Skocz do zawartości

Multik dla początkujacego- doradzcie.

pietrus

Rekomendowane odpowiedzi

Podepnę się pod temat.

Koledzy, czy Daiwa Procaster Tournament PR 100-HL (to lewa ręka?) nada mi się na początki jerkowania sliderami, w rozmiarze 7-10 cm i ew. wobkiem typu Perch12 ?

Czy lepiej jednak skupić się na ABU C3/C4?

A ja podepnę się z trzecim młynkiem, bo rozważam podobnie zacząć jak popper

Czy Shimano Calvaros 301 obsłuży w/w woblery, a nawet trochę mniejsze np. Perch 8cm? Macałem ten młynek i przypadł mi do gustu. :D

Podepnę się pod temat.

Koledzy, czy Daiwa Procaster Tournament PR 100-HL (to lewa ręka?) nada mi się na początki jerkowania sliderami, w rozmiarze 7-10 cm i ew. wobkiem typu Perch12 ?

Czy lepiej jednak skupić się na ABU C3/C4?

A ja podepnę się z trzecim młynkiem, bo rozważam podobnie zacząć jak popper

Czy Shimano Calvaros 301 obsłuży w/w woblery, a nawet trochę mniejsze np. Perch 8cm? Macałem ten młynek i przypadł mi do gustu. :D

Corvalus to multik typu round, na pewno będzie sie łowiło komfortowo np. małymi sliderami i cięzszymi wabikami. Do przynęt typu Salmo Perch 8F celowałbym w jakiegoś niskoprofilowca z płytszą szpulką. Wbrew pozorom 12g wobler o przeciętnej lotności nie jest tak latwo rzucić z castingu. No chyba, że zakładasz, że będziesz zawsze łowił z łodzi i dystans rzutu będzie mniej istotny. Ponadto jak podobają co sie nie duże roundy to zamiast corvalusa wybrałbym ABU C3 4601.

JW :D

Dzięki Jerzy

Nie o to chodzi czy podoba mi się multik typu round. Niski profil trzyma się wygodniej, jednak z tego co widzę, round uważany jest za solidniejszą konstrukcję (co by to nie było).

Nie potrzebuję mieć (na razie )kilku multiplikatorów i wędzisk do jerkowania, bo póki co, tylko to mnie interesuje. Główny zakres przynęt jaki będę stosował,to 20-40g. Wiem, że taki Colvarus 301 czy C4 da sobie radę i z większymi wagowo wabikami. Perch 8 zakładam jako dolny zakres wagowy i stąd pytanie, czy tego typu wobler owe multiki obsłużą. :D

Najczęściej będę łowił z łodzi.

joker skoro interesują cie leciusieńkie wabiki do 40g to zapomnij o tym corvalusie. Zdecydowanie prawie kazdy niski profilowiec, no może z wyjątkiem tych do naprawdę lekkiego łowinia, spisze się dobrze z taka gramatyurą przynet. Ważne tez jaki kij dobierzesz do tego multika bo casting to trio multika z kijem i rodzajem linki. Poszperaj w artykułach na stronie głównej podpowiedzi co, jak i za ile znajdziesz multum.

pozd JW

...

a tak jeszcze mała dygresja. PH8F lata calkiem fajnie, ale wymaga dość dobrze dobranego sprzetu. Jesli dobierzesz sprzet do nieco cięższego lowienia to perch 8F zacznie latac znacznie gorzej. Inaczej jest np. ze sliderem 7 F/S. ten wabik lata ekstra zarówno z średniego jak i z cieższego castingu.

to chyba tyle... :D

Spoko spoko, przesylka do Europy z Anglii kosztuje pare Funtow z USA tez kilka dolarow...nie jest zle...

Ale cło i podatek to zupelnie co innego. Te oplaty pobierane są przez urząd celny jak towar przyleci do Polski, można te oplaty ominac ale nie zawsze.