych filmów wymienić dziesiątki. Amerykańskich, francuskich czy też angielskich. I jakoś państwa te się nie zawaliły.

PS. Uzupełnienie listy polskich filmów- "Zgoda", "Kamerdyner", "Jutro idziemy do kina", "Mistrz". Myślę, że w ostatnich kilkunastu latach, filmów wszelakich (fabularnych, dokumentów, seriali) o naszej historii, było min. kilkadziesiąt.

Edytowane przez Mysha

Ee.. To tylko kontynuacja wojennych przygód dzielnego wojaka Sylwka Stalone, nic a nic nie odzierająca z godności żołnierzy moralnego imperium, tak zgrabnie władającego światem i popkulturą. Gęby sami sobie nie przyprawiają.. bo nikt mądry tego nie robi. A ofiary interwencji głosu nie mają  :)     

• Like 1

Vako seriali nie wyliczałem. "Czas honoru" jest wg. mnie udaną serią. Mi się marzy solidna batalistyczna polska produkcja filmowa. Lotników już filmowcy położyli, choć wydawało się to niemożliwe. Są żołnierze Maczka, II korpus Andersa z wygnańcami z Kresów i byłymi jeńcami z Wehrmachtu (można fajnie pokazać różne losy Polaków), cichociemni, dzieje polskich marynarzy (nie tylko z Marynarki Wojennej, ale też z handlowców). Zobaczymy co w końcu wyjdzie z filmu o Pileckim, premiera ma być w 2023 roku. Kasy poszło sporo. Mam nadzieję, że nie będzie to kolejny filmowy zakalec, który będą oglądać jedynie dzieciaki na obowiązkowych pokazach.

• Like 3