Skocz do zawartości

Okonie 2023

Aries

Rekomendowane odpowiedzi

Macie rację i ja również tak to widzę. Złowione ryby są tylko (aż) uwieńczeniem naszego hobby.
Ten sezon będzie moim 51-wszym sezonem wędkarskim. W 1972 roku zdałem egzamin na tzw. młodzieżową kartę wędkarską. Byłem GOŚĆ.

Edytowane przez AngusCK
  • Like 6

Kolejny dzień nad wodą, tym razem w wyśmienitym towarzystwie kolegi. a0704717da9f32d7456de200a07797a8.jpg

Udaje się przechytrzyć kilka całkiem niezłych okoni. Wisienką na torcie była piękna wzdręga złowiona przez Rafała. Szkoda mi tylko okonia, spokojnie 40+, który pod nogami postanowił pomachać mi na do widzenia ogonem [emoji2373] Były też niestety niechciane przyłowy. Dwa sandacze postanowiły zakąsić podane przynęty. Mniejszego udało się wyjąc. Większy, spokojnie 70+, po chwili bardzo emocjonującego holu wypina się. Wszystkie rybki w świetnej kondycji wróciły do wody.

Mikado Sensor X Area do 4.5g

Matagi TR60 LL Ajax Lightning do 3g

solidnie przetestowane.

# Fishchaser

# Perch Professord46ca5e12999a6fd0ce2358cefd73262.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 10

Postanowiliśmy z Rafałem zrobić kolejny wypad za pasiastym rozbójnikiem. Warunki nad wodą dziś nie były sprzyjające. Rano przenikliwy mróz zmusił nas do korzystania z żyłek zamiast plecionek. W południe zaś wyszło słońce i prześwietliło wodę. Niemniej jednak jakoś w tym roku sprzyja nam szczęście i kolejny raz udaje się skusić do brania kilka rybek. Rafałowi udaje się przechytrzyć przepięknego mierzącego równiutkie 40 cm okonia. Ja zaś kończę dzień z dwoma krótkimi szczupakami oraz kolejnym niechcianym sandaczem. Dzięki Rafal za wyśmienite towarzystwo i jeszcze raz gratuluje przepięknej ryby [emoji123][emoji108]

Perch Professor

Fishchaserf2d2af8f9df739a8845eda9a5f5d5b07.jpg

https://youtu.be/SYJYhU-bXtI

Edytowane przez scOOtt
  • Like 7

Dlatego w moim okręgu jest okres ochronny okonia od 15 marca do końca kwietnia.

A okres przewiduje jaka będzie pogoda danego roku ? Bzdura totalna. Na północy okoń się nie trze. W innych regionach polski w trakcie. U mnie przed. Co takie przepisy wnoszą ? Okresy powinny być ruchome. A jeśli się nie da to każdy który ma trochę oleju we łbie i sumienia powinien się dostosować do panujących warunków.

A okres przewiduje jaka będzie pogoda danego roku ? Bzdura totalna. Na północy okoń się nie trze. W innych regionach polski w trakcie. U mnie przed. Co takie przepisy wnoszą ? Okresy powinny być ruchome. A jeśli się nie da to każdy który ma trochę oleju we łbie i sumienia powinien się dostosować do panujących warunków.

Ale do koga masz pretensje?

Dlaczego totalna bzdura? To może dla sandacza i szczupaka też wprowadzić okresy ruchome i poprosić szanownych wędkujących, aby się dostosowali do panujących warunków.

• Like 1

Dlaczego totalna bzdura? To może dla sandacza i szczupaka też wprowadzić okresy ruchome i poprosić szanownych wędkujących, aby się dostosowali do panujących warunków.

Sandacz czy szczupak z tego co przez lata zauważyłem kończy tarło w momencie kiedy okoń zaczyna. Tak przynajmniej jest u mnie. W przypadku tego pierwszego dochodzi jeszcze kwestia pozostania w okolicy gniazda przez bliżej nieokreślona ilość czasu.

Poruszyliśmy temat, na który można dyskutować niezliczona ilość czasu. Stąd też skończę ze zdaniem, że każdy logicznie myślący wędkarz, będący często nad woda i potrafiący poczynić proste obserwacje, powinien postępować tak aby możliwie jak najmniej czynić szkody rybom.

Edytowane przez scOOtt

Nie mam pretensji do nikogo. Tym bardziej do Ciebie.

Wydaje mi się ze ludzie, którzy te przepisy ustalają już totalnie mają wywalone na to co się dzieje z naszymi wodami.

No, ale ten czas okresu dla okonia, to zły termin? 

No, ale ten czas okresu dla okonia, to zły termin? 

Artek, sam sobie odpowiedziałeś w poście #43.

Na jednym jeziorze, gdzie woda szybciej się nagrzeje do odpowiedniej do tarła temperatury jest to trafiony termin, a w innym, głębokim, okoń może się przecież wytrzeć dopiero w maju i nie jest powiedziane, że na początku miesiąca ;).

Sandacz czy szczupak z tego co przez lata zauważyłem kończy tarło w momencie kiedy okoń zaczyna. Tak przynajmniej jest u mnie.

Optimum temperaturowe dla rozrodu tych gatunków jest takie:

Szczupak 6-10C.

Okoń 6-14C

Sandacz 12-17C

Jednak nie tylko temperatura wpływa na rozród ryb, ważną rolę odgrywa również  fotoperiod (długość dnia i nocy). Zdarzają się jednak przypadki, że szczupak wytarł się jeszcze pod taflą lodu. Jeszcze się nie spotkałem się z czymś takim żeby okoń miał tarło po sandaczu w naturalnym środowisku.

• Like 1

Łowię okonie w miejscu gdzie niestety są sandacze na gniazdach. Często się niestety trafiają w przylowie. Od kwietnia mniej więcej żaden nie wykazywał cech charakterystycznych dla tarlaków. Widać je czasem jak żerują. Nie wiem może się mylę i są dopiero przed tarłem. Zazwyczaj jak widzę po okoniach że już im blisko do tarła to odpuszczam to miejsce na 2-3 tygodnie. Woda bardzo płytka. Max 3 metry.

Edytowane przez scOOtt

Panowie, gdyby większość wędkarzy była etyczna i myśląca, to okresy ochronne i limity nie były by potrzebne wcale.

Niestety tak nie jest   :(  Dlatego gospodarze wód wprowadzają coraz więcej ograniczeń. To oczywiste, że w różnej wodzie, w różnych latach, ryby wycierają się w różnych okresach. Okresy ochronne są jakimś uśrednieniem, lepszym lub gorszym, próbą choć częściowej ochrony populacji ichtiofauny przed drapieżnikiem szczytowym.  :ph34r:

• Like 7

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...