Skocz do zawartości

Kij o dużej rozpiętości c.w.

maniutek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dawno temu już szukałem, pytałem po pracowniach, nic nie znalazłem. Z nowym rokiem szukam dalej. Poszukuję kija/blanku o długości 8'-9' przeznaczonego do "opadingu" rzeczno-brzegowego czyli mocny dół, delikatna szczytówka, fajna sygnalizacja. Niestety najważniejsze dla mnie parametry są do tej pory nie do znalezienia. Łowię prawie wyłącznie na gumy 3-4 cale. Chciałbym jednak ograniczyć ilość zabieranego nad wodę sprzętu i łowić jednym kijem główkami o masie 12-30gr . Od dołu już naprawdę komfortowo musi być 15 gr a górą byłoby super obsłużyć od biedy, bez agresywnego podbicia 35gr. Teraz latam z uncjòwka i kołkiem do 60 gr. Nie pasuje mi to. Może być seria, może być custom, propozycja blanku. Mam na to sporo czasu a budżet się dopasuje. Znajdzie się coś takiego?

Witam.

Dawno temu już szukałem, pytałem po pracowniach, nic nie znalazłem. Z nowym rokiem szukam dalej. Poszukuję kija/blanku o długości 8'-9' przeznaczonego do "opadingu" rzeczno-brzegowego czyli mocny dół, delikatna szczytówka, fajna sygnalizacja. Niestety najważniejsze dla mnie parametry są do tej pory nie do znalezienia. Łowię prawie wyłącznie na gumy 3-4 cale. Chciałbym jednak ograniczyć ilość zabieranego nad wodę sprzętu i łowić jednym kijem główkami o masie 12-30gr . Od dołu już naprawdę komfortowo musi być 15 gr a górą byłoby super obsłużyć od biedy, bez agresywnego podbicia 35gr. Teraz latam z uncjòwka i kołkiem do 60 gr. Nie pasuje mi to. Może być seria, może być custom, propozycja blanku. Mam na to sporo czasu a budżet się dopasuje. Znajdzie się coś takiego?

Te gramatury to sama główka czy łącznie z gumą?

Mi jako uniwersał na rzekę i nie tylko sprawdzą się lamiglass si1122m,blank kozak.Delikatny szczyt i moc w dolniku ale góry takiej jak ty nie udźwignie pewnie(nie używam takich).Dla mnie najlepszy uniwersał jaki miałem, mam go co prawda krótko ale co wypad zachwycam się nim.Jako jeden kij rewelacja.

Warto zadzwonić do Fishing Artur na pewno uzyskasz konkretne propozycje.

Z uniwersalnych i na trudne warunki polecam mocniejsze Kraag F.

Jeżeli same gumy to teraz masz mocne Noctisy w dwuskladach.

Z tańszych pozytywnie zaskakuje seria CD ork.

Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka

Bardzo uniwersalny to ma nie być. Głównie sandaczyk, szczupak i tylko gumy. Oglądałem ten blank. Fascynujący ale za słaby. Na wieprzanskiej burcie czy dole za wiślanym przelewem 25 gr czasami za mało a moja uncjòwka te 25 gr plus gumę już ledwo podbija. Przy wyrzucie też trzeba rozważnie...

Ten Black Chrome bedzie moim zdaniem zlym a na pewno nie optymalnym rozwiazaniem. Zludzenie, ze bedzie pasowal polega na tym, ze to bardzo sztywny blank. Osobiscie nie spotkalem rownie szytwnego blanku o tej mocy a "paroma", choc nie wszystkimi juz lowilem. Nie wiem jak polecajacy ale ja lowilem tym blankiem jak i lzejszym z tej serii. Najciezej lowilem nim 28g glowka i 5" shadem (co daje okolo 38g lacznej masy). Wedka dawala rade ale podbicia z kija w stylu kogutowym juz nie bylo, a kolega-pytajacy po to chyba targal ze soba 60g kij.Do lowienia szczupakow to ja wogole nie widze tego blanku z jego sztynoscia,- spady murowane. Generalnie sposobu zacinania tym kijem bedziesz musial sie nauczyc od nowa albo przestac zacinac mocne uderzenia. Juz pare tych drobiazgow pokazuje, ze tak powszechne stosowanie blankow S&S w Polsce do wszelakiego lowienia w tym przypadku bardzo odjechane jest od realiow mysli konstruktorow.

Reasumujac, moim zdaniem poszukiwania "uncjowek" S&S, ktore sprostaja ww wymaganiom beda dawaly jedynie wieksze lub mniejsze rozczarowania w zaleznosci od niedoszacowania albo przeszacowania mocy. Jesli osmielalbym sie cos doradzic to raczej poszukiwania kija/blanku w przedziale 20 lub 25lb mocy. One wszystkie startuja od 12-15g i ciagna 40 jeszcze bez zmeczenia.

Nie znam preferencji szukajacego rozwiazania ale gdyby stal przed takim wyborem wzial bym blank 25lb o twardym szczycie, ladujacy sie rzutowo srodkiem i generujacym moc do zaciecia w 2/3 swojej dlugosci (patrzac od dolu).

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3

... kolega szuka 1 wędki by pogodzić dotychczasowe swoje dwie ...

Wiem , że nie ma możliwości w 100% tego pokryć i być zadowolonym , ale ten blank daje mu alternatywę .... 

Co do szybkości się zgodzę i TAKI ma być , co do sztywności też , ale dlatego ma tak sporą rozbieżność w obsługiwanym ciężarze .

NIGDZIE NIE MA NIC O ŁOWIENIU TYPOWYM SZCZUPAKÓW !!! , a mowa tylko o typowym "opadingu" jest ...

Miała być delikatna szczytówka , mocny dół oraz sygnalizacja ....a TO dokładnie wszystko w tym blanku jest ... 

obłowiłem nim cały ten sezon .... NIE MIAŁEM ŻADNEGO SPADU !!!

Edytowane przez miramar69

Właśnie i ja się obawiam, że będzie za słaby i za sztywny. Szukam raczej czegoś o mocy 20lb. To 35 gr olowiu to 5 procent łowienia, sporadyczne. Wystarczy mi komfort w podbiciu max 30gr+4". Nie poszukuję też blanku wyjątkowo "ceramicznego". Zależy mi na dobrej sygnalizacji opadu bo mam dość tych tępych, głuchych pał. Ważne jest też bardzo aby to 15 gram główki już było czute wyraźnie bo właśnie 15-25 gr to 80 procent łowienia. Jakby 12 gr w miarę pokazywał i 35gr od bólu ogarną to by było genialnie. Nie mam kompletnie pomysłu, zatrzymałem się w epoce batsonowskiego HS-a...

Edytowane przez maniutek1

No właśnie. Niestety szczupaczki są dość częstym przyłowem. Małe niech spadają ale czy przy normalnym 60-70 cm tak szybki kij da radę zamortyzować szaleństwa?

Wszedłem na stronę FA. Pasują mi chyba Kraagi 8622 f i xf. Mogłoby być?

Post nr 6 "Głównie sandaczyk, szczupak i tylko gumy."

NO WŁASNIE ;) SANDACZYK I SZCZUPAK  ... i ....  OPADING , a nie jak kolega napisał , że do łowienia tylko szczupaków  ... 

Tyle z mojej strony ... 

Każdy ma swoje upodobania , poza tym blanki są obecnie ukierunkowane na bardzo określone , wody , przynęty , ryby , warunki , sposoby łowienia , itd. ...

trudno jest znaleźć blank uniwersalny , który załatwi wszystko , wszędzie i dla każdego ...

.

No właśnie. Niestety szczupaczki są dość częstym przyłowem. Małe niech spadają ale czy przy normalnym 60-70 cm tak szybki kij da radę zamortyzować szaleństwa?

Wszedłem na stronę FA. Pasują mi chyba Kraagi 8622 f i xf. Mogłoby być?

Pomyśl może o Thorusie boronie SBO8922-2N Edytowane przez saitt
  • Like 1

Zdecydowanie z Fishing Artu blanki Thorus Boron np. masz taki SBO8617-2N on jest opisany od 6 do 27 g ale zdecydowanie więcej da radę. Ma subtelny szczyt 1,5 oraz dolnik który ma baaardzo duży zapas mocy. Są też bardzo lekkie i super zbalanosowane.

Edytowane przez sslonio
  • Like 1

przy tej długości kij raczej zawsze będzie ciężką pałą... ja bym spróbował na twoim miejscu coś krótszego... xzoga taka 5kg powinna dac radę nawet ponizej 10g, górę też... tyle że to tylko 2metry i jest w jednym kawałku... jeśli to nie dyskwalifikuje wędki to będzie dobra:) ryby 50-60cm nie spadają nawet z wersji 12kg...

• Like 1

Boję się, że wydatku 3 tys na kij nie uda mi się ukryć przed szanowną małżonką. Zresztą i dla mnie samego byłoby to zbyt wiele... Do 2 tysi przeżyję a tyle na kraaga xf pewnie trzeba.. poniżej 8 stóp kija nie chcę. Tym bardziej w jednym kawałku. Jeśli chodzi o xzoge to ktoś kiedyś polecał shitenno chyba któreś do takiego łowienia ale też nic o tym blanku nie wiem.

A z seryjniakow może coś? Gdzieś czytałem o daiwach ags pochlebne opinie.

XZOGA SHITENNO SR-G  SR-G 86mh2 2-spigot 8,6ft/259cm 10-60g 10-25lb FAST 1,5

Też ciekawy patyk ... pod cięższe łowienie ... ogarnie do 60gr masy całkowitej

Szybki z dość delikatną jak na te moc szczytówką i dużym zapasem w dolniku... ugięcie przesunięte trochę w stosunku do PHENIXA w stronę środka, ale nie znacznie. 

• Like 2

Batson HS1023F czyli 10-28 g  i 10-20 lb, spełni Twoje wszystkie oczekiwania, pokaże opad od główki 10g na wodach stojących i 15 g w rzece, spokojnie poradzi sobie z główką 35g. Na wodzie stojącej używam do kopyta 6 (15 cm) z główką 20 g - całość waży 70g, w rzece kopyto 5 to maks. Ma dobrą czułość, jest dość szybki aby skutecznie zacinać sandacze i ma na tyle ciepłe ugięcie by nie gubić szczupaków. Mocny dolnik pozwoli powalczyć z potężnym rybskiem. Nie znam bardziej uniwersalnego blanku w długości do 2,7 m. Dla mnie to wzorzec hot shota zdecydowanie lepszy niż HS'y Talona (tu pewnie naraziłem się wielu fanom Talona). Mam taki kij z 2008 r oznaczony jeszcze HS1021F i jest to mój ulubiony kij do wszystkiego, dosłownie, bo sporadycznie używam go nawet jako wędki do metody na komercji do łowienia karpi, wtedy robi za picker/feeder.