Skocz do zawartości

Woblery SzymonM

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo zazdroszczę, możliwości technicznych związanych z drukiem 3D. Ileż ja bym dał żeby zrobić choć dwa modele w tak powtarzalny sposób na jaki pozwala wspomniana technologia i to jeszcze w formie "wydmuszek"...mega sprawa.

Zawsze można zamówić u kogoś, drukowanie 3d to nie są drogie rzeczy ;)

Edytowane przez SzymonM
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Podrukowałem sobie szablony do nacinania sterów z ogranicznikiem. Wcześniej z ręki średnio powtarzalnie to wychodziło :)

Fajne rozwiązanie, zwłaszcza z tym ogranicznikiem. Drukujesz pod konkretny model korpusu, czyli korzystasz z modelu 3D korpusu?

Pod każdy korpus, wersja do malowanego i oklejanego tkaniną.

Wszystkie woblery mam zrobione w 3d więc tylko przeskalować o grubość farby i lakieru i gotowe.

Można by wkleić na powierzchniach i ogranicznikach stalowe blaszki i by było na lata, ale koszt filamentu i druku to jakieś 1,5zł więc nawet mi się nie chce bawić ;)

Pomysł do wykorzystania zdobyczy techniki (komputer, modelowanie 3D, wydruk 3D) bardzo podoba mi się. Można zachować bardzo dużą powtarzalność.

Wstawienie ograniczników w celu nacinania rowków o określonej długości jest super z tego względu, że chyba nie każdy na to zwraca uwagę. A głębokość osadzenia steru w korpusie ma duże znaczenie, nie tylko z przyczyn mechanicznych. 

Spersonalizowanie, o ile tak można powiedzieć w przypadku woblera, przyrządu w celu nacinania rowków miałem przyjemność oglądać w firmie Salmo, zresztą nie tylko to ;) . Pomysł był podobny do twojego, tzn. także wykonano gniazdo w celu ustalenia położenia korpusu względem narzędzia. Tylko różniło się tym, że u nich korpus leżał w gnieździe a narzędziem była tarcza o określonej grubości wykonująca ruch obrotowy. Gniazdo prawdopodobnie zostało odlane z żywicy.

Niestety takie spersonalizowane rozwiązanie ma swoje dwie główne wady:

1. Brakuje możliwości nacięcia rowka w korpusie o innym kształcie oraz długości.

2. Brakuje możliwości nacięcia rowka (nawet w tym samym korpusie) pod innym kątem oraz w innej odległości od oczka mocującego linkę.

Sumując te dwie wady otrzymuje się masę takich przyrządów w przypadku wielu wersji woblerów. W przypadku kilku modeli, jest to przełknięcia  ;) .

Można spróbować wykorzystać twoje możliwości, zdolności do wykonania przyrządu bardziej uniwersalnego. Nie wiem czy widziałeś ten film:

W tym przypadku pierwsza wada została wyeliminowana.

Nie piszę tego w celu skrytykowania twojej pracy, bo bardzo mi się podoba wykorzystanie druku 3D, ale chciałbym Ciebie zmotywować do rozwijania tego pomysłu  :) .

Zazdroszczę szablonów do dekorowania korpusów.

Korpusy skanujeszv3D, czy wszystkie projektujesz (kształtujesz) z użyciem komputera?

Zamiast przyklejania blaszek do wydrukowanych ograniczników można blaszkę wygiąć w kształcie zszywki a w ograniczniku wykonać rowek, co pozwoli na wymianę blaszki, jeden bok blaszki byłby wsuwany w rowek. Można też taki metalowy ogranicznik przykręcać do przyrządu.

Edytowane przez Banjo

Cześć dzięki za uwagi.

W moim przypadku regulacji kąta nie potrzebuję, bo robię tylko woblery na pstrąga/troć. Więc każdy wobler ma nurkować jak najgłębiej, a głębokość pracy regulujesz wędką.

Stery frezuję w 6 rozmiarach. Jeden kształt w różnych rozmiarach do wszystkich woblerów. Jeżeli potrzebuję woblery na letnią niżówkę to daję ster o rozmiar mniejszy.

Przyrząd z filmu używałem wcześniej. W sumie skończyło się na tym że do każdego woblera miałem osobny, bo po X cykli zginania się łamał. Dodatkowo trzeba było zwracać uwagę czy oczko na brzuchu jest prosto, inaczej nacięcie wychodziło pod skosem.

Gdybym musiał zmieniać kąty/odstawać nacięcie od oczka podzielił bym przyrząd na 2 części, z jednej strony gniazdo woblera i prowadzenie na fasolce i skręcane na nakrętkę motylkową ???? będę miał chwilę w tygodniu to narysuję i wrzucę zdjęcia może się komuś pomysł przyda.

Wszystko modelowałem w 3d bez robienia prototypów w drewnie itp.

Edytowane przez SzymonM
  • Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...