Skocz do zawartości

Norwegia / łowienie w Norwegii

lipo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wybieramy się z kolegą na jezioro vansjon, ale nigdzie nie mogę znaleźć mapy barytmetycznej jeziora. Proszę o pomoc w tym temacie.

Zna ktoś może, jakieś dobre miejsca na szczuplego o tej porze roku? Pobawimy się w trolling, ale każda wskazówką będzie na wagę złota :)

Z góry dzięki

Edytowane przez lipo

Moja Norwegia"kto by ostatniol na rykach gadac" ponat 88 tys wejsc Przemo,Jaro.Krzys,Adas i moja skromna osoba, sluzymy pomoca ,mozna sie tam umowic na ryby jest sprzet plywajacy itp. choc teraz z duzymi lajbami jest problem bo juz sa zdokowane ;)

Edytowane przez marius13

• 2 lata później...
  • 5 lat później...
  • 4 miesiące temu...

Są 2 lub 3 miejsca na wyjazd pod koniec maja na 2 tygodnie do Norwegii na morze . 

Kolega z żoną wypadli z wyjazdu bo naszło ich na budowę domu a jak oni nie to jego szwagier też nie pojedzie .

Wyjazd nie stricte wędkarski gdzie na łowieniu spędza się jakieś 20h na dobę , aż takiego pierdolca nie mam  :rolleyes:

W okolicy do zobaczenia Trollstigen ( byłem ale mam chęć powtórzyć ) , Alesund ( nie byłem ) i  Atlanterhavsvegen  (chcę być , polecam wygooglać ) . 

Halibutów po 100kg nie gwarantuję , nawet byłbym zdziwiony widząc takiego ale dorsze , molwy , rdzawce czy zębacze powinny brać . Na sztuki rekordowe bym nie liczył ale wyciągnięcie dorsza 5-10kg ze 100m to jednak łapy bolą . 

Na razie ekipa składa się z kolegi ( kupił minibusa na takie wyjazdy ) , jego żony i mnie , szukamy pary chętnej pojechać turystycznie / wędkarsko lub 2 wędkarzy ale bez napinania się na pozysk filetów za wszelką cenę - przestrzegamy limitów norweskich a nawet jeśli już bierzemy to mniej . 

Najważniejsze CENA - mam cichą nadzieję że całość zamknie się w kwocie MAKSYMALNIE : 4500 , liczę z naddatkiem bo nie wiem ile jego van pali ropy , ile będzie kosztował bilet na prom , ile będzie paliła łódź .

Co obejmuje cena ? 

- wynajęcie domu z łodzią  

- bilety promowe tam i z powrotem z kabinami 

- nocleg po trasie tam i nazad w jakimś B&B lub kampingu 

- paliwo do auta i łodzi 

- koszty zakupów w Polsce ( żywność , środki czystości ) 

- zrzutka już na miejscu po 300-350NOK/2 tygodnie na pierdoły typu masło / mleko / ew. pieczywo chociaż lepeij zabrać bo ich jest marne 

ps. Oczywiście w kosztach nie ujmuję zachcianek indywidualnych , mnie jak najdzie na miskę zupy za 150NOK czy hamburgera w podobnej cenie - trudno / świetnie . Ja mam wakacje to i portfel ma , zawsze można mu ulżyć  :P 

https://www.tourist-paradise.com/284955.htm?fbclid=IwAR1q9hrsvi_2yOPkNLGYP9VGiFiz2jXGJndog8WDI9ALHG2ZFKfMxdfUuGY

• Like 3

Można nacieszyć się widokami, wyprawa busem ma też swoje zalety. Na pogodę i ryby nigdy nie ma się wpływu. Osobiście polecam taką wyprawę, bałtyckie dorsze się skończyły i raczej nie ma szans aby te czasy wróciły.

Właśnie ze względu na widoki samochodem i później niezależność , za bardzo wieje ? Jedziemy gdzieś pozwiedzać , porobić zdjęcia .

Żeby nie było - 7 razy byłem i ciągle mało .

• 1 miesiąc temu...

Pewnie większość z Was gdzieś, kiedyś, od kogoś słyszała że Norwegia to taki wędkarski raj...

Z czystym sumieniem mogę to potwierdzić, [emoji6] ale często można wrzucić bez ryby czy nawet brania.

Mieszkam w środkowej Norwegii cztery lata, wedkuje z łodzi na fjordzie Storfjorf.

Może ktoś też tu łowi?

Zapraszam do dyskusji. 54ba19c1fbb1d2c28f35d5fe4c6914e7.jpg2bcb13536bbb312d94f099ca1e6c851e.jpgda426330af5fa7cac8906d5e55ffde60.jpg

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 13

• 1 miesiąc temu...

Varanger

Stało się, wyjazd 29.czerwca  powrót ok 15 lipca, wyprawa "bardzo turystyczna" bo z małżonką ale być tam i nie porzucać.....

Był ktoś? jakieś podpowiedzi czy tam też już są "tajne miejscówki"? Paruzela już przeczytałem kolejny raz...

Hej, wiem, że nie do końca ten wątek, bo wątek dotyczy Szwecji, ale blisko granicy, więc może moderatorzy mnie nie wywalą... :D

Razem ze znajomymi organizujemy wyprawę na pstrągi i lipienie do Norwegii nad rzeki Mistra oraz Trysil, 6 dni łowienia, super domek, przelot samolotem, termin 23.07-29.07, no i najlepsze towarzystwo...

Jeśli ktoś byłby chętny to proszę o wiadomość na priv ;)

Dzięki i pozdrowienia!

• 2 tygodnie później...

Są 2 lub 3 miejsca na wyjazd pod koniec maja na 2 tygodnie do Norwegii na morze .

Kolega z żoną wypadli z wyjazdu bo naszło ich na budowę domu a jak oni nie to jego szwagier też nie pojedzie .

Wyjazd nie stricte wędkarski gdzie na łowieniu spędza się jakieś 20h na dobę , aż takiego pierdolca nie mam :rolleyes: .

W okolicy do zobaczenia Trollstigen ( byłem ale mam chęć powtórzyć ) , Alesund ( nie byłem ) i Atlanterhavsvegen (chcę być , polecam wygooglać ) .

Halibutów po 100kg nie gwarantuję , nawet byłbym zdziwiony widząc takiego ale dorsze , molwy , rdzawce czy zębacze powinny brać . Na sztuki rekordowe bym nie liczył ale wyciągnięcie dorsza 5-10kg ze 100m to jednak łapy bolą .

Na razie ekipa składa się z kolegi ( kupił minibusa na takie wyjazdy ) , jego żony i mnie , szukamy pary chętnej pojechać turystycznie / wędkarsko lub 2 wędkarzy ale bez napinania się na pozysk filetów za wszelką cenę - przestrzegamy limitów norweskich a nawet jeśli już bierzemy to mniej .

Najważniejsze CENA - mam cichą nadzieję że całość zamknie się w kwocie MAKSYMALNIE : 4500 , liczę z naddatkiem bo nie wiem ile jego van pali ropy , ile będzie kosztował bilet na prom , ile będzie paliła łódź .

Co obejmuje cena ?

- wynajęcie domu z łodzią

- bilety promowe tam i z powrotem z kabinami

- nocleg po trasie tam i nazad w jakimś B&B lub kampingu

- paliwo do auta i łodzi

- koszty zakupów w Polsce ( żywność , środki czystości )

- zrzutka już na miejscu po 300-350NOK/2 tygodnie na pierdoły typu masło / mleko / ew. pieczywo chociaż lepeij zabrać bo ich jest marne

ps. Oczywiście w kosztach nie ujmuję zachcianek indywidualnych , mnie jak najdzie na miskę zupy za 150NOK czy hamburgera w podobnej cenie - trudno / świetnie . Ja mam wakacje to i portfel ma , zawsze można mu ulżyć :P

https://www.tourist-paradise.com/284955.htm?fbclid=IwAR1q9hrsvi_2yOPkNLGYP9VGiFiz2jXGJndog8WDI9ALHG2ZFKfMxdfUuGY

Będziecie w okolicy Alesund to daj cynk.

Jak będę miał czas to mogę zabrać was na rybki. [emoji6]

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 4 miesiące temu...