guciolucky Opublikowano 18 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2024 Bardzo zazdroszczę, możliwości technicznych związanych z drukiem 3D. Ileż ja bym dał żeby zrobić choć dwa modele w tak powtarzalny sposób na jaki pozwala wspomniana technologia i to jeszcze w formie "wydmuszek"...mega sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 20 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2024 (edytowane) Bardzo zazdroszczę, możliwości technicznych związanych z drukiem 3D. Ileż ja bym dał żeby zrobić choć dwa modele w tak powtarzalny sposób na jaki pozwala wspomniana technologia i to jeszcze w formie "wydmuszek"...mega sprawa.Zawsze można zamówić u kogoś, drukowanie 3d to nie są drogie rzeczy Edytowane 20 Maja 2024 przez SzymonM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 23 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 Po testach. Pierwsza drukowana forma gotowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Podrukowałem sobie szablony do nacinania sterów z ogranicznikiem. Wcześniej z ręki średnio powtarzalnie to wychodziło 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Podrukowałem sobie szablony do nacinania sterów z ogranicznikiem. Wcześniej z ręki średnio powtarzalnie to wychodziło Fajne rozwiązanie, zwłaszcza z tym ogranicznikiem. Drukujesz pod konkretny model korpusu, czyli korzystasz z modelu 3D korpusu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Świetna sprawa i super patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Świetna sprawa i super patent. Ma też swoje wady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 (edytowane) Tego nie wiem ale mi się bardzo podoba. Nacinanie sterów jest moją piętą Achillesa Edytowane 3 Sierpnia 2024 przez guciolucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Pod każdy korpus, wersja do malowanego i oklejanego tkaniną.Wszystkie woblery mam zrobione w 3d więc tylko przeskalować o grubość farby i lakieru i gotowe. Można by wkleić na powierzchniach i ogranicznikach stalowe blaszki i by było na lata, ale koszt filamentu i druku to jakieś 1,5zł więc nawet mi się nie chce bawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 4 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2024 (edytowane) Pomysł do wykorzystania zdobyczy techniki (komputer, modelowanie 3D, wydruk 3D) bardzo podoba mi się. Można zachować bardzo dużą powtarzalność. Wstawienie ograniczników w celu nacinania rowków o określonej długości jest super z tego względu, że chyba nie każdy na to zwraca uwagę. A głębokość osadzenia steru w korpusie ma duże znaczenie, nie tylko z przyczyn mechanicznych. Spersonalizowanie, o ile tak można powiedzieć w przypadku woblera, przyrządu w celu nacinania rowków miałem przyjemność oglądać w firmie Salmo, zresztą nie tylko to . Pomysł był podobny do twojego, tzn. także wykonano gniazdo w celu ustalenia położenia korpusu względem narzędzia. Tylko różniło się tym, że u nich korpus leżał w gnieździe a narzędziem była tarcza o określonej grubości wykonująca ruch obrotowy. Gniazdo prawdopodobnie zostało odlane z żywicy. Niestety takie spersonalizowane rozwiązanie ma swoje dwie główne wady: 1. Brakuje możliwości nacięcia rowka w korpusie o innym kształcie oraz długości. 2. Brakuje możliwości nacięcia rowka (nawet w tym samym korpusie) pod innym kątem oraz w innej odległości od oczka mocującego linkę. Sumując te dwie wady otrzymuje się masę takich przyrządów w przypadku wielu wersji woblerów. W przypadku kilku modeli, jest to przełknięcia . Można spróbować wykorzystać twoje możliwości, zdolności do wykonania przyrządu bardziej uniwersalnego. Nie wiem czy widziałeś ten film: W tym przypadku pierwsza wada została wyeliminowana. Nie piszę tego w celu skrytykowania twojej pracy, bo bardzo mi się podoba wykorzystanie druku 3D, ale chciałbym Ciebie zmotywować do rozwijania tego pomysłu . Zazdroszczę szablonów do dekorowania korpusów. Korpusy skanujeszv3D, czy wszystkie projektujesz (kształtujesz) z użyciem komputera? Zamiast przyklejania blaszek do wydrukowanych ograniczników można blaszkę wygiąć w kształcie zszywki a w ograniczniku wykonać rowek, co pozwoli na wymianę blaszki, jeden bok blaszki byłby wsuwany w rowek. Można też taki metalowy ogranicznik przykręcać do przyrządu. Edytowane 4 Sierpnia 2024 przez Banjo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 4 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2024 (edytowane) Cześć dzięki za uwagi.W moim przypadku regulacji kąta nie potrzebuję, bo robię tylko woblery na pstrąga/troć. Więc każdy wobler ma nurkować jak najgłębiej, a głębokość pracy regulujesz wędką.Stery frezuję w 6 rozmiarach. Jeden kształt w różnych rozmiarach do wszystkich woblerów. Jeżeli potrzebuję woblery na letnią niżówkę to daję ster o rozmiar mniejszy. Przyrząd z filmu używałem wcześniej. W sumie skończyło się na tym że do każdego woblera miałem osobny, bo po X cykli zginania się łamał. Dodatkowo trzeba było zwracać uwagę czy oczko na brzuchu jest prosto, inaczej nacięcie wychodziło pod skosem. Gdybym musiał zmieniać kąty/odstawać nacięcie od oczka podzielił bym przyrząd na 2 części, z jednej strony gniazdo woblera i prowadzenie na fasolce i skręcane na nakrętkę motylkową ???? będę miał chwilę w tygodniu to narysuję i wrzucę zdjęcia może się komuś pomysł przyda. Wszystko modelowałem w 3d bez robienia prototypów w drewnie itp. Edytowane 4 Sierpnia 2024 przez SzymonM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 26 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2024 Pierwsza partia na przyszły sezon. Kolory keltowe klasyki ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 12 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2024 4,5cm ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 19 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Zapas z jednego koloru uzupełniony ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2024 Zostało jeszcze ok tygodnia lakierowania malowanych i w końcu będzie można ruszać z oklejanymi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ide52 Opublikowano 6 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 Na jaką głębokość nurkują Twoje sdry 45 km z pierwszej strony? Zdają się być ciekawym orężem w kleniowym pudełku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 7 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Max 1,5 metra myślę. Ale akurat te były robione na małe siurki, a dłuższy ster miał robić za antyzaczep jest potencjał żeby zejść głębiej, ale u mnie nie ma takich wód 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roobek Opublikowano 11 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 Pod jakie ryby są dedykowane te cukiereczki, wyglądają smakowicie ????. Planuję w nowym roku połazić w końcu za trocią i szukam dobrego oręża ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 12 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2024 Głównie troć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 15 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 Taki kolor nowy. Parę ryb powinien dać 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roobek Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 A jak tam z dostępnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 15 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2024 Praktycznie od ręki, dzień krótki więc tylko w weekendy mam czas żeby poustawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 22 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2024 (edytowane) Trochę większych 7,5cm w razie jak by wielka woda się trafiła. Edytowane 22 Grudnia 2024 przez SzymonM 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 23 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2024 Świetne patenty i udoskonalenia. Widać, że wszystko robisz z pomysłem. Panie Moderatorze myślę, że należy się Koledze zmiana statusu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2024 Jak najbardziej. Miło patrzeć na taki żywy wątek autorski. Czuć pasję Witaj w gronie Twórców Szymonie ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi