Skocz do zawartości

Jakie spodniobuty neoprenowe?

falgmar

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam śpiochów 4,5 - 5 mm. No chyba że zmarźluch (ja) wytrzyma w 4 mm :). Wskazane z dobrymi kaloszami - patrz posty wyżej. Pytanie również o rozmiarówkę np. normalnie noszę 40-41 czyli 27,5-28 cm wkładka. Czy w śpiochach 42/43 wystarczy na grubą skarpetę?

Przepraszam, o ile niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Spodniobuty oczywiście.

Ok, trociuję od początku tego roku, przerobiłem 3 pianki. 2 spodniobuty i 1 śpiochy . Według mnie Scierra Helmsdale . Używałem tylko tej firmy bo mogłem je przymierzyć u mnie w sklepie i były dostępne moje rozmiary 47. Miałem też niższą wersję KENAI które to były z tańszego neoprenu który jest sztywny. Wersja Helmsdale jest z neoprenu SCR, który jest rozciągliwy i o wiele bardziej komfortowy. Mam śpiochy w tej wersji i przy nich zostaję. Moim zdaniem wersję z kaloszami są mniej komfortowe przy chodzeniu za trocie, często wędrówki przez kamienie gdzie kalosze całkowicie się nie sprawdzają a wręcz utrudniają. Tylko dobrej jakości buty do brodzenia . Takie moje zdanie. Jeśli miał bym polecać to Scierra Helmsdale. Takie moje zdanie.

• Like 1

Ok, trociuję od początku tego roku, przerobiłem 3 pianki. 2 spodniobuty i 1 śpiochy . Według mnie Scierra Helmsdale . Używałem tylko tej firmy bo mogłem je przymierzyć u mnie w sklepie i były dostępne moje rozmiary 47. Miałem też niższą wersję KENAI które to były z tańszego neoprenu który jest sztywny. Wersja Helmsdale jest z neoprenu SCR, który jest rozciągliwy i o wiele bardziej komfortowy. Mam śpiochy w tej wersji i przy nich zostaję. Moim zdaniem wersję z kaloszami są mniej komfortowe przy chodzeniu za trocie, często wędrówki przez kamienie gdzie kalosze całkowicie się nie sprawdzają a wręcz utrudniają. Tylko dobrej jakości buty do brodzenia . Takie moje zdanie. Jeśli miał bym polecać to Scierra Helmsdale. Takie moje zdanie.

Ja niestety marznę w stopy (woda 4-8 st. C), więc śpiochy odpadają, może ze skarpetą o 2 nr większą byłoby ok. ale wówczas buty byłyby już ogromne ;). Na lato mam oddychacze-śpiochy i jest ok. Po wykrotach, krzaczorach raczej nie łażę :)

Ja niestety marznę w stopy (woda 4-8 st. C), więc śpiochy odpadają, może ze skarpetą o 2 nr większą byłoby ok. ale wówczas buty byłyby już ogromne ;). Na lato mam oddychacze-śpiochy i jest ok. Po wykrotach, krzaczorach raczej nie łażę :)

Mam to samo, szybko marznę w stopy,  polecają mi wszyscy skarpety z merynosa, spróbuję. Mówiłem oczywiście o śpiochach neoprenowych  ;). Takie posiadam i są super. W tym tygodniu kupuję oddychacze i będę chyba celował w vision.

• 2 lata później...

Panowie szukam spodniobutów neoprenowych i jak każdemu z nas zależy mi na jakości.

Kolega podał mi dwa modele, które sam użytkował w czasie polowań i wypraw wędkarskich.

Zastanawiam się, czy w podanej rozmiarówce jest uwzględniony luz na ewentualną skarpetę.

https://www.tidewe.com/products/deepwade-zip-waders-duck-hunting-breathable-chest-waders

https://www.tidewe.com/products/questwade-elite-comfort-zip-waders

Pod tymi linkami nie ma neoprenów.

Może źle się wyraziłem, choć ten produkt w swoim składzie ma również neopren.

https://www.tidewe.com/products/flash-sale-questwade-elite-comfort-zip-breathable-waders?variant=45860357177556