markus383 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 Cześć. W tym roku wróciłem do wędkowania po 15 latach przerwy. W maju / czerwcu naszło mnie na wędkowanie i zacząłem od spinningu. Padło na spinning z uwagi na mniejszą ilość czasu wymaganą na wędkowanie. Nie ma wielogodzinnych zasiadek, nęcenia itd. Wyjścia 3-4 godzinne raz w tygodniu to coś na co mogę sobie pozwolić w tym momencie. Na początek zakupiłem wędkę Jaxon Zaffira, ale po wędkowaniu przez krótki czas zakupiłem sobie dwie Jaxon Grey Stream - jedna do 5 g cw. i druga 4-17 g cw. Bardzo mi pasuje taki podział. Kolejną wędką będzie Dam Microflex do 10 g c.w. Wędkowałem nią z kolegą przez tydzień na Mazurach i bardzo podpasowała mi. Pewnego dnia odwiedziłem to forum i, po obejrzeniu Waszych przynęt, postanowiłem zacząć robić własne przynęty. Wybór z początku padł na woblery odlewane z żywicy. Trochę zepsułem formy, ale i tak jakieś tam wychodzą. Pierwsze woblery zacząłem wykonywać w rozmiarze 5,5 cm, a następnie 3,5 cm. Robiłem też 3 cm, ale jakoś nie leżały mi i porozdawałem te woblerki (wyszło całkiem fajne malowanie okonia). Teraz przyszedł czas na woblery z drewna. Bardziej mi się podobają, bo kształt każdej jest niepowtarzalny. Na razie tylko postrugałem i pomątowałem stelaże i czekam na kapon. Woblery po części pokrywam żywicą epoksydową, a w części Hartzlackiem. Stelaże wykonane są z drutu nierdzewnego 0,8 lub 0,5 mm. Jako, że nie mam jeszcze wprawy z obciążeniem to część woblerów wychodzi pływających, a część tonących. Ostatnia seria wyszła tonąca, a z pierwszych, które wykonywałem spora część jest pływająca. Swoją drogą nie spodziewałem się, że tworzenie przynęt może tak bardzo pochłaniać Najlepsze jest to, kiedy własne przynęty są łowne. Już kilka rybek wpadło na moich bezrybnych wodach Już rozglądam się za komponentami na obrotówki Na pewno chciałbym spróbować też łowić wahadłówkami, ale tu nie mam kompletnie doświadczenia w łowieniu nimi 1 - pierwsze moje próby z drewnem lipowym2 - pierwsze odlane z żywicy woblery3 - 4 - kolejne serie odlane z żywicy 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 "Najlepsze jest to, kiedy własne przynęty są łowne" Nie ma przynęt "niełownych" - są tylko takie które z pudełka nie wyjrzą... Działaj. Początki całkiem niezłe. I myślę, że powinieneś skupić się na jednych przynętach, przynajmniej na początek. Woblery dają nieograniczone możliwości - tak w wykonaniu jak i w łowieniu. Powodzenia:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 6 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Cześć po przerwie. Dawno nic nie wstawiałem, ale co jakiś czas działałem w temacie woblerów. Ostatnio udało mi się wykonać poniższe. Wydaje mi się, że najlepiej wychodzą mi malowania w barwach okoni, a niestety najmniej w typie pstrąga tęczowego, co widać poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 6 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Kolejne malowania w załączniku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 6 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 I już ostatnie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 6 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2023 Teraz czeka mnie zakup formy aluminiowej do wykonywania odlewów (jest w trakcie finalizacji ) oraz jakiś lepszy sprzęt do malowania, gdyż aerograf z "kompresorem" za 180 zł nieco zawodzi, co widać w niektórych miejscach. Mam już na oku lepszy aerograf i poważniejszy kompresor z butlą. Niestety te dwa ostatnie zakupy będą musiały poczekać kilka miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Niedużo działałem ostatnio, gdyż miałem problemy z formą, ale już chyba je pokonałem.Forma aluminiowa bardzo poprawiła powtarzalność kształtów moich przynęt. Przynęty z formy silikonowej jednak nie zawsze, a tak naprawdę to rzadko wychodziły takie same. Teraz jest inaczej. Dziś, w momencie drzemki córki, pomalowałem sobie dwa woblery z formy. Myślę, że jak na malowanie pędzelkiem na moim etapie nauki malowania (i o moich zdolnościach plastycznych) wyszło całkiem, całkiem. Wieczorem, kiedy córka znów będzie spała może znajdę czas na dwa lub cztery kolejne z malowaniem strzebli lub cierniczka. Mam nadzieję, że uda się. Do tej pory sądziłem, że pomalowanie woblera bez aerografu będzie niemożliwe, ale jednak udało się Teraz jeszcze nauka precyzyjnego wykonywania nacięć pod stery i będzie dobrze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 27 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Podłubałem jakiś czas temu kilka przynęt. Tym razem pływające. Rozmiar jak zwykle to 5 cm.Fotografowałem jeszcze przed lakierowaniem. Ciągle poznaję swoją formę i staram się opracować proporcje składników żywicy i mikrobalonu dla woblerów pływających. Chyba wreszcie udało mi się dobrać odpowiednie proporcje Teraz nad wodę i ostateczne ustawienie Oczywiście "ciapane" pędzlem Kolejne woblery będą z drewna. Już mam kilka korpusów. Tym razem będą 7 cm "pstrągówki". Liczę, że w przyszłym roku uda mi się wreszcie wyskoczyć na pstrążki w okolice mazowieckiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 7 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Cześć.Trochę podłubałem korpusów będąc na wyjeździe. Chciałem mieć woblery z możliwie dużą powierzchnią boczną, aby mieć gdzie malować. Wyszły mi takie "pstrągówki" na przyszłoroczną wycieczkę na kropki. Woblery mają 6 cm i ważą od 5,5g do 6g. Waga trochę zwiększy się, kiedy dojdzie ostatnia warstwa żywicy epoksydowej, ster i kotwice. Chciałbym, żeby moja wędka do 8 g cw je obsłużyła tak, aby wyrzuty nie były uciążliwe. Mam nadzieję, że będzie dobrze Woblery w tym momencie pływające, a z kotwicami pewnie będą lekko tonęły lub będą suspending. Co do jakości malowania, to bez rewelacji. Jak widać miał być pstrąg ciemniejszy i jest oraz drugi wzór to miał być ciernik i nie do końca pykło Po raz pierwszy od dawna odpaliłem aerograf i ponownie utwierdziłem się w przekonaniu, że albo kupię lepszy aero i kompresor lub przerzucę się na pędzel. Co do farbek to bardzo fajne kolory - farby od kolegi Bolen30. Kiedy dobrze rozrobiłem kolor z wodą to krycie świetne, ale kiedy za dużo wody to porobiły się zacieki. Przejście przez ten mój chiński aerograf było bardzo dobre Kolejnym razem będę musiał wygospodarować o wiele więcej czasu i bardziej przyłożyć się do rozrabiania farb. Najważniejszy etap przede mną Wstawienie odpowiedniego steru i sprawdzenie, czy te wzory w ogóle pływają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2023 Widać tu pośpiech, a on nie jest dobrym doradcą! Malowanie raz wyjdzie lepiej, raz gorzej, natomiast popracuj nad dopieszczeniem korpusu przed malowaniem, nad gięciem stelaży, bo czasem drobne szczegóły psują cały efekt. Z każdym następnym napewno będzie jeszcze lepiej. Powodzenia i dobrej zabawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 8 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Widać, widać Tu robiłem wobler z jednego kawałka lipy i, wydaje mi się, że to mi trochę utrudnia pracę. Mam w piwnicy balsę o grubości 4 mm i 5 mm. Bedę próbował robić metodą dwóch połówek. Może wyjdzie lepiej. Na pewno poświęcę wtedy więcej czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi