laredo Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2008 Odnośnie bezpieczeństwa łowienia w neoprenach vs bezpieczeństwo łowienia oddychających to spotkałem się z ciekawą opinią- mianowicie, że neoprenowe w przypadku wpadnięcia do głębokiej wody są bardzo niebezpieczne. Działają jak korek i delikwent po wpadnięciu do wody ma tendencje do spływania sobie rzeką w pozycji odwrotnej, tj. głową w dół (albo coś koło tego). W przypadku oddychających spodniobutów taki mechanizm nie występuje i przez to są one bezpieczniejsze dla wędkarza. Mówił mi o tym Kol. Adam Sikora (w czasie wspólnego łowienia nad Sanem ) W zasadzie to nie powinien być problem - zapoznasz się dokładnie z łowiskiem. Ale tak na serio, jakoś nie mogę uwierzyć że neo nie rozerwą krzaczory nad rzeką... ja roztargałem wodery z grubej gumy - te czarne i to w byle jakich habziach nad Skawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 witam, chcę kupić wodery z neoprenu, proszę o rade, jakiej firmy ?(ciepłe i wytrzymałe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 mam od 3 (chyba?) sezonow cormorany (za smieszne pieniadze) i sa OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalar Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Rozwaliłem w swoim zyciu 2 pary spodniobutów neoprenowych i szukam nastepnych. nie zajęło mi to sporo czasu więc może ktos chce sie podzielic opinia o produkcie? które się nie rozwalaja po sezonie i sa w przystępnej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 a ja szuma oddychaczy 1 pare juz zajechałem a przydało by się coś na wiosne itp :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalar Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 mi tam neoprenki 5mm wystarczą byle nie puszczały w kroku i kalosze dobre miały. "szekspiry" i cormorany przerabialem. niestety lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Bałuciak dobre śpiochy neoprenowe szyje ale drożyzna wychodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Poszukaj w Decathlonie neoprenków CarpelannCena przyzwoita i z jakoscia nie ma tragedi. Duzo lepsze od Cormoranów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Bałuciak dobre śpiochy neoprenowe szyje ale drożyzna wychodzi .do tego wolno i nie zawsze zgodnie ze specyfikacja....Braku dobrej woli mu zarzucic nie moge (druga wysylka na jego koszt sie odbyla), ale 2 razy pod rzad zly rozmiar (pierwszym razem ich wciagnac nie moglem drugi raz sa "mniej zle" a fabryczne na mnie nie pasuja rzadne wiec jakos przelknalem bo na lodke je zamawialem a nie do wedrowek - dodatkowo dostalem je w kwietniu bodaj (zamawialem jakos jesienia wrzesien-pazdziernik?) wiec ich nie przymierzalem zbyt dokladnie...Od siebie dodam by kupowac "spiochy" (odnosnie decathlonu - tam tylko "z butem" widzialem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Piętą achillesową większości spodniobutów jest kalosz i jego łączenie z neoprenem dlatego pokusiłem sie o śpiochy Cabelas'a (około 50$) i buty do brodzenia. Na razie zdają egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 daj link czkasiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 http://www.cabelas.com/product/Footwear/Mens-Footwear/Mens-Waders/Mens-Fishing-Waders%7C/pc/104797980/c/104747580/sc/104674680/i/103926780/Cabelas-3mm-Lightweight-Stockingfoot-Waders-Regular/721043.uts?destination=%2Fcatalog%2Fbrowse.cmd%3FN%3D1101197%26WTz_l%3DSBC%253BBRprd721050&WTz_l=SBC%3BBRprd721050%3Bcat103926780troszkę podrożały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Szkoda że w polsze takich nie oferują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sito Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Ja posiadam spodniobuty grauvell,rozleciały się po sezonie,pękł mi kalosz drugi też już zaczyna więc zdecydowanie odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalar Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 http://www.cabelas.c...50;cat103926780troszkę podrożały ładne ale czemu 3ka?? troche cieńkie jak na brodzenie w morzu i innych tatarakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 (edytowane) ładne ale czemu 3ka?? troche cieńkie jak na brodzenie w morzu i innych tatarakach.Zimą pod neopren grube polarowe spodnie dresowe a na przedwiośniu cienkie bawełniane dresiki i komfort ruchowy i termiczny zapewniony. Po co niepotrzebnie klejnoty przegrzewać Edytowane 4 Października 2012 przez tasiek321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 @tasiek , a w cabelasie jak dobierałeś rozmiarówkę ? Śpiochy żeby nie za mocno cisnęły w żołędzie ma się rozumieć . Brać ten większy (stout) żeby grubszy dresik pod to wlazł , czy ten regular da radę . Wielki to nie jestem ale lekko wyróżnia się mięsień piwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Mam 180cm wzrostu i około 85 kg wagi i wziąłem rozm.L regular i na grube dresy polarowe sa lekko opięte ale fajnie się rozciągają. Jeżeli będziesz łowił głównie zimą to łykaj szersze scout'y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Raczej będę potrzebował pod chłodniejsze pory roku, na cieplejsze mam szmaciane , dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Raczej będę potrzebował pod chłodniejsze pory roku, na cieplejsze mam szmaciane , dzięki To może ten sam model tylko 5mm grubości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 To może ten sam model tylko 5mm grubości Nie mogłem znaleźć w uk 3mm fajnych i kupiłem jakiś badziew z 5mm to mi się w tym masakrycznie źle łaziło. Ciepło było , czasami nawet za ciepło , toteż raczej nie chcę 5mm , przynajmniej narazie . Te 3mm wydają się bardziej przydatne pod tutejszy klimat , bardziej uniwersalne i wygodniejsze zapewne. Zamówie sobie przed mikołajem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Będziesz zadowolony Te 3mm neopreny fajnie się rozciągają i dają dużą swobodę ruchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magnum666 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Ja od kilku sezonów mam neoprenowe śpiochy Hodgmana (buty osobno).O ile dobrze pamiętam to neopren 3,5 mm.Miałem również Cormorany 5mm z kaloszami ale dla mnie to był mocny niewypał, mega niewygodne.Na stacjonarne łowienie - ok, spacery to była katorga. Jedyny ich plus to taki, że jest w nich ciepło. Ze śpiochów Hodgmana jestem bardziej zadowolony, zdecydowanie wygodniejsze.Przy okazji gdyby ktoś potrzebował mam nową parę Hodgmanów w rozmiarze S Small. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Witam. Poszukuję na nowy sezon spodniobutów neoprenowych.Chciałbym się dowiedzieć od bardziej doświadczonych kolegów w tej dziedzinie.Co możecie polecić? Solvkroken, Orvis, Taimen? W internecie jest masa opisów ale wiadomo, każdy chwali swoje. Proszę o szczere opinie.Będą do brodzenia max do pasa ale potrzebuję dłuższe.Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Podłączam się do pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi