maniutek1 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Batson HS1023F czyli 10-28 g i 10-20 lb, spełni Twoje wszystkie oczekiwania, pokaże opad od główki 10g na wodach stojących i 15 g w rzece, spokojnie poradzi sobie z główką 35g. Na wodzie stojącej używam do kopyta 6 (15 cm) z główką 20 g - całość waży 70g, w rzece kopyto 5 to maks. Ma dobrą czułość, jest dość szybki aby skutecznie zacinać sandacze i ma na tyle ciepłe ugięcie by nie gubić szczupaków. Mocny dolnik pozwoli powalczyć z potężnym rybskiem. Nie znam bardziej uniwersalnego blanku w długości do 2,7 m. Dla mnie to wzorzec hot shota zdecydowanie lepszy niż HS'y Talona (tu pewnie naraziłem się wielu fanom Talona). Mam taki kij z 2008 r oznaczony jeszcze HS1021F i jest to mój ulubiony kij do wszystkiego, dosłownie, bo sporadycznie używam go nawet jako wędki do metody na komercji do łowienia karpi, wtedy robi za picker/feeder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Batson HS1023F czyli 10-28 g i 10-20 lb, spełni Twoje wszystkie oczekiwania, pokaże opad od główki 10g na wodach stojących i 15 g w rzece, spokojnie poradzi sobie z główką 35g. Na wodzie stojącej używam do kopyta 6 (15 cm) z główką 20 g - całość waży 70g, w rzece kopyto 5 to maks. Ma dobrą czułość, jest dość szybki aby skutecznie zacinać sandacze i ma na tyle ciepłe ugięcie by nie gubić szczupaków. Mocny dolnik pozwoli powalczyć z potężnym rybskiem. Nie znam bardziej uniwersalnego blanku w długości do 2,7 m. Dla mnie to wzorzec hot shota zdecydowanie lepszy niż HS'y Talona (tu pewnie naraziłem się wielu fanom Talona). Mam taki kij z 2008 r oznaczony jeszcze HS1021F i jest to mój ulubiony kij do wszystkiego, dosłownie, bo sporadycznie używam go nawet jako wędki do metody na komercji do łowienia karpi, wtedy robi za picker/feeder. A stary zielony czy nowszy ciemnoszary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Witam.Dawno temu już szukałem, pytałem po pracowniach, nic nie znalazłem. Z nowym rokiem szukam dalej. Poszukuję kija/blanku o długości 8'-9' przeznaczonego do "opadingu" rzeczno-brzegowego czyli mocny dół, delikatna szczytówka, fajna sygnalizacja. Niestety najważniejsze dla mnie parametry są do tej pory nie do znalezienia. Łowię prawie wyłącznie na gumy 3-4 cale. Chciałbym jednak ograniczyć ilość zabieranego nad wodę sprzętu i łowić jednym kijem główkami o masie 12-30gr . Od dołu już naprawdę komfortowo musi być 15 gr a górą byłoby super obsłużyć od biedy, bez agresywnego podbicia 35gr. Teraz latam z uncjòwka i kołkiem do 60 gr. Nie pasuje miMoże być seria, może być custom, propozycja blanku. Mam na to sporo czasu a budżet się dopasuje. Znajdzie się coś takiego?Seria Xzoga Shitenno , do propozycji już podanej dopisz sobie krótszy blank o mocy MH 20 lb w długości +/- 228 cm. Wiem , że to już krócej, ale do brzegowej ganianiny z priorytetem łowienia w opadzie spokojnie wystarczy .Sandacz i szczupak to jego przeznaczenie , świetnie współpracuje z gumami 3-4 cale na główkach 12 do 30 g ,książkowo i w pełnym komforcie.Wymagania pisane pod ten konkretnie blank ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 1 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Ciemnoszary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 1 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 @maniutek1Po dokladniejszej analizie tego co piszesz wydaje mi sie, ze konieczne bedzie wybranie sie jakiejs pracowni i "poogladanie" kilku blankow/wedek...Wydaje mi sie, ze Twoje zalozenia/oczekiwania (tak jak juz w pierwszym poscie napisales "ze od dluzszego czasu nie mozesz nic znalezc") delikatnie mowiac nie znajduja odzwierciedlenia w ofercie rynkowej.Moze po prostu trzeba zaczac od tego by odsortowac