Skocz do zawartości

Okonie 2023

Aries

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe jakoś tak na duszy lżej, że innym też nie idzie.Choć nie jestem sam w tym nieszczęściu i niedoli. Hehel, a ty skus baba na dziada , kaszz a kysz ty maro nie czysta. bo musiałeś diabłu duszyczkę zaprzedać i nas tu dobijać takimi fotkami. Poważnie takich rybek gratuluję i a innym życzę. Może w tych naszych bajorkach pływają i i na nas czekają. Ale i tak zazdroszczę hehehe. Połamania. A ja to generalnie inny typ, a mianowicie taki przypadek jak to mówia kupa sprzętu zero talentu.

Edytowane przez Apisfisha
  • Like 1

1. Nie łów tam gdzie są małe :)

2. W tym okresie większych szukaj w toni, oczywiście jeśli zbiornik na to pozwala.

Czyli gdy biorą małe to zmiana miejsc?

Mimo prób jeśli nadal będą małe to zmiana wody?

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Czyli gdy biorą małe to zmiana miejsc?

Mimo prób jeśli nadal będą małe to zmiana wody?

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Nie do końca się z tym zgadzam. W pobliżu małych mogą być też duże. Ale jest ich zdecydowanie mniej i mogą się nie "dopchac" do twojej przynęty. Na twoim miejscu pokombinował bym z wielkością wabikow tak aby wyeliminować brania maluchów. Większość swoich okoni 40+ złowiłem na przynęty 12-15cm. Pytanie tylko czy w twojej wodzie jest spora populacja dużych okoni

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

A ja od siebie dorzucę prostą radę - po prostu łów tam gdzie jakiekolwiek okonie się trafiają, a przyjdzie ten "magiczny" moment i poczujesz mocny strzał I szybko popieram przykładem: łowiłem ostatnio przyzwoite okonie (25 - 30 cm) w jednym miejscu, kilka razy z rzędu. Jak dopłynąłem ostatni raz, sytuacja sie powtórzyła, ale w pewnym momencie poczułem atomowy strzał. Ryba zaczęła od razu odjeżdżać "na wodę" i po 2-3 metrach po prostu się wypięła...po wyjeciu przynęty okazało się, że ogonek gumy został zawinięty na haku :) Podejrzewam, że był to największy okoń jakiego mialem na kiju w tym roku, a mialem już 40tki...Reasumując łów i nie poddawaj się. Powodzenia!

• Like 1

Słuchaj kolegów dobrze prawią. Tam gdzie są mniejsze to na pewno jest też coś większego. Ostatnio bawiłem łowiąc na płycie nie wdregi. Jak słonko zachodziło wybierałem druga stronę zacieniona i z powalonym drzewem i łowiłem okonki taki 20 cm i nawet plus, były też mniejsze. Ale złowiłem też kilka takich 30 plus i to wszystko na wodzie do łydek a nawet byłem świadkiem jak zapuszczały się tam większe, ale mniejsze zawsze były od.oich szybsze hehe. Jednak swoje największe okonie łowiłem w miejscach gdzie bytoeała duza płoć. Myślę że dopasowały się do takiej ławicy i pływały z nimi wybierając jakąś chora albo ranna za swoją ofiarę