Gość Umbra Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 A jakich przynęt używacie?Wielkości i rodzaj?Może te moje tanty 2" im nie podchodzą [emoji28] Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 A jakich przynęt używacie?Wielkości i rodzaj?Może te moje tanty 2" im nie podchodzą [emoji28] Sent from my ASUS_I006D using TapatalkChaterbaity, cykada ,wirujące ogonki waowo sam musisz dobrać. Salmo hornet w rozmiarze 5 albo 6 cm robi świetna robotę, twichbaity w rozmiarach 8-12cm też się znakomicie sprawdzają. Szczególnie w zimniejszych miesiącach, prowadzone z długimi pauzami. I oczywiście gumy śmiało możesz używać 10-12cm 15cm też się nie boją Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Chaterbaity, cykada ,wirujące ogonki waowo sam musisz dobrać. Salmo hornet w rozmiarze 5 albo 6 cm robi świetna robotę, twichbaity w rozmiarach 8-12cm też się znakomicie sprawdzają. Szczególnie w zimniejszych miesiącach, prowadzone z długimi pauzami. I oczywiście gumy śmiało możesz używać 10-12cm 15cm też się nie boją Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu TapatalkaAaa, no tak.A ja gumeczka 5cm [emoji1787] Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) A jakich przynęt używacie?Wielkości i rodzaj?Może te moje tanty 2" im nie podchodzą [emoji28] Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk U mnie zawsze biorą na to co jedzą i przez większość roku żerują na narybku okonia, który w tym momencie ma 6-7cm długości. Okonie od 15-40cm , wszystko bierze na gumkę 5cm, taka przyneta z główką ma około 6cm długości. Trzeba tez kombinować z prowadzeniem i ciężarem przynęty. Bywa, że opad na ostro powiedzmy 5cm przynęta 15g głowka na 7m a bywa, że boczny trok z przynętą obciążoną tylko hakiem. Reguły nie ma. Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Warciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzefBTM Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Kolego, wszystko zależy od dnia, wody, warunków pogodowych i humoru okoni.Na mojej wodzie okonie są bardzo wybredne. Zdarza się że kilka godzin bez brania na różne metody i przynęty a są dni że mam okonia w każdym rzucie. Osobiście najczęściej używam Stanleya od westina i szukam ławic ciernikow. Na tym zbiorniku nie można łowić z łodzi dlatego często przerzucam się na dropai szukam ryb 60-70m od brzegu. Duży pozytyw tej wody to fajne spady brzegu na zasięg rzutu z ręki nawet lekkimi zestawami, spady z 2 do 7 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 (edytowane) To ja mam wodę z baaardzo ostrym spadem z 1/2m na 11/12mGliniankaSent from my ASUS_I006D using Tapatalk Edytowane 23 Sierpnia 2023 przez Perch Strike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzefBTM Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 No moje ma 600h i do 20m głębokości:) Czasem ciężko namierzyć ryby, ale jak je znajdziesz na żerowaniu to biorą na wszystko od tant, raczków, gum, woblerów blach po pływające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 No moje ma 600h i do 20m głębokości:) Czasem ciężko namierzyć ryby, ale jak je znajdziesz na żerowaniu to biorą na wszystko od tant, raczków, gum, woblerów blach po pływające Łoooo, to moja 1/300 tej twojej [emoji1787] Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Na wodzie o głębokości 15 metrów potrafią brać z dna na 2" gumkę na 8 gramowej główce jak i powierzchniowego 10 cm popperka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Dyskusję nt. wędek przeniosłem tutaj: http://jerkbait.pl/topic/87226-okoni%C3%B3wka/page-80I tam można ją kontynuować 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Na wodzie o głębokości 15 metrów potrafią brać z dna na 2" gumkę na 8 gramowej główce jak i powierzchniowego 10 cm popperka.Czy u okonia wyjętego z 15 metrów nie występuje zjawisko zwane baroutraumą? Pytam z czystej ciekawości, ponieważ nie łowię na takich głębokościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Czy u okonia wyjętego z 15 metrów nie występuje zjawisko zwane baroutraumą? Pytam z czystej ciekawości, ponieważ nie łowię na takich głębokościach. Nie słyszałem by ktoś badał ryby pod kątem urazów ciśnieniowych.Faktem jest, że u okonia wyjętego z głębokości ok 15 m i wpuszczonego do siatki, pęcherz pławny wychodzi pyskiem, wiąże się to z tym, że okoniowate mają pęcherz pławny typu zamkniętego. Okoń potrzebuje min. kilkunastu minut żeby zmniejszyć jego objętość i wchłonąć pęcherz, gdyż opróżnia pęcherz pławny przez tzw. otwór owalny, później przez układ krwionośny, skrzela i skórę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Czy u okonia wyjętego z 15 metrów nie występuje zjawisko zwane baroutraumą? Pytam z czystej ciekawości, ponieważ nie łowię na takich głębokościach.Nie zauważyłem takiego zjawiska. Praktycznie zawsze przechowuję ryby w siatce albo podbieraku do czasu zakończenia wędkowania i nie zdarzyło się żeby jakaś ryba nie odpłynęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2023 Coś się zmieniło w regulaminie ? Kiedyś ryby drapieżne nie przeznaczone do spożycia należało bezzwłocznie wypuścić, te do konsumpcji był nakaz ubić zaraz po złowieniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Coś się zmieniło w regulaminie ? Kiedyś ryby drapieżne nie przeznaczone do spożycia należało bezzwłocznie wypuścić, te do konsumpcji był nakaz ubić zaraz po złowieniu . Regulamin PZW obowiązuje na wodach dzierżawionych przez PZW a PZW nie jest jedynym dzierżawcą wód w tym kraju. Ponadto na wodach morskich obowiązują inne przepisy i rozporządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Coś się zmieniło w regulaminie ? Kiedyś ryby drapieżne nie przeznaczone do spożycia należało bezzwłocznie wypuścić, te do konsumpcji był nakaz ubić zaraz po złowieniu .Chętnie zapoznam się z przepisami zabraniającymi przechowywanie żywych ryb drapieżnych w siatkach. Oczywiście z wyjątkiem ryb łososiowatych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Hmmm...może faktycznie dotyczył ten przepis tylko łososiowatych???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Hmmm...może faktycznie dotyczył ten przepis tylko łososiowatych Teraz okręgi mają swoje RAPR i np w moim okręgu jest wspomniany przez Ciebie przepis odnośnie ryb łososiowatych:"3.5. Złowione ryby (z wyjątkiem łososiowatych i lipienia) wolno przechowywać w stanie żywym wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach lub w specjalistycznych workach karpiowych. W siatkach nie wolno przechowywać większej ilości ryb niż wynika to z ustalonych limitów dobowych.a/ ryby łososiowate i lipienie przeznaczone do zabrania należy uśmiercić bezpośrednio po złowieniu,b/ każdy wędkarz musi przechowywać osobno złowione przez siebie ryby." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Na wodzie o głębokości 15 metrów potrafią brać z dna na 2" gumkę na 8 gramowej główce jak i powierzchniowego 10 cm popperka.Ale raczej nikt kto wypuszcza ryby , nie łowi okoni czy sandaczy na 15 metrach z dna. Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Patrz a ja łowię i w dobrej kondycji wypuszczam. Łowię z pomostu na którego końcu jest około 7 metrów i dość mocny spad. Głębokość oszacowana na podstawie czasu opadania przynęty. Moim zdaniem jest tam co najmniej 10 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid75 Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 (edytowane) Patrz a ja łowię i w dobrej kondycji wypuszczam. Łowię z pomostu na którego końcu jest około 7 metrów i dość mocny spad. Głębokość oszacowana na podstawie czasu opadania przynęty. Moim zdaniem jest tam co najmniej 10 metrów.10 a 15 m to spora różnica . Właśnie 10 max 12m uważa się za w miarę bezpieczne głębokość dla okonia i sandacza. To, że rybą odpłynie i nie ma widocznych zewnętrznych obrażeń po holu z głębin nie znaczy, że przeżyła. Sam miale przypadek z dużym sandaczem zlowionym na okolo 4metrach. Zmierzyłem zrobiłem fotkę, ryba odplynela chlapiac na pożegnanie ogonem. Następnego dnia znalazłem ja zdechłą przy trzcinach. W zeszłym roku jeden z najbardziej znanych youtuberow w Pl łowił zima okoni w Holandii na 23m , twierdząc że też całe i zdrowe odpływają. Bo holuje je powoli[emoji1787]. To nie atak na ciebie, bo wielu ludzi lowi głęboko, niewiedzący jaki to ma wpływ na ryby. Jest tu ciekawy wątek na forum o barotraumie Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Sierpnia 2023 przez DGL 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2023 Jeśli rybie nie wystaje pęcherz pławny z pyska i po godzinie przebywania w siatce odpływa w dobrej kondycji to moim zdaniem nic jej nie dolega. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysyterrorysta Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 5 sztuk z weekendu 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 3 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2023 Narwiański, przyłów z brodzenia. Dziś moim celem były brzany, które choć ochoczo skakały i co chwilę się pokazywały, to zupełnie brać nie chciały. Za to okonie w ogóle się nie pokazywały, ale coś tam (nie tylko mi) na wobka skubały... ???? Pozdrawiam, Adam W. (Wacha) 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 4 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 Stary pasiasty wojownik 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi