Skocz do zawartości

Jakie spodniobuty neoprenowe?

falgmar

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie bezpieczeństwa łowienia w neoprenach vs bezpieczeństwo łowienia oddychających to spotkałem się z ciekawą opinią- mianowicie, że neoprenowe w przypadku wpadnięcia do głębokiej wody są bardzo niebezpieczne. Działają jak korek i delikwent po wpadnięciu do wody ma tendencje do spływania sobie rzeką w pozycji odwrotnej, tj. głową w dół (albo coś koło tego). W przypadku oddychających spodniobutów taki mechanizm nie występuje i przez to są one bezpieczniejsze dla wędkarza. Mówił mi o tym Kol. Adam Sikora (w czasie wspólnego łowienia nad Sanem :D )

W zasadzie to nie powinien być problem - zapoznasz się dokładnie z łowiskiem. Ale tak na serio, jakoś nie mogę uwierzyć że neo nie rozerwą krzaczory nad rzeką... ja roztargałem wodery z grubej gumy - te czarne i to w byle jakich habziach nad Skawą

• 2 lata później...
  • 2 lata później...

Bałuciak dobre śpiochy neoprenowe szyje ale drożyzna wychodzi :( .

do tego wolno i nie zawsze zgodnie ze specyfikacja....

Braku dobrej woli mu zarzucic nie moge (druga wysylka na jego koszt sie odbyla), ale 2 razy pod rzad zly rozmiar (pierwszym razem ich wciagnac nie moglem drugi raz sa "mniej zle" a fabryczne na mnie nie pasuja rzadne wiec jakos przelknalem bo na lodke je zamawialem a nie do wedrowek - dodatkowo dostalem je w kwietniu bodaj (zamawialem jakos jesienia wrzesien-pazdziernik?) wiec ich nie przymierzalem zbyt dokladnie...

Od siebie dodam by kupowac "spiochy" (odnosnie decathlonu - tam tylko "z butem" widzialem).

ładne ale czemu 3ka?? troche cieńkie jak na brodzenie w morzu i innych tatarakach.

Zimą pod neopren grube polarowe spodnie dresowe a na przedwiośniu cienkie bawełniane dresiki i komfort ruchowy i termiczny zapewniony. Po co niepotrzebnie klejnoty przegrzewać :D

Edytowane przez tasiek321

@tasiek , a w cabelasie jak dobierałeś rozmiarówkę ? Śpiochy żeby nie za mocno cisnęły w żołędzie ma się rozumieć . Brać ten większy (stout) żeby grubszy dresik pod to wlazł , czy ten regular da radę . Wielki to nie jestem ale lekko wyróżnia się mięsień piwny ;)

To może ten sam model tylko 5mm grubości :)

Nie mogłem znaleźć w uk 3mm fajnych i kupiłem jakiś badziew z 5mm to mi się w tym masakrycznie źle łaziło. Ciepło było , czasami nawet za ciepło :blink: , toteż raczej nie chcę 5mm , przynajmniej narazie . Te 3mm wydają się bardziej przydatne pod tutejszy klimat , bardziej uniwersalne i wygodniejsze zapewne. Zamówie sobie przed mikołajem :D

Ja od kilku sezonów mam neoprenowe śpiochy Hodgmana (buty osobno).

O ile dobrze pamiętam to neopren 3,5 mm.

Miałem również Cormorany 5mm z kaloszami ale dla mnie to był mocny niewypał, mega niewygodne.

Na stacjonarne łowienie - ok, spacery to była katorga. Jedyny ich plus to taki, że jest w nich ciepło.

Ze śpiochów Hodgmana jestem bardziej zadowolony, zdecydowanie wygodniejsze.

Przy okazji gdyby ktoś potrzebował mam nową parę Hodgmanów w rozmiarze S Small.

• 1 rok później...

Witam. Poszukuję na nowy sezon spodniobutów neoprenowych.

Chciałbym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych kolegów w tej dziedzinie.

Co możecie polecić? Solvkroken, Orvis, Taimen? W internecie jest masa opisów ale wiadomo, każdy chwali swoje. Proszę o szczere opinie.

Będą do brodzenia max do pasa ale potrzebuję dłuższe.

Z góry dziękuję za pomoc.