kolpi Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Krótki wypad po pracy na podmiejskie jeziorko zaowocował fajnym okoniem 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Pierwszomajowy prawilny okoń????Przynęta moja wariacja ciernika w barwach godowych 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Popołudniowy oksik????, przynęta jak wyżej. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 (edytowane) Pierwszy w tym sezonie , 37 cm na Keitech'a 3cale Edytowane 3 Maja 2023 przez rafalsky 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartuch5473 Opublikowano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 (edytowane) MajowkaMaj to piekny miesiac. Coraz wiecej zieleni dookola, wyzsze temperatury i dluzsze spinningowe dni. Wszyscy mysla o szczupakach czy boleniach, ale nie ja. Dla mnie maj jest miesiacem ktory daje mozliwosc szukania okoni nawczesniej zamknietych zbiornikach.Moja majowka jest troszke dluzsza, wiec dzis moglem sobie pozwolic na popoludniowy wypad na ryby. Szybko sie spakowalem i w droge. Nad woda melduje sie po 15. Jest slonecznie i lekko wieje. To dosc dobre warunki na ta nie mala wode. Od auta musze przejsc kawalek na lepsze miejsca. Nie ma czasu do stracenia. Od poczatku lowie w pelnym skupieniu. W tych miejscach ryby mozna sie spodziewac w kazdym rzucie. Na koncu zestawu wisi kajtek 2” w kolorze jagodowym. Rzucam i prowadze na rozne sposoby, ale to nic nie daje. Jednym slowem studnia. Nie mam nawet pstrykniecia. Zmieniam miejsca ale tez nic to nie daje. Ryb jakby nie bylo. Finalnie docieram na jedno z moich ulubionych miejsc. Mam w zasiegu rzutu gleboka czesc wody i lagodne wyjscie z glebiny. Tam jednak tez pusto. Nie ma nawet szczupakow. Wiatr slabnie i zmienia kierunek. Wieje mi zza plecow. To okazuje sie atutem w tej nierownej walce. Dlugi rzut i mega strzal zaraz po wpadnieciu przynety do wody. Zacinam. Pudlo! Guma opada na dno. Zostawiam ja na chwilke. Podrywam i znow uderzenie. Zacinam i jest. Siedzi! Ryba jest ciezka i idzie przy dnie. Kij wygiety solidnie. Od czasu do czasu slysze pojedyncze cykniecia hamulca. Ryba jest dobra. Opor slabnie a ryba plynie wprost na mnie. Doplywa pod brzeg i zaczyna mirowac do dna. W koncu sie pokazuje. To okon. Jest duzy. Do podbieraka wchodzi za pierwszym razem. Jest moj. Bedzie zyciowka - mysle. Ryba wpada w furie. Rzuca sie i nie moze sie uspokoic. Wypinam kajtka ale nie moge jej wziac w reke. Szamocze sie. Wkladam ja z podbierakiem do wody zeby sie uspokoila. Mija dluzsza chwila i ryba sie uspokaja. Przygotowuje miarke i wyjmuje rybe. Nie jest latwo. Nie chce sie poddac. Ukladam rybe na miarze a ta zeskakuje. Dzieje sie tak trzy razy. W koncu sie udaje. Ryba mierzy 40,5 cm. Jest nowe PB. Trzymam rybe reka zeby zrobic zdjecie. Mam to! Biore rybe i ide do wody. Gdy ryba dotyka pyskiem wody wyrywa sie i odplywa jak wsciekla. W koncu udaje mi sie przekroczyc 4 z przodu. Jest pieknie.Chwila na posprzatanie miarki i uspokojenie grajacych rak. Mozna lowic dalej. Pierwszy rzut po rybie w dokladnie to samo miejsce i branie tuz nad dnem. Zacinam soczycie i siedzi. Ryba idzie bardzo podobnie do tej z przed chwili. Jednak o wiele szybciej wychodzi do powierzchni. To maly szczupak. Dalem sie nabrac. Slonce zaczyna chowac sie za drzewa. Wiatr ucichl calkowicie. Mijaja kolejne dwie godziny bez brania. Mam dylemat. Konczyc czy zostac. Zmienic miejsce czy zostac. Nie wiem. Dawno nie bylo tak skapego w brania dnia. Podejmuje decyzje. Ide na plysze miejsce. Wyczekam, moze wejda o zmroku na zarcie. Nie zmieniam ani przynety ani gramatury. Agresywnie oblawiam plytki blat. Obserwuje taniec plecionki w zachodzacym sloncu. Nie ma ich tu. Juz byly? Dopiero beda? Czy wcale ich nie bedzie? Kolejne rzuty bez zmian. Nic sie nie dzieje. W koncu mam przytrzymanie z dna. Ryba jest niewielka i po chwili spada. Moze to znak ze zaraz sie zacznie? Rytmiczny taniec plecionki trwa. Nagle falszywa nuta. Dno pojawia sie jakby zbyt wczesnie. Tu nie jest tak plytko przeciez. Zacinam i siedzi! Jest cos ciezkiego. Ryba chwile po zacieciu wychodzi do powierzchni. Pokazuje sie i odjezdza na dosc mocno dokreconym hamulcu. Szczupak. Bran na tyle malo, ze bawie sie tym holem. Ryba jest ciezka i zaciekle walczy. Odjezdza kolejny raz ale juz nie tak daleko. Dokrecam gwiazde i pora to konczyc. Okazuje sie ze ryba nie jest cetkowana tylko ma paski. Nogi mi sie ugiely. Podbierak lezy kawalek ode mnie. Powoli ide w prawo, ciagnac wylozonego na boku okonia. Zapiety dosyc dobrze. Oby nie spadl. Oby nie spadl. Mam podbierak. Ryba dostojnie sie do niego wslizguje. Nie wierze w to co sie dzieje. Jest rownie duzy jak tamten. Kilka lat czekalem na okonia 40cm a dzis lowie dwa w odstepie 2,5h. Rozkladam miarke, odpinam rybe i niech sie dzieje. Miara pokazuje 41cm. Druga zyciowka tego samego dnia. To jest jakis kosmos. Szybkie foto na miarze i wodowanie. Ryba odplywa spokojnie. Zatrzymuje sie na chwilke. Widze ja. Stoi, odpoczywa. Po chwili odplywa znikajac w ciemnej wodzie.Euforia. Zlowilem dzis dwa okonie i oba zyciowe. Slonce juz zaszlo, ale jeszcze cos widac. Lowie dalej. Mam jedno delikatne skubniecie, zaciecie i pudlo. Chyba pora konczyc. Rzuce ostatni raz i koncze. W polowie plytkiego blatu mam mocny strzal. Zacinam i siedzi. Od razu czuje ze to szczupak. Nie jest duzy. Ma moze z 50. Odpinam i szybko odplywa. Sprawdzam fluorocarbon i rzucam dalej. Zaczyna zapadac mrok. Nic sie juz nie wydarzylo. Dobra koniec. Skladam podbierak, wedka, torba i ide do auta. Smieje sie w glos, sam do siebie. Kij zlozony, wszystko schowane. Pora ruszac w droge. Co chwila sie smieje. To byl dobry dzien. Ksiezyc w pelni oswietla mi droge.To wyjasnia czamu bran bylo tak malo. Jednak nie zaluje. Bylo malo ale konkretnie. Jadac zauwazam spadajaca gwiazde. Moje zyczenie spelnilo sie zanim w ogole o nim pomyslalem.քɛʀƈɦքʊռӄɛʀʐ NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 5 Maja 2023 przez bartsiedlce 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 21 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Dzisiaj taki oksik na zawodach Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddler Opublikowano 25 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Notecki, na własne rękodzieło - bezsterowa płoteczka 6cm 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 27 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 W końcu udało mi się trafić kilka fajnych okoni w okolicy zachodu słońca i tuż po zachodzie. Zdjęcia tylko 2 sztuk ze względu na słabą jakość sprzętu i porę 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 OX 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek2000 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Wreszcie jakiś przyzwoity okon się trafił. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirko filipovic Opublikowano 2 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 Oksik 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek2000 Opublikowano 4 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2023 (edytowane) Jeden z trzech fajniejszych pasiaków z rana. Edytowane 4 Czerwca 2023 przez Miru 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek2000 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Pierwszy z czwórka z przodu w tym sezonie, a dokładnie 45cm???? 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rawit Opublikowano 8 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2023 Taki czterdziestak 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalsky Opublikowano 2 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2023 Przerzuciłem chyba z 8 sztuk młodzieżowki szczupaka od 35 do 55cm, w pierwszym rzucie branie w drugim już ryba na wędce. Na całe szczęscie trafił się jeden rodzynek tego dnia , widowiskowo gonił małe ryby w grążelach , udało się go przechytrzyć na Savage Gear soft 4play w kolorze płoci . 38 cm.. do rekordu daleko ale cieszy jak każdy złowiony okoń 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirko filipovic Opublikowano 5 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2023 . 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 7 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 33 cm pasiaka bez paskow 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 20 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 W niedzielne popołudnie przeżyłem "dzień konia" (czyt. niecałą godzinę prawdziwej, wędkarskiej adrenaliny ????). Trafiłem na zlot mamusiek...wpadły trzy ryby - w kolejności:41, 35 i 39 cm. Dodam tylko, że to polska woda i stąd moja nieskrywana radość. Udało się zrobić fotki i pozwolić im się oddalić w głębiny jeziorka. Więcej o tym i innym połowie wkrótce na YT. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apisfisha Opublikowano 21 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 (edytowane) fajne te oKonie łowicie . Ja ten sezon mam straszny nawet o te mniejsze trudno, fakt że i nad woda jestem rzadziej. Ostatnim czasem jestem prawie codziennie przede wszystkim dla swojej ukochanej psiny, która ma już swój wiek a uwielbiała jeździć ze mną na ryby, tez łowiła i czasami jej się udawało coś złapać. Jednak na moim najbliższym łowisku nie wiem co się dzieje, nie widać życia, gdzie te okonie i wzdręgi nie mam pojęcia o szczupakach nie wspomnę. Edytowane 21 Lipca 2023 przez Apisfisha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 21 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 Marcin u mnie podobnie, żeby mieć jakikolwiek kontakt z rybami, łowię na mikro jigi, a i z tym teraz szału nie ma ;p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 21 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 Witam a i u nas jest coś nie tak bo okonie są na pewno ale nie biorą nawet z mikrusami jest nędza... drobnica jest bo widać jak wychodzi, oczkuje, ptactwo ją skubie ale okoni jak na lekarstwo albo i gorzej... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 21 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 Potwierdzam. Po obfitym zeszłym roku, ten jest bardzo mizerny. Trzeba mocno się za nimi napływać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 21 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 Ten rok darzy oksami 50+ 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 21 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2023 Na moim bajorku też okoni jak na lekarstwo. A przyznam , że lokalesi potrafią łowić i jakoś nie mogą zrozumieć co się dzieje. Nie powiem, że na zero bo kilkanaście 27-30 cm udało się złowić ale to nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi