danek Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Czy to mozliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolta Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 a dlaczego nie - przecież te ryby migrują do takich rzek jak Drwęca muszą płynąć Wisłą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Niestety, ale raczej żadna nie wróciła do wody.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolta Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Niestety, ale raczej żadna nie wróciła do wody....pewnie tak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 ... trocie łowiono bardzo sporadycznie , ale łowiono w okolicach Zawichostu, Sandomierza i Połańca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Dzisiaj widziałem zdjęcia wytartej 70 cm samicy złowionej w Ostrołęce. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Ze dwa lata temu widziałem fotkę troci złowionej na Narwi w okolicach Różana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Widzialem zdjęcie łososia wyjętego z Wisły w obrębie Warszawy. Wędkarz wydał mi się wiarygodny a zdjęcie i przedstawione okoliczności również nie wzbudziły podejrzeń. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Normalna sprawa. Część ryb pochodzących z zarybień obszarów morskich wypuszczanych jest do Wisły. Podczas migracji na tarło błąkają się po jej dorzeczu wpływając do różnych dopływów. Gdyby też poznał i zsumował wszystkie wiaderkowe zarybienia rzek i rzeczułek potokowcem, które tak chętnie wykonywane są przez liczne grono kolegów? Część tych potokowców przechodzi smoltyfikację i goni do Bałtyku by za jakiś czas powrócić i stać się nieoczekiwanym przyłowem.Widać, że wędkarze z tego filmu dokładnie wiedzą co robią ale jak dla mnie uniesień godnych takich ryb oraz estetyki nie ma w tym żadnej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 2 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 Ten "film" jest nakręcony/robiony przy ujściu Wierzycy do Wisły. Tam co roku odbywa się proceder "łapania" troci. Kilkadziesiąt osób stoi i macha wahadłami a jak nie biorą to woblerami sdr na 1m wodzie. W tym roku jeszcze się nasiliło bo Wierzyca została odebrana Spółdzielni Troć i jest zakaz połowu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondzio 77 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 ... trocie łowiono bardzo sporadycznie , ale łowiono w okolicach Zawichostu, Sandomierza i Połańca HeloGdyby nie zapory pewnie było by tak do dnia dzisiejszego.Kilka lat temu nasz wspólny znajomy złowił troć w okolicach Opatowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogunow Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 I ja miałem przypadek złowienia troci.Byłem w szoku, że w tym miejscu. Miesiąc temu u mnie na Narwi (232 km) okolice Bronowa. Troć 62 cm zaatakowała Lunatica 8.5 cm. Ryba wychudzona ale waleczna. Szacunek za to, że aż tu dopłynęła. Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Jeszcze w latach 80-tych ubiegłego stulecia w Okolicach Torunia funkcjonował na Wiśle rybak który zajmował sie praktycznie wyłącznie połowem troci i łososi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 W Wiśle koło Torunia wędkarze łowią trocie regularnie. Są nawet tzw. "główki trociowe". Z Narwi widziałem kilka zdjęć troci. Był nawet jeden człowiek chodzący pod most kolejowy w Ostrołęce i nastawiający się na nie. Jesienią dość często przychodzą do mnie wędkarze, którzy na feedera czy przepływankę trafiają potokowca. W tym roku widziałem 4 takie zdjęcia. Największy miał 56 cm i został złowiony na żywca. Na Podlasiu jest sporo dopływów Narwi zarybionych pstrągami. Coś z nich spływa. Nie wiem czy koniecznie do Bałtyku. Może jedynie do ZZ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danek Opublikowano 3 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Fajne i ciekawe wpisy Panowie, wszystkie przypadki na północy Polski .Czy na południu ( Odra, Warta ) takie przypadki się trafiały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 (edytowane) Fajne i ciekawe wpisy Panowie, wszystkie przypadki na północy Polski .Czy na południu ( Odra, Warta ) takie przypadki się trafiały ?Na Warcie przed zimą koło Konina padło minimum 4-5 szt.(wg moich informacji) Edytowane 3 Stycznia 2023 przez Sławek77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Ten "film" jest nakręcony/robiony przy ujściu Wierzycy do Wisły. Tam co roku odbywa się proceder "łapania" troci. Kilkadziesiąt osób stoi i macha wahadłami a jak nie biorą to woblerami sdr na 1m wodzie. W tym roku jeszcze się nasiliło bo Wierzyca została odebrana Spółdzielni Troć i jest zakaz połowu.Czemu "proceder"?ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie:(...)Na podstawie art. 2 ust. 2 i art. 21 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 2018 r.poz. 1476) zarządza się, co następuje:§ 7. 1. Niedozwolony jest połów ryb i raków w okresach ochronnych, z zastrzeżeniem ust. 2, ustanowionych dla:(...)14) troci (Salmo trutta m. trutta L.):a) w rzece Wiśle i jej dopływach powyżej zapory we Włocławku – od dnia 1 października do dnia 31 grudnia; w po-zostałym okresie obowiązuje zakaz połowu w czwartki, piątki, soboty i niedziele, na odcinku rzeki Wisły od zapory we Włocławku do jej ujścia – od dnia 1 grudnia do końca lutego; w okresie oddnia 1 marca do dnia 31 sierpnia obowiązuje zakaz połowu w piątki, soboty i niedziele,c) w pozostałych rzekach – od dnia 1 października do dnia 31 grudnia W okresie od września do listopada w Wiśle poniżej zapory zb. Włocławskiego nie ma okresu ochronnego... Wszystko na legalu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Czemu "proceder"? W okresie od września do listopada w Wiśle poniżej zapory zb. Włocławskiego nie ma okresu ochronnego... Wszystko na legalu Szczególnie te SDR-y na metrowej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 W Odrze również łowione są trocie, mowa o odcinku dolnośląskim Na filmiku skaczące trocie na rzece Kaczawa, dopływie Odry w okolicach miejscowości Prochowice... rok 2010. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Szczególnie te SDR-y na metrowej wodzie.Każdy orze jak może 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Widzialem zdjęcie łososia wyjętego z Wisły w obrębie Warszawy. Wędkarz wydał mi się wiarygodny a zdjęcie i przedstawione okoliczności również nie wzbudziły podejrzeń. Łososiowa na Siekierkach , nie wzieła się z niczego... ech gdyby w tym Włocławku było lepiej z przepławkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Coś ze 2 lata temu było zdjęcie Radzia z pięknym łososiem z Wkry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 (edytowane) HeloGdyby nie zapory pewnie było by tak do dnia dzisiejszego.Kilka lat temu nasz wspólny znajomy złowił troć w okolicach Opatowca... sam złowiłem takową 75 swego czasu w Zawichoście...Widziałem złowioną na własne oczy w Połańcu oraz znam osobę która złowiła taką też pod Połańcem .... ... i to były nie tak odległe czasy , a na pewno tamy już istniały ... Znam też osobę która , miała na wędce łososia i to takiego około 1m w Zawichoście ... niestety na sprzęcie typowo boleniowym była to ryba nie do wyjęcia ... od chwili zacięcia jej , połowę czasu holu spędziła w powietrzu na ogonie i młykach ... Edytowane 3 Stycznia 2023 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Osobiście kilka lat temu złowiłem troć na wysokości Puław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 3 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 Ten "film" jest nakręcony/robiony przy ujściu Wierzycy do Wisły. Tam co roku odbywa się proceder "łapania" troci. Kilkadziesiąt osób stoi i macha wahadłami a jak nie biorą to woblerami sdr na 1m wodzie. W tym roku jeszcze się nasiliło bo Wierzyca została odebrana Spółdzielni Troć i jest zakaz połowu.Po drugiej stronie Wisly? Fajne rybki, szkoda, ze tak malo przedostaje sie w gore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi