wojto-ryba Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Świąteczna kluseczka wpadła na zdjęcia ????Dwie perspektywy ta sama ryba ???? 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz83 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 A tu moje wielkanocne kluski [emoji6] Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert-10 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Mi się taki trafiły. 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MckenziQQ Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Na Sanie pomału zaczyna się eldorado ???? 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Taki tam pstrąg dla ubogich????Forumowy stykacz???? pięknie zassał lil buga z powierzchni. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek85 Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 W przerwie między kajakami... Złowione w odstępie 5 minut. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 (edytowane) Wiślany, dokładny pomiar wykazał 49 cm. Edytowane 23 Kwietnia 2023 przez Tomek St. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marienty Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Wczoraj kolejny nocny wypad ok 20:00-23:00. Miałem nosa, bo to ostatnia tak ciepła noc przed prognozowanym ochłodzeniem. Woda w Odrze ciut podwyższona i żwawy nurt sprawia, że ryba ustawiła się w spowolnieniach lub tuż przy brzegu. Wszystkie brania nie dalej jak 50cm od brzegu. Cztery brania, jedno zmarnowane, jeden spad i dwie rybki na brzegu – 49cm i pierwsze w tym sezonie 50cm. Ta większa na sendalka a mniejsza na sieka bzyka. Póki co najlepszy wypad spinningowy w tym sezonie 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 1 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Poranna kluska skusiła się na moją wariację ciernika w barwach godowych ???? 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mateusz83 Opublikowano 4 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 (edytowane) Majówka i po majówce, w tym roku trochę przerywana bo 2 maja niestety w pracy [emoji2375]Ale woda łaskawa była i wybaczyła nieobecność [emoji6]Tak jak w poprzednich latach (od 3 sezonów jeśli dobrze pamiętam [emoji848]) idę pod prąd i uganiam się za kleniem [emoji2957]O pogodzie nie ma co pisać, w skrócie : raz zmarzłem, raz było ciut za ciepło a na koniec przemokłem do suchej nitki.Klenie nie zawiodły [emoji4] połowiłem naprawdę nieźle, w sumie kilkanaście sztuk w tym osiem 50-taków i przytrafił się pstrąg 40-stak , taki wynik biorę w ciemno za rok [emoji6]Jeden z tych grubasów, choć nie najdłuższy to zasłużył na miano ryby majówki- prawdziwy koks na sterydach [emoji2962]Najlepsze okazy oczywiście dostały pamiątkowe foto i tutaj się nimi z Wami podzielę [emoji4][emoji481][emoji868] NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 5 Maja 2023 przez bartsiedlce 54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiazay Opublikowano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Lewarki trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. patzaw26 Opublikowano 5 Maja 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 (edytowane) Szczerze mówiąc to nie wiem nawet jak to opisać… Myślałem, ze PB z magiczna 6 z przodu nie zostanie już nigdy przebite ale na całe szczęście się myliłem co najbardziej cieszy to ryba wyjęta z całkowicie dzikiego odcinka. Miejsca technicznie bardzo ciężkie gdyż wysokie i zarośnięte brzegi mocno ograniczają możliwość podania muchy… tego jednak udało się podjeść i podać mu własnoręcznie ukręcona muche imitująca wiosenne robactwo. Moment pobrania przynęty trwał może 3 sekundy ale dla mnie czas stanął w miejscu po zacięciu ryba zrobiła piękny odjazd w górę rzeki ale odziwo po krótkiej walce wyładowała w podbieraku. Wiedziałem ze to duża ryba ale nie sądziłem za miarka wskaże całe 61 cm. Niby tylko centymetr w górę ale jak dla mnie ryba potęga i każdemu z osobna takie życzę. Pozdrawiam NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 6 Maja 2023 przez bartsiedlce 74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MckenziQQ Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Gratulacje kluchy Patryk ✌️a ja dorzucam kolejne od siebie jeden z Dunajca drugi z Sanu ???? 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Jak można dobrze spędzić urodzinowy poranek, jeśli zapowiada się wyborna pogoda, mam rodzinne przyzwolenie na wędkowanie, cały potrzebny sprzęt <przypadkowo> znajduje się w aucie, jestem na urlopie w rodzinnych stronach, a rodzima rzeczka kleniowa znajduje się niedaleko?Odpowiedź jest oczywista - wiadomo, że należy spędzić go nad wodą, tym bardziej że Koledzy z wątku narobili mi mega smaka na kleniowanie. Postanowiłem dziś skoro świt z premedytacją przetestować jedną z przynęt otrzymanych we wrześniu zeszłego roku od Bartka (@bartsiedlce), którą okazał się "pływak żółtobrzeżek ze stajni Grzegorza: @grzegorzp".W zeszłym roku nie miałem takiej sposobności. Do dzisiaj. Okazało się to strzałem w 10. Na tegoż wodnego chrząszcza złowiłem dziś pierwszego w tym sezonie klenia, po nim kolejnego...i kolejnego...i kolejne. Na "swojej" rzece wiem jak dotrzeć do tych rybek. Czysta woda umożliwia czasami łowienie "na upatrzonego". Nie było dziś tu może takich kleniozaurów, jak u Kolegów wyżej, ale był mega fun kleniowy i to się liczy. Największa ryba około 50 cm, większość złowionych w przedziale 30-40 cm. W tej wodzie żółtobrzeżki występują licznie, szczególnie na bardziej zamulonych odcinkach. Jeden nawet przepływał przy mnie, chciałem uchwycić ten moment aparatem (praca naturalnego pokarmu na tle sztucznego żuczka), nie udało się.Super sprawa pobrodzić tak w ciszy i spokoju, samotnie, przy akompaniamencie ptaków, uwielbiam to No i przydarzyła się też ciekawa historia - otóż w gęstwinie drzew zwisających bezpośrednio nad rzeką przypadkiem zauważyłem nietoperza...biedaczek zaplątał się w niedługi, zwisający z gałązki kawałek żyłki, pozostawiony zapewne przez jakiegoś spinningistę. Pewnie trochę już tak sobie wisiał. Szybko pomogłem "nockowi" (bo to chyba był ten gatunek?), bez dotykania go ręką, odciąłem oplątaną linkę i posadziłem małego przyjaciela na mech wyścielający pobliskie drzewo. Sam przesunął się w roślinne, zacienione schronienie Ja dostałem dziś życzenia i prezenty, prezentem obdarowałem i tego niezwykle pożytecznego malca.Pozdrawiam serdecznie, połamania Adam W. (Wacha) 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 11 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 Każdy wie, jak kleń potrafi przywalić w woblera. Ale ten ma mistrzostwo! 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniekzns Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Od 3 lat robię swoje woblery, były to woblery wyłącznie boleniowe, na które łowię z bardzo wysoką skutecznością, od zeszłej wiosny wymarzyło mi się coś kleniowego, czegoś czego nie ma na rynku, ani nie widziałem u żadnego twórcy, więc sobie zrobiłem i pierwsza ryba jaka się zameldowała to kleń 55cm, po czym kilka następnych ryb które złowiłem miały powyżej 50cm (możecie wieżyc lub nie wierzyć, zupełnie się tym nie przejmuję) ryby poniżej 50 cm biorą sporadycznie, średnio na 10 ryb 3-4 ma mniej niż 50, 2 lata temu nie pomyślał bym nawet o klenie 60+ a w zeszłym roku miałem takie 2 na jednym wypadzie, dlatego teraz dziwi mnie fakt dlaczego tak mało osób łowi te wielkie kabany z 6 z przodu, czy się po prostu nie chcą ujawniać. Skromne 60cm 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 12 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2023 Gratuluję niesamowitej skuteczności w omijaniu kleniowej sieczki. Lubię gdy przemawia przez kogoś skromność. Tego też gratulujęJaki będzie odzew, to zupełnie się tym nie przejmuję.Dalszych sukcesów życzę 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Od 3 lat robię swoje woblery, były to woblery wyłącznie boleniowe, na które łowię z bardzo wysoką skutecznością, od zeszłej wiosny wymarzyło mi się coś kleniowego, czegoś czego nie ma na rynku, ani nie widziałem u żadnego twórcy, więc sobie zrobiłem i pierwsza ryba jaka się zameldowała to kleń 55cm, po czym kilka następnych ryb które złowiłem miały powyżej 50cm (możecie wieżyc lub nie wierzyć, zupełnie się tym nie przejmuję) ryby poniżej 50 cm biorą sporadycznie, średnio na 10 ryb 3-4 ma mniej niż 50, 2 lata temu nie pomyślał bym nawet o klenie 60+ a w zeszłym roku miałem takie 2 na jednym wypadzie, dlatego teraz dziwi mnie fakt dlaczego tak mało osób łowi te wielkie kabany z 6 z przodu, czy się po prostu nie chcą ujawniać.Ale masz taką skuteczność przez cały sezon? Czy to taki pierwszy sezon, tak bogaty w duże i ubogi w małe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniekzns Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Ale masz taką skuteczność przez cały sezon? Czy to taki pierwszy sezon, tak bogaty w duże i ubogi w małe Pierwszy sezon, przy boleniach jak zaczynały grymasić to kombinowałem i się wstrzeliłem w duże klenie I zacząłem kombinować dalej, ale nie wiem jak w zimnych porach bo mi się nie chce jak zimno jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPIDERLING84 Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Pierwszy sezon, przy boleniach jak zaczynały grymasić to kombinowałem i się wstrzeliłem w duże klenie I zacząłem kombinować dalej, ale nie wiem jak w zimnych porach bo mi się nie chce jak zimno jest.Myślę, że powody Twoich sukcesów mogą być trzy. 1. Kwiecień, to czas dużych kleni. Kto je łowi na woblery - ten wie. Zobacz mój film z Nysy Kłodzkiej. 6 godzin spływu, dwa brania, dwie ryby 50 cm. Lubię ten czas, bo brań jest mało ale zawsze konkrety. 2. Jeśli łowisz w Twoim Dunajcu, to tam jest grubo od grubych kluch. Byłem tam dwa razy na spływie belly i dwa razy byłem oniemiały. Że o boleniach nie wspomnę. Więc masz mega wodę pod nosem.3. Masz faktycznie zajebistą przynętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniekzns Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 (edytowane) Myślę, że powody Twoich sukcesów mogą być trzy. 1. Kwiecień, to czas dużych kleni. Kto je łowi na woblery - ten wie. Zobacz mój film z Nysy Kłodzkiej. 6 godzin spływu, dwa brania, dwie ryby 50 cm. Lubię ten czas, bo brań jest mało ale zawsze konkrety. 2. Jeśli łowisz w Twoim Dunajcu, to tam jest grubo od grubych kluch. Byłem tam dwa razy na spływie belly i dwa razy byłem oniemiały. Że o boleniach nie wspomnę. Więc masz mega wodę pod nosem.3. Masz faktycznie zajebistą przynętę Największe sztuki złowiłem w sierpniu i wrześniu, tak łowię w Dunajcu wcześniej je łowiłem z powodzeniem na klasyczne woblery ale duże się trafiały rzadko, ciężko się przebić przez drobnice której jest sporo. Przynęta Myślę że ma duża zasługę ale najważniejszy jest wytypować czas i miejsce gdzie żerują duże ryby. Edytowane 13 Maja 2023 przez Maniekzns Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferret Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Jeden z kilku ładnych na jerka basońskiego :-) 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 31 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Na nartnika... 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurzu Opublikowano 31 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 (edytowane) W poniedziałek troszkę brały. Dużo wyjść i zbiórek. Trzy udało się wyjąć trzy: ~25cm, 37cm i 50cm Edytowane 31 Maja 2023 przez Kurzu 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 31 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Mój drugi największy kleń w życiu 55cm. Walnął fajnie w kukolke na gramowej główce. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi