Skocz do zawartości

Troć z Wisły

danek

Rekomendowane odpowiedzi

Normalna sprawa. Część ryb pochodzących z zarybień obszarów morskich wypuszczanych jest do Wisły. Podczas migracji na tarło błąkają się po jej dorzeczu wpływając do różnych dopływów. Gdyby też poznał i zsumował wszystkie wiaderkowe zarybienia rzek i rzeczułek potokowcem, które tak chętnie wykonywane są przez liczne grono kolegów? Część tych potokowców przechodzi smoltyfikację i goni do Bałtyku by za jakiś czas powrócić i stać się nieoczekiwanym przyłowem.

Widać, że wędkarze z tego filmu dokładnie wiedzą co robią ale jak dla mnie uniesień godnych takich ryb oraz estetyki nie ma w tym żadnej.

• Like 3

Ten "film" jest nakręcony/robiony przy ujściu Wierzycy do Wisły. Tam co roku odbywa się proceder "łapania" troci. Kilkadziesiąt osób stoi i macha wahadłami a jak nie biorą to woblerami sdr na 1m wodzie. W tym roku jeszcze się nasiliło bo Wierzyca została odebrana Spółdzielni Troć i jest zakaz połowu.

• Like 4

I ja miałem przypadek złowienia troci.

Byłem w szoku, że w tym miejscu.

Miesiąc temu u mnie na Narwi (232 km) okolice Bronowa. Troć 62 cm zaatakowała Lunatica 8.5 cm. Ryba wychudzona ale waleczna. Szacunek za to, że aż tu dopłynęła.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

W Wiśle koło Torunia wędkarze łowią trocie regularnie. Są nawet tzw. "główki trociowe".

Z Narwi widziałem kilka zdjęć troci. Był nawet jeden człowiek chodzący pod most kolejowy w Ostrołęce i nastawiający się na nie. Jesienią dość często przychodzą do mnie wędkarze, którzy na feedera czy przepływankę trafiają potokowca. W tym roku widziałem 4 takie zdjęcia. Największy miał 56 cm i został złowiony na żywca. Na Podlasiu jest sporo dopływów Narwi zarybionych pstrągami. Coś z nich spływa. Nie wiem czy koniecznie do Bałtyku. Może jedynie do ZZ? 

• Like 2

Fajne i ciekawe wpisy Panowie, wszystkie przypadki na północy Polski .

Czy na południu ( Odra, Warta ) takie przypadki się trafiały ?

Na Warcie przed zimą koło Konina padło minimum 4-5 szt.(wg moich informacji) Edytowane przez Sławek77

Ten "film" jest nakręcony/robiony przy ujściu Wierzycy do Wisły. Tam co roku odbywa się proceder "łapania" troci. Kilkadziesiąt osób stoi i macha wahadłami a jak nie biorą to woblerami sdr na 1m wodzie. W tym roku jeszcze się nasiliło bo Wierzyca została odebrana Spółdzielni Troć i jest zakaz połowu.

Czemu "proceder"?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 12 listopada 2001 r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie:

(...)

Na podstawie art. 2 ust. 2 i art. 21 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz. U. z 2018 r.

poz. 1476) zarządza się, co następuje:

§ 7. 1. Niedozwolony jest połów ryb i raków w okresach ochronnych, z zastrzeżeniem ust. 2, ustanowionych dla:

(...)

14) troci (Salmo trutta m. trutta L.):

a) w rzece Wiśle i jej dopływach powyżej zapory we Włocławku – od dnia 1 października do dnia 31 grudnia; w po-

zostałym okresie obowiązuje zakaz połowu w czwartki, piątki, soboty i niedziele,

B) na odcinku rzeki Wisły od zapory we Włocławku do jej ujścia – od dnia 1 grudnia do końca lutego; w okresie od

dnia 1 marca do dnia 31 sierpnia obowiązuje zakaz połowu w piątki, soboty i niedziele,

c) w pozostałych rzekach – od dnia 1 października do dnia 31 grudnia

W okresie od września do listopada w Wiśle poniżej zapory zb. Włocławskiego nie ma okresu ochronnego... Wszystko na legalu ;)

• Like 1

Widzialem zdjęcie łososia wyjętego z Wisły w obrębie Warszawy. Wędkarz wydał mi się wiarygodny a zdjęcie i przedstawione okoliczności również nie wzbudziły podejrzeń.

Łososiowa na Siekierkach , nie wzieła się z niczego... ech gdyby w tym Włocławku było lepiej z przepławkami.

• Like 1

Helo

Gdyby nie zapory pewnie było by tak do dnia dzisiejszego.

Kilka lat temu nasz wspólny znajomy złowił troć w okolicach Opatowca

... sam złowiłem takową 75 swego czasu w Zawichoście...

Widziałem złowioną na własne oczy w Połańcu  oraz znam osobę która złowiła  taką też pod Połańcem ....

... i to były nie tak odległe czasy , a na pewno tamy już istniały ... ;)

Znam też osobę która , miała na wędce łososia i to takiego około 1m w Zawichoście ... niestety na sprzęcie typowo boleniowym była to ryba nie do wyjęcia ... od chwili zacięcia jej , połowę czasu holu spędziła w powietrzu na ogonie i młykach ... 

Edytowane przez miramar69

Po drugiej stronie Wisly?

Fajne rybki, szkoda, ze tak malo przedostaje sie w gore