bodzio Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Witam serdecznie!Od kilku miesięcy z uwagą śledzę dyskusje dotyczące jerkowania.Mimo tego, że jestem wędkarzem używającym sprzęt spinningowy, myślę, że w niektórych przypadkach zastosowanie sprzętu castingowego jest uzasadnione. Moim zdaniem dotyczy to łowienia ciężkimi przynętami.Przynęty ciężkie i duże w naszych warunkach stosuje się przeważnie do połowu szczupaków.Dlatego postanowiłem sprawić sobie sprzęt castingowy na szczupaka. Po wnikliwej analizie artykułów na forum mój wybór padł na następujący zastaw: Wędka robiona na zamówienie na blanku Batson IMB 785.Kołowrotek Abu Revo S.Plecionka Power Pro 30 lb. Koszt całego zestawu w zależności od zastosowanych komponentów do zbrojenia blanku zamyka się między 800 a 1000 zł. Uważam, że stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry.A teraz krótkie uzasadnienie mojego wyboru:Blank zbrojony ze względo na to,że chciałbym cały zestaw zestroić pod siebie (wyważenie,długość dolnika,wzornictwo,konkretny multik).Do Revo S przekonałem sie po przeczytaniu artykółu Remka o tym multiku, gdzie określił go jako idealny do łowienia szczupaków.Solidna konstrukcja, duzy zakres ciężaru stosowanych przynęt i przystępna cena.Wybór plecionki mógł być tylko jeden, do Power Pro mam zaufanie-nigdy mnie nie zawiodła. Mam prośbę do doświadczonych jerkowców, czy mogliby ocenić mój wybór pod względem przydatności do w miare uniwersalnego łowienia szczupaków na średnie i duże przynęty. Nadmieniam, że ostateczna decyzja o zakupie tego zestawu jeszcze nie zapadła. Podejmę ją dopiero po przeczytaniu wszystkich sugestii od Was.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 bardzo dobry wybor, polamania ps. co do plecionki, to sa tez inne linki, tez bardzo dobre a moze nawet lepsze co nie zmienia faktu, ze wybor bardzo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATAS Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Mowa jest o duzych jerkach, spytam tak z ciekawosci czy Revo nadaje sie do szarpania Fatso 14 ? Moze nie mam jeszcze duzej wiedzy na temat lowienia multikami ale wydawalo mi sie ze do woblerów powyzej 60-70g nie stosuje sie multików niskoprofilowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 nie widze nigdzie nic o jerkach w granicach 100 gram, zreszta sama wedka jest do takich przynet za slaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2007 @bodzio,dwa słowa ode mnie:myslę że to będzie dobry wybór do jerków 35-50 gram. W najbardziej popularnych kategoriach dostępnych w handlu oznacza to przynęty takie jak Slider 10F i 10S, Fatso 10F i 10S, MaasMarauder Jr 13cm, i duze woblery np. Perch 12 SR, Rapala Super Shad Rap. Zycze powodzenia nad woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Witam!Zdaję sobie sprawę,że 100g jerkami tym zestawem będzie ciężko łowić. Chciałem jednak na początek mojej przygody z castingiem wybrac coś bardziej uniwersalnego, umożliwiającego łowienie również innymi przynętami jak: duza obrotówka i 15cm ripper.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Ja mam co prawda STXa ale daje sobie radę z dużymi tak bardzo, że juz nie chcę go nawet sprzedawać!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Kuba ty jedż na ryby i coś złap przed wyjazdem bo jak Cię szef rozliczy z urlopu to nie będzie wesoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi