AngusCK Opublikowano 25 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 (edytowane) Macie rację i ja również tak to widzę. Złowione ryby są tylko (aż) uwieńczeniem naszego hobby.Ten sezon będzie moim 51-wszym sezonem wędkarskim. W 1972 roku zdałem egzamin na tzw. młodzieżową kartę wędkarską. Byłem GOŚĆ. Edytowane 25 Marca 2023 przez AngusCK 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 26 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 Sezon otwarty. Ależ było dziś ciężko operować tak delikatnym zestawem. Matagi Ajax Lightning TR60 LL przetestowane. Krótko - kijek dożywocie ma u mnie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Wczorajszy okoń, 37 cm, rzeka Narew powoli budzi się do życia. Kij do 4g, siglon x4 0.2, fluo 0.16, cykada ćma 2.5g. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto-ryba Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 Ładny okoń z początku sezonu 37cm 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Kolejny dzień nad wodą, tym razem w wyśmienitym towarzystwie kolegi. Udaje się przechytrzyć kilka całkiem niezłych okoni. Wisienką na torcie była piękna wzdręga złowiona przez Rafała. Szkoda mi tylko okonia, spokojnie 40+, który pod nogami postanowił pomachać mi na do widzenia ogonem [emoji2373] Były też niestety niechciane przyłowy. Dwa sandacze postanowiły zakąsić podane przynęty. Mniejszego udało się wyjąc. Większy, spokojnie 70+, po chwili bardzo emocjonującego holu wypina się. Wszystkie rybki w świetnej kondycji wróciły do wody. Mikado Sensor X Area do 4.5g Matagi TR60 LL Ajax Lightning do 3gsolidnie przetestowane. # Fishchaser# Perch Professor Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beny Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) pierwszy pasiak w sezonie i na nowy kijek - mikado sapphire lx fazlite do 5g .33 cm Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez Beny 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) Postanowiliśmy z Rafałem zrobić kolejny wypad za pasiastym rozbójnikiem. Warunki nad wodą dziś nie były sprzyjające. Rano przenikliwy mróz zmusił nas do korzystania z żyłek zamiast plecionek. W południe zaś wyszło słońce i prześwietliło wodę. Niemniej jednak jakoś w tym roku sprzyja nam szczęście i kolejny raz udaje się skusić do brania kilka rybek. Rafałowi udaje się przechytrzyć przepięknego mierzącego równiutkie 40 cm okonia. Ja zaś kończę dzień z dwoma krótkimi szczupakami oraz kolejnym niechcianym sandaczem. Dzięki Rafal za wyśmienite towarzystwo i jeszcze raz gratuluje przepięknej ryby [emoji123][emoji108] Perch ProfessorFishchaser https://youtu.be/SYJYhU-bXtI Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez scOOtt 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi78 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Czasami trafiają się okonki na Wiśle ale teraz siedzą już na tarliskach albo nie potrafię ich złowić . 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej@45 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Czasami trafiają się okonki na Wiśle ale teraz siedzą już na tarliskach albo nie potrafię ich złowić . okoń Wisła.jpgjeżeli siedzą na tarliskach to zostaw je w spokoju niech się rozmnażają 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Racja. Ja już im też odpuszczam. Lada chwila zaczynają. Ale okresu potarłowego żarcia trzeba będzie przypilnować bo potencjał jest. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 jeżeli siedzą na tarliskach to zostaw je w spokoju niech się rozmnażająDlatego w moim okręgu jest okres ochronny okonia od 15 marca do końca kwietnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Dlatego w moim okręgu jest okres ochronny okonia od 15 marca do końca kwietnia.A okres przewiduje jaka będzie pogoda danego roku ? Bzdura totalna. Na północy okoń się nie trze. W innych regionach polski w trakcie. U mnie przed. Co takie przepisy wnoszą ? Okresy powinny być ruchome. A jeśli się nie da to każdy który ma trochę oleju we łbie i sumienia powinien się dostosować do panujących warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 A okres przewiduje jaka będzie pogoda danego roku ? Bzdura totalna. Na północy okoń się nie trze. W innych regionach polski w trakcie. U mnie przed. Co takie przepisy wnoszą ? Okresy powinny być ruchome. A jeśli się nie da to każdy który ma trochę oleju we łbie i sumienia powinien się dostosować do panujących warunków.Ale do koga masz pretensje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Ale do koga masz pretensje?Nie mam pretensji do nikogo. Tym bardziej do Ciebie. Wydaje mi się ze ludzie, którzy te przepisy ustalają już totalnie mają wywalone na to co się dzieje z naszymi wodami. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 A okres przewiduje jaka będzie pogoda danego roku ? Bzdura totalna. Na północy okoń się nie trze. W innych regionach polski w trakcie. U mnie przed. Co takie przepisy wnoszą ? Okresy powinny być ruchome. A jeśli się nie da to każdy który ma trochę oleju we łbie i sumienia powinien się dostosować do panujących warunków.Dlaczego totalna bzdura? To może dla sandacza i szczupaka też wprowadzić okresy ruchome i poprosić szanownych wędkujących, aby się dostosowali do panujących warunków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Dlaczego totalna bzdura? To może dla sandacza i szczupaka też wprowadzić okresy ruchome i poprosić szanownych wędkujących, aby się dostosowali do panujących warunków.Sandacz czy szczupak z tego co przez lata zauważyłem kończy tarło w momencie kiedy okoń zaczyna. Tak przynajmniej jest u mnie. W przypadku tego pierwszego dochodzi jeszcze kwestia pozostania w okolicy gniazda przez bliżej nieokreślona ilość czasu. Poruszyliśmy temat, na który można dyskutować niezliczona ilość czasu. Stąd też skończę ze zdaniem, że każdy logicznie myślący wędkarz, będący często nad woda i potrafiący poczynić proste obserwacje, powinien postępować tak aby możliwie jak najmniej czynić szkody rybom. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Nie mam pretensji do nikogo. Tym bardziej do Ciebie.Wydaje mi się ze ludzie, którzy te przepisy ustalają już totalnie mają wywalone na to co się dzieje z naszymi wodami. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkNo, ale ten czas okresu dla okonia, to zły termin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Sandacz czy szczupak z tego co przez lata zauważyłem kończy tarło w momencie kiedy okoń zaczyna. Tak przynajmniej jest u mnie. Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkRaczej nie wszędzie jest tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 No, ale ten czas okresu dla okonia, to zły termin? Artek, sam sobie odpowiedziałeś w poście #43.Na jednym jeziorze, gdzie woda szybciej się nagrzeje do odpowiedniej do tarła temperatury jest to trafiony termin, a w innym, głębokim, okoń może się przecież wytrzeć dopiero w maju i nie jest powiedziane, że na początku miesiąca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Sandacz czy szczupak z tego co przez lata zauważyłem kończy tarło w momencie kiedy okoń zaczyna. Tak przynajmniej jest u mnie.Optimum temperaturowe dla rozrodu tych gatunków jest takie:Szczupak 6-10C.Okoń 6-14CSandacz 12-17C Jednak nie tylko temperatura wpływa na rozród ryb, ważną rolę odgrywa również fotoperiod (długość dnia i nocy). Zdarzają się jednak przypadki, że szczupak wytarł się jeszcze pod taflą lodu. Jeszcze się nie spotkałem się z czymś takim żeby okoń miał tarło po sandaczu w naturalnym środowisku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Łowię okonie w miejscu gdzie niestety są sandacze na gniazdach. Często się niestety trafiają w przylowie. Od kwietnia mniej więcej żaden nie wykazywał cech charakterystycznych dla tarlaków. Widać je czasem jak żerują. Nie wiem może się mylę i są dopiero przed tarłem. Zazwyczaj jak widzę po okoniach że już im blisko do tarła to odpuszczam to miejsce na 2-3 tygodnie. Woda bardzo płytka. Max 3 metry. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Panowie, gdyby większość wędkarzy była etyczna i myśląca, to okresy ochronne i limity nie były by potrzebne wcale.Niestety tak nie jest Dlatego gospodarze wód wprowadzają coraz więcej ograniczeń. To oczywiste, że w różnej wodzie, w różnych latach, ryby wycierają się w różnych okresach. Okresy ochronne są jakimś uśrednieniem, lepszym lub gorszym, próbą choć częściowej ochrony populacji ichtiofauny przed drapieżnikiem szczytowym. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Wiele lat temu, kiedy zacząłem jeździć do Szwecji na ryby, nie było żadnych wymiarów ochronnych, okresów ochronnych, limitów ilościowych na łeb lub domek itd. A co mamy teraz ... i dlaczego? Odpowiedź jest prosta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smk111 Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 W końcu… pierwsze życiowe 40+ ???????? 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobosss Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Taki oksik się trafił przy docieraniu silnika 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi