Skocz do zawartości

Jakie spodniobuty neoprenowe?

falgmar

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna używam tych:

http://www.cabelas.com/catalog/product.jsp?productId=721051&destination=%2Fcatalog%2Fproduct.jsp%3FproductId%3D732819%26type%3Dproduct&WTz_l=YMAL%3BIK-811200

Ciepłe, wygodne i mają obszerne kalosze - można dać wkładki czy dodatkowe skarpety. W poprzednich miałem problem z kaloszami bo były ciut małe jak dąlem skarpetę i wtedy i tak zimno.

Decathlon, a jeśli ma być cieplej, to 5 mm Cabelas. Polecam śpiochy plus buty (wtedy można dokupić śpiochy oddychające i użyć tych samych butów. Szczególnie na urozmaiconym, kamiestym dnie, ale i do tłuczenia kilometrów po brzegu (to raczej oddychaczami) śpiochy i buty są zdecydowanie lepsze od spodniobutów. Te ostatnie wykazują wyższość jedynie przy zakładaniu, lub zdejmowaniu (dużo wygodniej) i tyle.

Edytowane przez Fatso

Ja przymierzam się do tych :

http://hurch.pl/subzero-50mm-waders-p223.html

Jesli ktoś używa chętnie posłucham opini.

A po co przepłacać http://makarfish.pl/pl/c/Spodniobuty-neoprenowe-Ocean/2924

Mam. Ciepłe i grube. Tylko ten filc. Na śniegu niekoniecznie :lol:

Od niedawna używam tych:

http://www.cabelas.com/catalog/product.jsp?productId=721051&destination=%2Fcatalog%2Fproduct.jsp%3FproductId%3D732819%26type%3Dproduct&WTz_l=YMAL%3BIK-811200

Ciepłe, wygodne i mają obszerne kalosze - można dać wkładki czy dodatkowe skarpety. W poprzednich miałem problem z kaloszami bo były ciut małe jak dąlem skarpetę i wtedy i tak zimno.

Ja dwa sezony biegam w podobnych tyle tylko, że  3mm i w wersji bez kalosza pod buty do brodzenia.

http://www.cabelas.com/product/Home/Cabelas-3mm-Neoprene-Waders%7C/pc/105625080/c/110731680/Cabelas-3mm-Lightweight-Stockingfoot-Waders-Regular/721043.uts?destination=%2Fcategory%2FCabelas-mm-Neoprene-Waders%2F110731680.uts&WTz_l=DirectLoad%3Bcat110731680 

Pewnie troszkę wygodniejsze od tych grubszych 5mm a z kalesonkami polarowymi prędzej klejnoty mi się ugotują niż zmarzną :)

P.S. 

I aktualnie są w promocji :)

Miałem te śpiochy Taimen przy dość intensywnym używaniu(1 sezon) szybko ciekną na łączeniu z skarpetą neoprenową ,również kolega ich używa i narzeka na łaczenie z neoprenem ciekną.Wiec nie polecam.

• 1 rok później...

Witam

Odgrzeje trochę kotleta :D bo nie będę nowego wątku zakładał ;)

Koledzy może ktoś doradzi gdzie można zakupić w PL spiochy neoprenowe. Nadmienie ze nie interesują mnie spodniobuty

Kilka par spodniobutow juz miałem i każde po jakimś czasie przeciekaly a ja już po prostu mam dość klejenia.

Dajcie jakieś namiary na sklepy gdzie takie śpiochy neoprenowe można zakupić.

Pozdrawiam

te mam na miejscu w P-slu do kupienia

ale nie ukrywam ze szukam czegos tanszego poniewaz na nie i tak zwykle gumowe spodniobuty bede chciał zalozyc oczywiscie dwa rozmiary większe :)

wiec w tym przypadku nie zalezy mi az tak na jakosci tylko na tym zeby byl neopren ktory bedzie dobrze izolowal :)

pewnie jak tanszych nie znajde to kupie te z Vision -a

Neopreny Cabelas mozna kupić w USA. Na muchowym komisie FF też od czasu do czasu ktos sprzedaje (np ja ostatnio 300 PLN).

Napisz swoje wymiary ( waga, wzrost, rozmiar stopy, długość nogawki od pachwiny do podłogi, obwód w klatce piersiowej) to może coś wymyślimy, choć teraz $ drogi. :(

te mam na miejscu w P-slu do kupienia

ale nie ukrywam ze szukam czegos tanszego poniewaz na nie i tak zwykle gumowe spodniobuty bede chciał zalozyc oczywiscie dwa rozmiary większe :)

wiec w tym przypadku nie zalezy mi az tak na jakosci tylko na tym zeby byl neopren ktory bedzie dobrze izolowal :)

pewnie jak tanszych nie znajde to kupie te z Vision -a

Jeśli chcesz w ten sposób używać neoprenów to lepiej kupić używane, nawet cieknące. Z tym, że komfort ruchowy w takim secie będzie słaby. 

Jak szukasz czegoś na mrozy to pogadaj z A. Błauciakiem o neoprenach 7mm. Kontakt w necie znajdziesz.

• Like 1

Neopreny Cabelas mozna kupić w USA. Na muchowym komisie FF też od czasu do czasu ktos sprzedaje (np ja ostatnio 300 PLN)?

Napisz swoje wymiary ( waga, wzrost, rozmiar stopy, długość nogawki od pachwiny do podłogi, obwód w klatce piersiowej) to może coś wymyślimy, choć teraz $ drogi. :(

dzięki za chęci

wzoraj pisalem z jednym z forumowiczów i moze pomoże mi temat ogarnaci z wysylka ze Stanów :)

Jeśli chcesz w ten sposób używać neoprenów to lepiej kupić używane, nawet cieknące. Z tym, że komfort ruchowy w takim secie będzie słaby.

Jak szukasz czegoś na mrozy to pogadaj z A. Błauciakiem o neoprenach 7mm. Kontakt w necie znajdziesz.

jak beda spiochy dobre i nie beda ciekly to w gume sie pchal nie bede

ale z doswiadczenia wiem ze predzej czy później skarpety sie po przecieraja albo szwy w kroku puszcza to bynajmiej beda sluzyc jako ocieplacz

co do komfortu poruszania sie w takim zestawie to wiem ze szalu nie bedzie :)

Edytowane przez tony1983

jak beda spiochy dobre i nie beda ciekly to w gume sie pchal nie bede

ale z doswiadczenia wiem ze predzej czy później skarpety sie po przecieraja albo szwy w kroku puszcza to bynajmiej beda sluzyc jako ocieplacz

co do komfortu poruszania sie w takim zestawie to wiem ze szalu nie bedzie :)

Właśnie zalewam szwy w 3 szt "śpiochów", żeby nie było "tego" w kroku..... przepuszczania. ;)

Jeżeli chodzi o skarpety, to do "ekstremalnych" warunków zawsze lepsze są neopreny z butami termicznymi ( Thinsulate).

http://www.cabelas.com/product/Footwear/Mens-Footwear/Mens-Waders/Mens-Fishing-Waders%7C/pc/104797980/c/104747580/sc/104674680/i/103926780/Cabelas-5mm-Neostretch8482-Neoprene-Chest-Waders-150-Regular/721049.uts?destination=%2Fcatalog%2Fbrowse%2Fmens-fishing-waders%2F_%2FN-1101197%2FNs-CATEGORY_SEQ_103926780%3FWTz_l%3DSBC%253BMMcat104797080%253Bcat104674680&WTz_l=SBC%3BMMcat104797080%3Bcat104674680%3Bcat103926780

Trafnego wyboru życzę i dobrych jakościowo "spodni".

post-58042-0-11305000-1420554557_thumb.jpg

post-58042-0-94406500-1420554582_thumb.jpg

Tony,sam przerabiałem temat ze spodniobutami,wszystkie popękały na butach lub na łączeniu nogawki z butami,nareszcie trafiłem na Cabelasa mam już czwartą parę śpiochów,jestem z nich zadowolony,wytrzymują 2-3sezony,na lato kupuję 3mm,na wiosnę 5mm,kupuję je w usa,przesyłka trwa około tygodnia,raz tylko zapłaciłem cło i podatek /około 60zl/,zaznaczam że rocznie spędzam na pstrągach około 300godzin.

Jakość , krój , wykonanie , materiały , pochodzenie - wszystko przemawia za Panem Błauciakiem . Cabela's nie handluje niczym innym jak chiński badziew , różnica z Jaksoniem jest tylko jedna ,  że mozna tam kupić śpioszki w wersji stockingfoot - u nas całkiem niedostępnej , bo genetycznie wolimy odmianę neopren + gumofilce  ;)