zeralda Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Pytanie czy wszystkie wydatki na zarybienie zostały w tym zestawieniu brane pod uwagę (mogą być jeszcze zaszyte w wydatkach na prowadzenie ośrodków zarybieniowych). Problemem jest kompletny brak przejrzystości finansowej PZW. Sprawozdanie roczne takiego okręgu powinno zawierać konkretną informację : z jednej strony wpływy z podziałem na składki członków i pozostałe (jakie?). Z drugiej strony szczegółowe wyszczególnienie na co zostały wydatkowane (zarybienia, sport, wychowanie młodzieży, ochrona SSR, badania/odłowy kontrolne, budowa tarlisk/renaturyzacja itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Rzeczona tabelka: https://ompzw.pl/news/zarybienia-2022-r-6?fbclid=IwAR33Zr3_gBEJCa7aJ0SJGPWtwuq555XGT_vcRB09xE7ogRnqWWmlRyVUJJMDobrą a nawet bardzo dobrą cenę ma okreg mazowicki na pewne gatunki.No ale to może dlatego że mają własne ośrodki zarybieniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Pytanie czy wszystkie wydatki na zarybienie zostały w tym zestawieniu brane pod uwagę (mogą być jeszcze zaszyte w wydatkach na prowadzenie ośrodków zarybieniowych). Problemem jest kompletny brak przejrzystości finansowej PZW. Sprawozdanie roczne takiego okręgu powinno zawierać konkretną informację : z jednej strony wpływy z podziałem na składki członków i pozostałe (jakie?). Z drugiej strony szczegółowe wyszczególnienie na co zostały wydatkowane (zarybienia, sport, wychowanie młodzieży, ochrona SSR, badania/odłowy kontrolne, budowa tarlisk/renaturyzacja itp...Niestety mam jedynie w tej chwili tylko telefon, ale na komputerze znajdowałem bez problemu ich sprawozdania finansowe. Teraz na szybko wyskoczyło mi sprawozdanie w pdfie za 2018. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Wszystko pięknie, ale kwota wydatkowana na zarybienia w relacji do zebranych składek i wynagrodzeń jakoś specjalnie nie szokuje. @Jachu mnie szokuje to, że pan kręci filmik na temat, którego nie ogarnia. Z lekka pomylił się o 800- 900 procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Niestety mam jedynie w tej chwili tylko telefon, ale na komputerze znajdowałem bez problemu ich sprawozdania finansowe. Teraz na szybko wyskoczyło mi sprawozdanie w pdfie za 2018.Coś tam jest (ale tylko dla 2018 r znalazłem) i trochę to mało przejrzyste. Jako osoba z wieloletnim doświadczeniem w finansach mam pewne trudności ze złamaniem tego szyfru a to przecież powinno być czytelne dla mas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 @Jachu mnie szokuje to, że pan kręci filmik na temat, którego nie ogarnia. Z lekka pomylił się o 800- 900 procent.Bo jak większość czytających takie sprawozdania pan nie ogarnia ukrytych w nim szczegółów. Ale dobrze kombinuje, bo chciałby zapłacić nawet tysiaka (oczywiście, że nie na cały kraj, bo raczej nierealne) pod warunkiem, że ktoś to ładnie i czytelnie po roku rozliczy. No i tu ma rację. Gdyby każdy z okręgów takie rozliczenie swoim członkom udostępnił po bilansie, to uniknęło by się niepotrzebnych spekulacji, emocji i zbędnych dyskusji. Coś takiego co wyżej przedstawił Zeralda załatwia sprawę w prosty sposób. Jako członkowie stowarzyszenia mamy prawo wiedzieć w jaki sposób wydawane są nasze pieniądze. Dopóki tak nie będzie temat będzie stale wracać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Musisz się nauczyć i zrozumieć, osiągnąć w końcu świadomość, jachu, że bezpośredni udział w życiu każdego bez wyjątku stowarzyszenia, czy też wspólnoty, zdecydowanie przerasta horyzonty i mniemania członków sformatowanych przez youtube. Zarządzanie przez gównoburze w wirtualu vs pryncypia realnego świata - masz wybór 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 To nie ja Sławku muszę się uczyć by zrozumieć. Mam swoją metodę i kolejny raz zaryzykuję stwierdzenie, że moja jest znacznie skuteczniejsza od Twojego wytykactwa trafiającego w próżnię. Siłą oddziaływania każdy, nawet najbardziej beznadziejny yutuber, bije Sławka na głowę. Mam większą satysfakcję widząc jak jeden człowiek w ciągu roku zmienił swoje patrzenie na wędkarstwo, a ja mogę sobie powiedzieć, że nie straciłem czasu. Jakieś wymierne efekty klepaniny w klawisze Sławku? Może odczuwalny wzrost polubień? Niestety to nasze stowarzyszenie od samego początku opierało się na błędnych założeniach i tkwimy w tym do dziś. Masz inne zdanie? Metoda rządź i dziel uprawiana przez kolejne pokolenia naszych przedstawicieli ciągle ma się dobrze. To łatwiejsze niż edukowanie, choćby przez pokazanie transparentności własnych działań.Twoje podejrzenia o eko-ekstremizmy to Ty tak poważnie, czy dla lepszego samopoczucia? Czasami mam wrażenie, że czytamy innych ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Nie zabiegam o żadną, a nawet najtańszą popularność, Więcej! - jakem z obrzydzenia obertroll, kompletnie nie staram się o uznanie w socjalmediach. Nie podziwiam ani nie zazdroszczę mentalnym klakierom und konformistom, tak zgodnie potrafiącym się odnaleźć w przekonanej większości, albowiem - jak to za czasów ogólnoświatowej pandemii światłe człowieki mówili - jestem z natury płaskoziemcem i foliarzem Płyń z prądem - to nie moja dewiza. Ale możesz lubić ten styl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Nie zabiegam o żadną, a nawet najtańszą popularność, Więcej! - jakem z obrzydzenia obertroll, kompletnie nie staram się o uznanie w socjalmediach. Nie podziwiam ani nie zazdroszczę mentalnym klakierom und konformistom, tak zgodnie potrafiącym się odnaleźć w przekonanej większości, albowiem - jak to za czasów ogólnoświatowej pandemii światłe człowieki mówili - jestem z natury płaskoziemcem i foliarzem Płyń z prądem - to nie moja dewiza. Ale możesz lubić ten styl Czyli tracisz czas świadomy raczej opłakanych skutków swojego pisania. Tak też można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Słów kilka o współpracy społeczności wędkarskiej z przyszłym potencjalnym zarządcą wód: Od 2:50 https://youtu.be/wk90RGsCCwQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Właśnie chciałem wkleić oryginał. Warto posłuchać- trochę prawd, sporo półprawd i kupa demagogii. Właściwy człowiek na właściwym miejscu . Szkoda, że pan Dionizy nie mówi ile hektarów liczą obwody użytkowane przez Wody Polskie. Ciekawi mnie to, bo u mnie prócz Narwi reszta to jakieś jeziorka po kilka-kilkanaście hektarów. Do pana Sebastiana Kowalczyka jedna uwaga. Przykład hodowli sadzowej na Solinie to nie jest według mnie pozytywnym. Każda hodowla wiąże się z obciążeniami środowiskowymi (resztki pasz, odchody, pasożyty, choroby, ucieczki ryb hodowlanych). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 (edytowane) Budżet OM PZW na 2023 rok(zapewne łącznie z kołami)https://ompzw.pl/files/filesfile/1/file-6950.pdf Uchwała nr 41/VI/2022Zarządu Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Wędkarskiego w Warszawiez dnia 13 czerwca 2022 r.w sprawie: zatwierdzenia sprawozdania finansowego Okręgu Mazowieckiego Polskiego ZwiązkuWędkarskiego w Warszawie za 2021 rok i podziały wyniku finansowego za 2021 rokUchwała nr 41/VI/2022Zarządu Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Wędkarskiego w Warszawiez dnia 13 czerwca 2022 r.w sprawie: zatwierdzenia sprawozdania finansowego Okręgu Mazowieckiego Polskiego ZwiązkuWędkarskiego w Warszawie za 2021 rok i podziały wyniku finansowego za 2021 rok.Na podstawie § 47 pkt.6) Statutu PZW z dnia 15.03.2017 r. Zarząd Okręgu Mazowieckiego PolskiegoZwiązku Wędkarskiego w Warszawieuchwala:§ 1Zatwierdza sprawozdanie roczne Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Wędkarskiego w Warszawieza 2021 rok. w którym wykazano sumę bilansową w wysokości 22.820.861,35 zł oraz zysk netto 424.574,15 zł,obejmujące:- wprowadzenie do sprawozdania finansowego- bilans sporządzony na dzień 31 grudnia 2021 r.- rachunek zysku i strat za okres od 1 styczeń 2021r. do 31 grudzień 2021 r.- zestawienie zmian w kapitale (funduszu) własnym za okres od 1 styczeń 2021 r. do 31 grudzień 2021 r.- rachunek przepływów pieniężnych za okres od 1 styczeń 2021 r. do 31 grudzień 2021 r.- dodatkowa informacja i objaśnienia§ 2Postanawia uzyskany zysk netto z działalności w roku 2021 w kwocie 424.574,15 zł przeznaczyć na funduszstatutowy (fundusz podstawowy).§ 3Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.Skarbnik Z.O. Prezes Z.O.Radosław Czajkowski Józef Lupa Edytowane 27 Stycznia 2023 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Właśnie chciałem wkleić oryginał. Warto posłuchać- trochę prawd, sporo półprawd i kupa demagogii. Właściwy człowiek na właściwym miejscu . Szkoda, że pan Dionizy nie mówi ile hektarów liczą obwody użytkowane przez Wody Polskie. Ciekawi mnie to, bo u mnie prócz Narwi reszta to jakieś jeziorka po kilka-kilkanaście hektarów. Do pana Sebastiana Kowalczyka jedna uwaga. Przykład hodowli sadzowej na Solinie to nie jest według mnie pozytywnym. Każda hodowla wiąże się z obciążeniami środowiskowymi (resztki pasz, odchody, pasożyty, choroby, ucieczki ryb hodowlanych).Eee Mysha, no nie opowiadaj nam tu takich rzeczy. Włącz sobie tak od 1 minuty, gdzie wypowiada się hodowca pstrągów z dr przed nazwiskiem.https://www.asta24.pl/2016/05/21/gospodarstwa-rybackie-poplyna-nowej-ustawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Jachu tu mówimy o 2 różnych rzeczach. Mi chodziło o hodowlę sadzową bezpośrednio na jeziorze, a Twój materiał jest o "normalnym" obiekcie stawowym. Możesz mi wierzyć lub nie, ale lata temu gdy pracowałem na hodowli pstrągów, to też mieliśmy lepsze parametry wody na wylocie niż na wlocie. Po przejściu przez stawy woda wchodziła na osadniki i było ok. Choć muszę przyznać, że zdarzały się uciekające tęczaki. Któregoś dnia przyłapałem rybaka, który wywalił kasar z rybą do rzeki. Tłumaczył się tym, że w rzece ryb jest mało, a on jest wędkarzem i chciałby by było ich więcej ????. Teraz wspominam to ze śmiechem, ale wtedy mocno mnie wk....ił. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 28 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 jachu - w czym tkwi różnica między nami, no i sposobami przepuszczania czasy na zbytki - ci odpowiem.. Albowiem jako człowiek przywykły do bezkrytycznej absorpcji każdego typu popkultury, nolens volens stałeś się w konsekwencji jej szeregowym obrońcą i adwokatem - a obertroll w postaci mojej osoby, nie jest aż tak radykalnie bezkrytyczny i to lubię.. To jest znak czasu. Np. taki członek - w domyśle dobrowolny, myślący i świadomy uczestnik naszego stowarzyszenia , uważa je - bo przecież do tego typu percepcji jest stworzony and ułożony - za kolejną formę marketu typu lidlowego albo biedronkoidalnego, a siebie za niekiepskiego klienta swobodnie wyszukującego sobie na pólkach cenowych okazji i tandetnej taniochy. Jak nie znajdzie, to oblatywacz rozzłoszczony zaczyna szukać ratunku w sieci..Mylę się bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Jachu tu mówimy o 2 różnych rzeczach. Mi chodziło o hodowlę sadzową bezpośrednio na jeziorze, a Twój materiał jest o "normalnym" obiekcie stawowym. Możesz mi wierzyć lub nie, ale lata temu gdy pracowałem na hodowli pstrągów, to też mieliśmy lepsze parametry wody na wylocie niż na wlocie. Po przejściu przez stawy woda wchodziła na osadniki i było ok. Choć muszę przyznać, że zdarzały się uciekające tęczaki. Któregoś dnia przyłapałem rybaka, który wywalił kasar z rybą do rzeki. Tłumaczył się tym, że w rzece ryb jest mało, a on jest wędkarzem i chciałby by było ich więcej . Teraz wspominam to ze śmiechem, ale wtedy mocno mnie wk....ił.Zgodzę się, że w pewnych warunkach może tak być. No i tak mogło być tam gdzie pracowałeś. Jednak w większości przypadków raczej wątpię. Wiemy chociażby, że cykl azotowy nie przebiega tak szybko, żeby woda wypływająca praktycznie bezpośrednio z hodowli do rzeki i przy dużej skali produkcji nie zawierała szkodliwego N. Nie wiem ile tęczaka produkuje obecnie hodowla w Polańczyku, zlokalizowana na najpojemniejszym zbiorniku w kraju jakim jest Solina, w dodatku w dość dobrej (dla zbiornika) lokalizacji. Jedno jezioro z innym też trudno porównać. Ale pamiętam jak to wyglądało kiedyś np. na Dobrzycy w Tarnowie, wtedy jednej z większych hodowli, kiedy po karmieniu woda poniżej płynęła dosłownie czarna. Dzisiejsze pasze trudno porównać z tymi dawnymi. Pozostałe skutki istnienia hodowli, o których wspominasz są oczywiste. Może poza tym, że uciekinierów chyba dużo mniej niż kiedyś i dzisiaj już bym się raczej nie wybrał na tęczaki ani do Tarnowa, ani do Mylofu, ani w inne podobne miejsce. Na szczęście hodowla sadzowa w naszych jeziorach nie była specjalnie rozpowszechniona. Oprócz Polańczyka pamiętam jeszcze taką na jeziorze Lednickim. Ale pewnie były lub jeszcze gdzieś funkcjonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Najbliższa dla mnie hodowla sadzowa jest na kanale zrzutowym z elektrowni w Ostrołęce. Nie będę się wymądrzał na temat obecnych hodowli pstrąga. Po prostu moje doświadczenia są sprzed 20 lat. Od tego czasu mnóstwo rzeczy się zmieniło. Mogę jednak powiedzieć, że już te 25 lat temu używaliśmy pasz dzięki którym mieliśmy współczynniki pokarmowe zbliżone do 1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 To w upały mają pewnie cieplutko? Przed laty te sadze na Lednicy "rozszczelniły się" i zrobiło się podobno niezłe eldorado na jeziorze. Może i w okolicy Ostrołęki kiedyś będzie tęczakowe, chwilowe eldorado. Dużo bym dal, by dawne czasy jak kiedyś na Dobrzycy i Połączonym wróciły. Dzisiaj mimo, że od lat istnieje tam OS ryb tam może dziesięć procent tych co kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 W sadzach to hodowali karpie. Chyba też jakieś sumy i jesiotry. Co jakiś czas coś ucieknie i wtedy różne ciekawostki są łowione. A tu artykulik za: https://www.cire.pl/artykuly/puls-energii-centrum-prasowe/narybek-w-setkach-milionow-z-hodowli-w-ostrolece I przeciw: https://elektrowniakozienice.com/aktualnosci/23-energa-dba-o-narew-czy-to-zielony-pr-odpowiedz/lang:pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 W Ostrołęce w sadzach były sumy, ośrodek ten zakupiony został teraz przez OM PZW. Więc jest szansa na zmianę profilu produkcji, zobaczymy wkrótce ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 No ciekawe. Chociaż różne stwierdzenia w obu linkach dyskusyjne. Wielkość produkcji łatwa do zmierzenia, te "miliony" zmielone przez filtry już nie bardzo. Podobnie z rakiem błotnym, jako niby nie rodzimym? Któż to może pamiętać od ilu lat żyje w Polsce? Z całą pewnością oddziaływanie elektrowni, które są i muszą być zlokalizowane w pobliżu jakiejś wody, jest bezdyskusyjne. Hodowla zapewne swoje do tego dokłada. Z pewnością zamknięty (z uzupełnianiem ubytków wodą z rzeki) byłby dobrym rozwiązaniem, ale ogólne koszty inwestycji byłyby dużo większe.PS: dla przypomnienia sobie o naszych rodzimych rakach wśród wielu wygooglowanych znalazłem jeden tekst podpisany: Kotwic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Znam Kotwica. To mój imiennik z Mazur. Piotr jest ichtiologiem. Znamy się jeszcze z czasów WCWI. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 (edytowane) W Ostrołęce w sadzach były sumy, ośrodek ten zakupiony został teraz przez OM PZW. Więc jest szansa na zmianę profilu produkcji, zobaczymy wkrótce ????Ot widzisz nie dotarło to do mnie. Kolegi Olka dawno nie widziałem ????. Kotwic dawno u nas nic nie pisał, a szkoda bo wie o czym pisze. Edytowane 28 Stycznia 2023 przez Mysha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Kotwic dawno u nas nic nie pisał, a szkoda bo wie o czym pisze.Mysha, czasem mam wrażenie, że wolę nanosić uwagi 2-3 recenzentów niż kłócić się ze stadem rybołowców, co wszystko wiedzą lepiej. By było w temacie o rybach, to artykuł o bogactwie gatunkowym w Polsce. https://www.mdpi.com/1424-2818/15/2/164 A jak dorzuci się jeszcze inne artykuły i operaty rybackie, to już niewiele czasu zostaje na wędkowanie. Jachu, pisząc o rakach, pewnie znalazłeś mój artykuł na stronie Fundacji dlaRyb. To przy okazji przykład, że można działać, opiekować się łowiskiem itd. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi