Skocz do zawartości

Troć z Wisły

danek

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście kilka lat temu  złowiłem troć na wysokości Puław :)

Wiem o jednej z Wierzchoniowa i drugiej z Wisły przy ujściu Bystrej. We wrześniu któregoś roku wybrałem się na klatki powyżej tamy wojskowej na Wólce Gołębskiej za okoniem. Akurat Wisłą płynęła kawa po deszczach. 

W tej powyżej pierwszej (otwartej) łowiąc Aglią TW numer dwa zaczepiłem za grzbiet metrową, bardzo grubą ikrzycę. Miała biedna bardzo poraniony grzbiet, jakby ktoś z niej zdarł płaty skóry. Kiedy miałem ją pod nogami wykonała kilka powolnych ruchów, odpięła się i odpłynęła. Do dzisiaj zastanawiam się, czy trzy razy pokonała Włocławek idąc na tarło, czy zwyczajnie weszła do Wisły pierwszy raz i przez pomyłkę, bo i tak bywa. 

Jest kamerka na włocławskiej przepławce. Dla mniej sensacyjnie zorientowanych - śluzy też działają.. Wędkarski świat ma inne priorytety niż troska o zagrożone  gatunki - właśnie kosi na tarliskach ryby zwane szlachetnymi  :)     

• Like 1

Rokrocznie górskie rzeki w zlewni Wisły są zarybiane różnymi stadiami troci i łososia z baz tarłowych hodowców współpracujących w programie zarybiania POM na poszczególne lata. Ze względu na obecną ostatnimi latami suszę w okresie letnio/jesiennym głośno mówi się że dolny próg/ława podpietrzająca wodę poniżej stopnia we Włocławku stanowią bardzo silna barierę w migracji tych ryb na tarliska. Wynika to również z raportów i monitoringu przepławki na Włocławku lecz zawsze jakaś ilość migruje.

• Like 3

... sam złowiłem takową 75 swego czasu w Zawichoście...

Widziałem złowioną na własne oczy w Połańcu  oraz znam osobę która złowiła  taką też pod Połańcem ....

... i to były nie tak odległe czasy , a na pewno tamy już istniały ... ;)

Znam też osobę która , miała na wędce łososia i to takiego około 1m w Zawichoście ... niestety na sprzęcie typowo boleniowym była to ryba nie do wyjęcia ... od chwili zacięcia jej , połowę czasu holu spędziła w powietrzu na ogonie i młykach ...

Jesienią tego roku w okolicach Połanca też została zlowiona troć.

Jest kamerka na włocławskiej przepławce. Dla mniej sensacyjnie zorientowanych - śluzy też działają.. Wędkarski świat ma inne priorytety niż troska o zagrożone  gatunki - właśnie kosi na tarliskach ryby zwane szlachetnymi  :)     

Okropne. Jakby każdy wędkarz z Warszawy, Krakowa lub znad Sulejowskiego nie wiedział, że trocie akurat teraz się trą w Inie i pewnie innych pomorskich rzekach. Okropne. 

I ja miałem przypadek złowienia troci.

Byłem w szoku, że w tym miejscu.

Miesiąc temu u mnie na Narwi (232 km) okolice Bronowa. Troć 62 cm zaatakowała Lunatica 8.5 cm. Ryba wychudzona ale waleczna. Szacunek za to, że aż tu dopłynęła.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Dysponujesz zdjęciem?