sprzeczne sygnaly typu: delkatna szczytowka, ktora jednoczesnie jest delikatna i podbija spory ciezar i to w plynacej wodzie?A moze wystarczy sie nauczyc ciecia brania z ruchu linki? Wtedy nie jest potrzebna zadna delikatna szczytowka Z cala pewnoscia jest wiele sposobow znalezienia narzedzia do tego co potrzebujesz i do tego co preferujesz,- jesli nie sa to wzajemnie wykluczajace sie imperatywy.Koledzy ktorzy zapewne szczerze z wlasnego doswiadczenia polecaja ci kij x,y,z juz znalezli swoje rozwiazania,- teraz kolej na ciebie powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nodan Opublikowano 1 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 XZOGA SHITENNO SR-G SR-G 86mh2 2-spigot 8,6ft/259cm 10-60g 10-25lb FAST 1,5 Też ciekawy patyk ... pod cięższe łowienie ... ogarnie do 60gr masy całkowitejSzybki z dość delikatną jak na te moc szczytówką i dużym zapasem w dolniku... ugięcie przesunięte trochę w stosunku do PHENIXA w stronę środka, ale nie znacznie. Mariuszu Czy ten barylek pod duże bolenie denne, sandacze sumki z łapy? Wobki, duże cykady i cięższe gumisie? - Wisełka się nada - Szukam takiego rzecznego uniwersała do mocniejszego łowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Kraag XF na pewno ma uzasadnienie. To blanki z delikatną końcówką szczytu, szybkie, cięte ale nie pały...Przy odpowiedniej mocy, może nawet F-ka będzie lepsza ale tutaj się nie wypowiem bo tak mocnych nie używałem. Kierunek jest dobry. HSy z Rainshadow zbyt uniwersalne więc już wiadomo, że chcesz coś bardziej "nowoczesnego" choć pewnie niebieska 9' uncjówka z Nowej Zelandii mogła by tu "namieszać"... Naprawdę jest dużo towaru do przerobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Spełni Twoje oczekiwania st. Croix VIS80MF ale ma jedną sporą wadę- to jednoskład. Oprócz tego jakaś elitka 86mhf też by była dobrym wyborem ale ceny ich są kosmiczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Elitki z serii LES przerabiałem. Fatalne wykonanie i za tępa szczytówka. Do tego, przy długości 8,6 gubiły ryby. Reszta fajna...hehe.Zawsze chciałem spróbować jakiegoś MT Lamiego i coś z CD. Ogladalem kiedyś nad wodą jakąś Orkę albo Taiahe. Nie pamiętam. Podobna była do elitek. Dość mocna, sztywna i mało subtelny szczyt. Może inne modele CD są odpowiedniejsze? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Spełni Twoje oczekiwania st. Croix VIS80MF ale ma jedną sporą wadę- to jednoskład. Oprócz tego jakaś elitka 86mhf też by była dobrym wyborem ale ceny ich są kosmiczne. Swego czasu używałem VIS76MF. Przy bardzo subtelnym jak na te parametry szczycie sandacze 70+ po prostu wyrywał z wody 5-10m, a giął się aż po rękojeść. Sprzedałem i bardzo, bardzo żałuję. Dziś z powodzeniem nadal łowi sumy i sandacze na Mazowszu, ale już u kolegi.Gotowego VIS80MHF używałem do wiślanego trola za sandaczem, radził sobie nieźle z sumami, a potem łowił szczupaki. Sprzedałem, ale zrobiłem kolejny na nowym blanku. Moim zdaniem Inshory nie są demonami czułości, mam znacznie czulsze kije o takich mocach. A jednak są solidnymi, godnymi zaufania kijami i dobrze godzą łowienie sandaczy i szczupaków na gumy. Mają tylko jedną wadę - chyba blanki ciężko kupić a gotowca to tak niekoniecznie bym chciał... Edytowane 2 Stycznia 2023 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Inshory bardzo fajne i wg mnie kije o bardzo dużym zakresie obsługiwanych przynęt. A z czułością to może nie jest to extreme ale czułość jest na odpowiednim poziomie. Miałem mlf i nadal mam mhf. Bardzo fajne kije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 W CD szczytówki są mocne, poza hydrograph-em ale tam nie trafisz z mocą. Lamiglas-y MT...trzeba lubić, może być zbyt uniwersalnie dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 No to Kraagi zostają chyba. Jak mają się F do Xf? Bardzo sztywny xf? Poprzednie kije od Pana Krzysztofa przekonały mnie, że xf to fast a fast to już miękki kij. Tyle tylko, że to blaasy są i do tego ul. No i te daiwy mi jeszcze po głowie chodzą. Miałem kiedyś jakiegoś tournamenta w łapie i sprawiał wrażenie troszkę papierowego ale to dawno było. Jakaś starsza seria. Teraz lepiej? Podobno bardzo elektryczne są te z serii ags czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDDyBoY Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 A o Talonie myślałeś? Zazwyczaj te kije maja mocny dół i delikatny szczyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Którego Talona proponujesz? Takiego coś znalazłem na granicy długości mi odpowiadającej. https://spinningshop.pl/talon-vi-plus-2pcs-blanks-troutwalleyepike/19637-talon-vi-plus-7-9-mhf2-blank-sanded.html Edytowane 2 Stycznia 2023 przez maniutek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Mariuszu Czy ten barylek pod duże bolenie denne, sandacze sumki z łapy? Wobki, duże cykady i cięższe gumisie? - Wisełka się nada - Szukam takiego rzecznego uniwersała do mocniejszego łowieniaJeżeli chodzi o średnie sumki i sandacze przez duże "S" to spokojnie się nada , co do boleni to naprawdę musiały by być duże. Przynęta musi mieć co najmniej 15gr , a najlepiej w przedziale 20-35 gr...Ja tej wędki używam do szczupaków w wersji CAST ... gumy , jerki , wahacze, obrotówki....nie jest to pała, ale całkiem zgrabny blank o szybkiej akcji i fajnym ugięciu.Dość ładnie pracuje już pod rybą od 70cm. Edytowane 2 Stycznia 2023 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Popatrz jeszcze na CD exnano 2.6 20 lb Łowiłem tym okonie szczupaki sandacze na plecionce nic mi nie spadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubas Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Coś z gotowych wędzisk. Popatrz proszę na naszych wschodnich sąsiadów. Co prawda są przygotowane na rynek rosyjski, ale są dostępne np. na Litwie, Łotwie. Typowe kije pod jig. Mocne dolniki i delikatne szczytówki. Graphiteleader vivo, vivo nuovo. Do 2 tys. Graphiteleader vivo prototype i super vivo. Ceny sam zobaczysz. Jest drogo. I bardzo drogo. Top. Zetrix Avalanche, zetrix hellhound. Ceny przystępne do ok 1 tys. Ciekawą alternatywą będzie major craft soul stick. Ceny ok 300 euro. Może ten model cie zainteresuje. Teks przetłumaczony translatorem. Mogą być błędy. Spinnings Major Craft Soul Stick STS-842H – dwuczęściowy spinning o długości 2,55 m z testem 12-50 gr. Szybka akcja. Soul Stick STS-842H- waga modelu 130 gr. Ten konkretny model jest przeznaczony do ciężkiego jigowania i drop shota. Dzięki swojej długości będziesz w stanie kontrolować przynętę na całym dystansie rzutu i nadać jej niezbędny luz. Spinning poradzi sobie z silikonowymi przynętami w rozmiarze 4-6 cali razem z ciężarkami 15-35 gr. Są słabsze i mocniejsze modele. Bardzo dużo testów tych wędzisk jest na YouTube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Mam na YT nawet ulubiony kanał z Ukrainy. Turistorii czy jakoś tak głagolicą. Nie zawsze rozumiem co mówią ale głównie jigują i łowią takimi kijami, na których pięknie widać brania na szczytówce. A MC uwielbiam. Miałem dwa a zostawiłem sobie Solpare chyba dożywotnio. Do jesieni daleko. Jeszcze poszukam, zobaczę co z kasą wyjdzie. Chyba, że w międzyczasie jakąś używkę trafię. Teraz czekam z utęsknieniem na wiosnę i pierwsze próby z muchą. Będzie się działo bo nawet w ręku nigdy nie trzymałem a sam się nauczyć chcę. Kurier ze sprzetem przyjedzie dopiero w czwartek a tu załamanie pogody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi