Skocz do zawartości

Kij o dużej rozpiętości c.w.

maniutek1

Rekomendowane odpowiedzi

Batson HS1023F czyli 10-28 g i 10-20 lb, spełni Twoje wszystkie oczekiwania, pokaże opad od główki 10g na wodach stojących i 15 g w rzece, spokojnie poradzi sobie z główką 35g. Na wodzie stojącej używam do kopyta 6 (15 cm) z główką 20 g - całość waży 70g, w rzece kopyto 5 to maks. Ma dobrą czułość, jest dość szybki aby skutecznie zacinać sandacze i ma na tyle ciepłe ugięcie by nie gubić szczupaków. Mocny dolnik pozwoli powalczyć z potężnym rybskiem. Nie znam bardziej uniwersalnego blanku w długości do 2,7 m. Dla mnie to wzorzec hot shota zdecydowanie lepszy niż HS'y Talona (tu pewnie naraziłem się wielu fanom Talona). Mam taki kij z 2008 r oznaczony jeszcze HS1021F i jest to mój ulubiony kij do wszystkiego, dosłownie, bo sporadycznie używam go nawet jako wędki do metody na komercji do łowienia karpi, wtedy robi za picker/feeder.

Batson HS1023F czyli 10-28 g i 10-20 lb, spełni Twoje wszystkie oczekiwania, pokaże opad od główki 10g na wodach stojących i 15 g w rzece, spokojnie poradzi sobie z główką 35g. Na wodzie stojącej używam do kopyta 6 (15 cm) z główką 20 g - całość waży 70g, w rzece kopyto 5 to maks. Ma dobrą czułość, jest dość szybki aby skutecznie zacinać sandacze i ma na tyle ciepłe ugięcie by nie gubić szczupaków. Mocny dolnik pozwoli powalczyć z potężnym rybskiem. Nie znam bardziej uniwersalnego blanku w długości do 2,7 m. Dla mnie to wzorzec hot shota zdecydowanie lepszy niż HS'y Talona (tu pewnie naraziłem się wielu fanom Talona). Mam taki kij z 2008 r oznaczony jeszcze HS1021F i jest to mój ulubiony kij do wszystkiego, dosłownie, bo sporadycznie używam go nawet jako wędki do metody na komercji do łowienia karpi, wtedy robi za picker/feeder.

A stary zielony czy nowszy ciemnoszary?

Witam.

Dawno temu już szukałem, pytałem po pracowniach, nic nie znalazłem. Z nowym rokiem szukam dalej. Poszukuję kija/blanku o długości 8'-9' przeznaczonego do "opadingu" rzeczno-brzegowego czyli mocny dół, delikatna szczytówka, fajna sygnalizacja. Niestety najważniejsze dla mnie parametry są do tej pory nie do znalezienia. Łowię prawie wyłącznie na gumy 3-4 cale. Chciałbym jednak ograniczyć ilość zabieranego nad wodę sprzętu i łowić jednym kijem główkami o masie 12-30gr . Od dołu już naprawdę komfortowo musi być 15 gr a górą byłoby super obsłużyć od biedy, bez agresywnego podbicia 35gr. Teraz latam z uncjòwka i kołkiem do 60 gr. Nie pasuje miMoże być seria, może być custom, propozycja blanku. Mam na to sporo czasu a budżet się dopasuje. Znajdzie się coś takiego?

Seria Xzoga Shitenno , do propozycji już podanej dopisz sobie krótszy blank o mocy MH 20 lb w długości +/- 228 cm. Wiem , że to już krócej, ale do brzegowej ganianiny z priorytetem łowienia w opadzie spokojnie wystarczy .Sandacz i szczupak to jego przeznaczenie , świetnie współpracuje z gumami 3-4 cale na główkach 12 do 30 g ,książkowo i w pełnym komforcie.Wymagania pisane pod ten konkretnie blank ...

• Like 1

@maniutek1

Po dokladniejszej analizie tego co piszesz wydaje mi sie, ze konieczne bedzie wybranie sie jakiejs pracowni i "poogladanie" kilku blankow/wedek...

Wydaje mi sie, ze Twoje zalozenia/oczekiwania (tak jak juz w pierwszym poscie napisales "ze od dluzszego czasu nie mozesz nic znalezc") delikatnie mowiac nie znajduja odzwierciedlenia w ofercie rynkowej.

Moze po prostu trzeba zaczac od tego by odsortowac sprzeczne sygnaly typu: delkatna szczytowka, ktora jednoczesnie jest delikatna i podbija spory ciezar i to w plynacej wodzie?

A moze wystarczy sie nauczyc ciecia brania z ruchu linki? Wtedy nie jest potrzebna zadna delikatna szczytowka ;)

Z cala pewnoscia jest wiele sposobow znalezienia narzedzia do tego co potrzebujesz i do tego co preferujesz,- jesli nie sa to wzajemnie wykluczajace sie imperatywy.

Koledzy ktorzy zapewne szczerze z wlasnego doswiadczenia polecaja ci kij x,y,z juz znalezli swoje rozwiazania,- teraz kolej na ciebie :) powodzenia!

XZOGA SHITENNO SR-G  SR-G 86mh2 2-spigot 8,6ft/259cm 10-60g 10-25lb FAST 1,5

Też ciekawy patyk ... pod cięższe łowienie ... ogarnie do 60gr masy całkowitej

Szybki z dość delikatną jak na te moc szczytówką i dużym zapasem w dolniku... ugięcie przesunięte trochę w stosunku do PHENIXA w stronę środka, ale nie znacznie. 

Mariuszu

Czy ten barylek pod duże bolenie denne, sandacze sumki z łapy? Wobki, duże cykady i cięższe gumisie? - Wisełka się nada - Szukam takiego rzecznego uniwersała do mocniejszego łowienia

Kraag XF na pewno ma uzasadnienie. To blanki z delikatną końcówką szczytu, szybkie, cięte ale nie pały...Przy odpowiedniej mocy, może nawet F-ka będzie lepsza ale tutaj się nie wypowiem bo tak mocnych nie używałem. Kierunek jest dobry. HSy z Rainshadow zbyt uniwersalne więc już wiadomo, że chcesz coś bardziej "nowoczesnego" choć pewnie niebieska 9' uncjówka z Nowej Zelandii mogła by tu "namieszać"... Naprawdę jest dużo towaru do przerobienia.

Elitki z serii LES przerabiałem. Fatalne wykonanie i za tępa szczytówka. Do tego, przy długości 8,6 gubiły ryby. Reszta fajna...hehe.

Zawsze chciałem spróbować jakiegoś MT Lamiego i coś z CD. Ogladalem kiedyś nad wodą jakąś Orkę albo Taiahe. Nie pamiętam. Podobna była do elitek. Dość mocna, sztywna i mało subtelny szczyt. Może inne modele CD są odpowiedniejsze?

• Like 1

Spełni Twoje oczekiwania st. Croix VIS80MF ale ma jedną sporą wadę- to jednoskład. Oprócz tego jakaś elitka 86mhf też by była dobrym wyborem ale ceny ich są kosmiczne.

Swego czasu używałem VIS76MF. Przy bardzo subtelnym jak na te parametry szczycie sandacze 70+ po prostu wyrywał z wody 5-10m, a giął się aż po rękojeść. Sprzedałem i bardzo, bardzo żałuję. Dziś z powodzeniem nadal łowi sumy i sandacze na Mazowszu, ale już u kolegi.

Gotowego VIS80MHF używałem do wiślanego trola za sandaczem, radził sobie nieźle z sumami, a potem łowił szczupaki. Sprzedałem, ale zrobiłem kolejny na nowym blanku.

Moim zdaniem Inshory nie są demonami czułości, mam znacznie czulsze kije o takich mocach. A jednak są solidnymi, godnymi zaufania kijami i dobrze godzą łowienie sandaczy i szczupaków na gumy. Mają tylko jedną wadę - chyba blanki ciężko kupić ;) a gotowca to tak niekoniecznie bym chciał...

Edytowane przez krzysiek

No to Kraagi zostają chyba. Jak mają się F do Xf? Bardzo sztywny xf? Poprzednie kije od Pana Krzysztofa przekonały mnie, że xf to fast a fast to już miękki kij. Tyle tylko, że to blaasy są i do tego ul. No i te daiwy mi jeszcze po głowie chodzą. Miałem kiedyś jakiegoś tournamenta w łapie i sprawiał wrażenie troszkę papierowego ale to dawno było. Jakaś starsza seria. Teraz lepiej? Podobno bardzo elektryczne są te z serii ags czy jakoś tak.

Mariuszu

Czy ten barylek pod duże bolenie denne, sandacze sumki z łapy? Wobki, duże cykady i cięższe gumisie? - Wisełka się nada - Szukam takiego rzecznego uniwersała do mocniejszego łowienia

Jeżeli chodzi o średnie sumki i sandacze przez duże "S" to spokojnie się nada , co do boleni to naprawdę musiały by być duże. Przynęta musi mieć co najmniej 15gr , a najlepiej w przedziale 20-35 gr...

Ja tej wędki używam do szczupaków w wersji CAST ... gumy , jerki , wahacze, obrotówki....nie jest to pała, ale całkiem zgrabny blank o szybkiej akcji i fajnym ugięciu.

Dość ładnie pracuje już pod rybą od 70cm.

Edytowane przez miramar69

Coś z gotowych wędzisk. Popatrz proszę na naszych wschodnich sąsiadów. Co prawda są przygotowane na rynek rosyjski, ale są dostępne np. na Litwie, Łotwie. Typowe kije pod jig. Mocne dolniki i delikatne szczytówki.

Graphiteleader vivo, vivo nuovo. Do 2 tys.

Graphiteleader vivo prototype i super vivo. Ceny sam zobaczysz. Jest drogo. I bardzo drogo. Top.

Zetrix Avalanche, zetrix hellhound. Ceny przystępne do ok 1 tys.

Ciekawą alternatywą będzie major craft soul stick. Ceny ok 300 euro.

Może ten model cie zainteresuje.

Teks przetłumaczony translatorem. Mogą być błędy.

Spinnings Major Craft Soul Stick STS-842H – dwuczęściowy spinning o długości 2,55 m z testem 12-50 gr. Szybka akcja.

Soul Stick STS-842H- waga modelu 130 gr. Ten konkretny model jest przeznaczony do ciężkiego jigowania i drop shota. Dzięki swojej długości będziesz w stanie kontrolować przynętę na całym dystansie rzutu i nadać jej niezbędny luz. Spinning poradzi sobie z silikonowymi przynętami w rozmiarze 4-6 cali razem z ciężarkami 15-35 gr.

Są słabsze i mocniejsze modele. Bardzo dużo testów tych wędzisk jest na YouTube.

Mam na YT nawet ulubiony kanał z Ukrainy. Turistorii czy jakoś tak głagolicą. Nie zawsze rozumiem co mówią ale głównie jigują i łowią takimi kijami, na których pięknie widać brania na szczytówce. A MC uwielbiam. Miałem dwa a zostawiłem sobie Solpare chyba dożywotnio. Do jesieni daleko. Jeszcze poszukam, zobaczę co z kasą wyjdzie. Chyba, że w międzyczasie jakąś używkę trafię.

Teraz czekam z utęsknieniem na wiosnę i pierwsze próby z muchą. Będzie się działo bo nawet w ręku nigdy nie trzymałem a sam się nauczyć chcę. Kurier ze sprzetem przyjedzie dopiero w czwartek a tu załamanie pogody...