Skocz do zawartości

Zalew Sulejowski i Pilica

Rekomendowane odpowiedzi

Pod Soliną łowisz, i jakoś ci pasi  :) 

Biebrza, Bzura, Wda, Rega i Krutynia tez są okrutnie zarośnięte - łowić w nich jest niełatwo, ale przecież z tego faktu, dowolnych wniosków natury ogólnej wyciągać nam nie przystoi..

Poniżej bywam dwa, trzy razy w roku, na cofce i wyżej kilkanaście. W stronę Tomaszowa quady, auta, syf i tłum, w górze jest mi jakoś milej.. ale bywają kajaki. Przyznam, bardziej wolę muchowy zalew z łódki - wciąż odkrywam rzeczy nieznane.. i się uczę  :)  

Paweł powyżej ZS jest całkiem ładna Pilica a w nie ryby.Wiem,że fajnie jest połapać pod domem ale jak się nie da to trzeba pojechać trochę dalej.

Z tego co obseruję to Nk Wolórk  się fajnie rozwija tak że będziesz miał ryby koło domu a nie tylko szyna i druty

• Like 1

Pod Soliną łowisz, i jakoś ci pasi  :)

Biebrza, Bzura, Wda, Rega i Krutynia tez są okrutnie zarośnięte - łowić w nich jest niełatwo, ale przecież z tego faktu, dowolnych wniosków natury ogólnej wyciągać nam nie przystoi..

Poniżej bywam dwa, trzy razy w roku, na cofce i wyżej kilkanaście. W stronę Tomaszowa quady, auta, syf i tłum, w górze jest mi jakoś milej.. ale bywają kajaki. Przyznam, bardziej wolę muchowy zalew z łódki - wciąż odkrywam rzeczy nieznane.. i się uczę  :)  

Nie lowie juz od dawna ponizej Soliny. I pamietam jak wygladal San w okolicach Postolowa 20 lat temu a jak 6-7 kiedy bylem ostatni raz. Ciezko bylo znalez miesce, zeby poprowadzic muche. Te rzeki o ktorych piszesz sa zarosniete, ale porownaj jak wygladaja rosliny w nich a jak w Pilicy. Powtarzam jeszcze raz. Pojedz na Pilice i zobacz jak to wyglada a nie dorabiaj teorie do swoich wnioskow. Inaczej wygladaja rosliny w Pilicy inaczej np w Wolborce, ktora tez mocno zarasta, ale lowic sie da. Widze ze szkoda strzepic klawiature, skoro piszesz o rzeczach, ktorych nie widziales na oczy.

• Like 1

Paweł powyżej ZS jest całkiem ładna Pilica a w nie ryby.Wiem,że fajnie jest połapać pod domem ale jak się nie da to trzeba pojechać trochę dalej.

Z tego co obseruję to Nk Wolórk  się fajnie rozwija tak że będziesz miał ryby koło domu a nie tylko szyna i druty

Rysiu, Pilica od Inowlodza w dol jest ladna i lowic mozna. Problemem jest lato i kajaki. Praktycznie od 8 rano w weekendy lowienie masz z glowy. I tak do 18. A najgorsze, ze ryby tam wcale nie sa najaktywniejsze poznym wieczorem a tak okolo 16. Kiedy w soboty i niedziele jest ruch na autostradzie. Jedyny odcinek na ktorym nie ma kajakow to ZS - Tomaszow. Bo tam miejscami plynac sie nie da, mimo ze wybudowali na szynie przystan kajakowa.

Dlatego ten rok spedzilem niemal w calosci na Wolborce :). Olalem Pilice, mimo ze na niej sie wychowalem i tu uczylem lowic na muche.

• Like 1

Witam

Miałem tuż przed samym covidem (czyli w sumie nie tak dawno), regularny i trwający prawie dwa lata "romans" z Pilicą poniżej ZS.

Raz w miesiącu przez 3-4 godzinki moczyłem muchy w Teofilowie, w niedalekiej odległości od parkingu i przystani kajakowej. 

Pewnie znane Wam wszystkim miejsce rolleyes.gif 

Piękna jest tam Pilica.

A zaczęło się od tego że kiedyś po prostu zatrzymałem się żeby coś zjeść po drodze, w ładnych okolicznościach przyrody. I podczas jedzenia przeżyłem jedną z większych, boleniowo - kleniowych nawalanek w życiu.

Bolki niemiłosiernie okładały drobnicę dalej od brzegu, a ta uciekając pod brzeg - w chabazie, była tłuczona przez stojące w zielsku klenie. Zarówno bolenie jak i klenie były całkiem słusznych rozmiarów.

Nic wielkiego nie łowiłem tam nigdy - takie tam kleniki do 30 cm zazwyczaj. Niestety większe ryby żerowały zawsze poza zasięgiem rzutów, albo uciekały od brzegu jak się za bardzo zbliżałem.

Ale co się naoglądłem czasami przez ten okres, to moje biggrin.png wink.png

Pozdrawiam.

• Like 2

Witam

Miałem tuż przed samym covidem (czyli w sumie nie tak dawno), regularny i trwający prawie dwa lata "romans" z Pilicą poniżej ZS.

Raz w miesiącu przez 3-4 godzinki moczyłem muchy w Teofilowie, w niedalekiej odległości od parkingu i przystani kajakowej. 

Pewnie znane Wam wszystkim miejsce rolleyes.gif

Piękna jest tam Pilica.

A zaczęło się od tego że kiedyś po prostu zatrzymałem się żeby coś zjeść po drodze, w ładnych okolicznościach przyrody. I podczas jedzenia przeżyłem jedną z większych, boleniowo - kleniowych nawalanek w życiu.

Bolki niemiłosiernie okładały drobnicę dalej od brzegu, a ta uciekając pod brzeg - w chabazie, była tłuczona przez stojące w zielsku klenie. Zarówno bolenie jak i klenie były całkiem słusznych rozmiarów.

Nic wielkiego nie łowiłem tam nigdy - takie tam kleniki do 30 cm zazwyczaj. Niestety większe ryby żerowały zawsze poza zasięgiem rzutów, albo uciekały od brzegu jak się za bardzo zbliżałem.

Ale co się naoglądłem czasami przez ten okres, to moje biggrin.png wink.png

Pozdrawiam.

Tam rzeka jest jeszcze czysta :). Ale pewnie to kwestia 2 - 3 lat. Boleni jest tam naprawde duzo. Czasami splawiaja sie tak jakby cos zbieraly z wierzchu. Niestety nigdy nie udalo nam sie ich skusic do brania. Jakies 700-900m nizej jest piekna rafa gdzie woda rwie jak w gorach. Tam predzej mozna zlowic rybe. Trafialy sie piekne klenie. I w maju ponoc (ja nie probowalem) mozna polowic i bolkow na suchara. Tak opowiadali nam spotkani muszkarze jakies 2 lata temu.

• Like 2

Znam dobrze Pilicę w Teofilowie jeszcze przed ZS. Był tam ośrodek wypoczynkowy i moja żona z dziećmi siedziała tam przez miesiąc co roku w lecie a ja dojeżdzałem na weekendy i oglądałem siedząc na skarpie codziennie wieczorem te spektakle.Łapałem wtedy na spinning oczywiście z zerowym wynikiem.

Ryby w rzece była niesamowita ilość,brzany,świnki i szczupaki.Przynajmniej mam co wspominać.

• Like 3