Skocz do zawartości

Szklane blanki w Castingu

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialbym zapytac bardziej doswiadczonych kolegow czy ktos ma doswiadczenia,- a jesli tak, to jakie z dluzszymi szklakami (2,4-1,6m) o mocy 17-20 LB zbrojonymi jako wedki castingowe.

Oczywiste jest dla mnie zastosowanie do trollingu, ale bardziej chodzi mi lowienie z reki lekkimi (jak na castowe standardy) czyli 20-40g swimbaitami i woblerami.

• Like 1

Pamietam Robert  ;)  ale mnie chodzi po glowie uzbrojenie Seekera E-glassa 9-20 lb pod casta :rolleyes: z sandaczowym przeznaczeniem bo coraz chetniej pozna jesienia i zima lowie lekko uzbrojonymi gumami ok 15cm ktore same waza 20-30g. Male albo wymiarowe sandaczyki raczej nie skubia takich gum wiec i bran jest mniej ale jak juz cos wezmie to jest fajnie  ;)

Pamietam Robert  ;)  ale mnie chodzi po glowie uzbrojenie Seekera E-glassa 9-20 lb pod casta :rolleyes: z sandaczowym przeznaczeniem bo coraz chetniej pozna jesienia i zima lowie lekko uzbrojonymi gumami ok 15cm ktore same waza 20-30g. Male albo wymiarowe sandaczyki raczej nie skubia takich gum wiec i bran jest mniej ale jak juz cos wezmie to jest fajnie  ;)

Ten zakres wagowy przynęt nie stanowi dla MB żadnego problemu. Dodam, że to taki szklak, zaskakujący swoją "nieszklakowością" ;)  :D

Edytowane przez BOB
  • Like 1

https://auctionet.com/en/2011940-abu-garcia-five-star-conolon-ss86m-8-62/images

Mam i używam takiego czegoś, przezbrojone na casting - nie jest to klasyczny e-glass, ale niewiele się różni, nawet pod werniksem blank jest jasny. W spirali od 10 do 5, dwanaście przelotek w sumie. Ładuje się głęboko, rzut wymaga miejsca, na ciężar reaguje w sposób mało zróżnicowany, a siłowe rzuty nie powodują poczucia niebezpieczeństwa - chyba nawet je woli. Tnie i trzyma bardzo dobrze, Ale swing i waga, że tak powiem całkiem niemodne. Connoisseur  :)

• Like 1

Super Slawek, ze sie odezwales i od razu wyprzedziles moje nastepne pytanie, bo moje mysli bladzily gdzies intuicyjnie po spiralnym uzbrojeniu ze wzgledu na ugiecie blanku. 

Ja, zapewne ze wzgledu na swa ulomna technike castingowa, wole gleboko ladujace sie blanki, bo jakos kolejne sekwencje rzutu sa przez to jakby lepiej zsynchronizowane co daje plynnosc calego ruchu, ktora lubie i jak dotad przeklada sie to niewiele "brod" i samozadowolenie :lol: . Waga, jakos mnie puki co nie przeraza i nie obciaza w sposob odczuwalny  ;) Jak mam narzedzie ktorym sie dobrze "robi" to reszta jest tylko smaczkiem/osobliwoscia czy dla innych dziwactwem/niemodnym szpanem itd...

A może blanki z fishing - art ? Trzeba je lubić, ale potrafią sporo i ładnie się ładują oraz szybko gasną. Mam wędki, ale tylko na tych najsłabszych, więc o tych mocniejszych nic nie napiszę.

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pl.fishingart.eu/produkty/blanki/blanki-spinningowe/blanki-spinningowe-lexi/&ved=2ahUKEwiHj-CD8q_8AhW-_bsIHRZYC8MQFnoECBAQAQ&usg=AOvVaw3MHnzvMHEz4Mndc2R5do0E

Edytowane przez S.N.

Dobrze trafiacie w moje przemyslenia  :) rozwazalem Lexi (te nowa 17lb), rozwazalem Blaas Slim SLS 20 lub 25lb (gleboko ladujace sie blanki) ale kusi bardzo wyjatkowosc a moze tylko jakas mala szklana extrawagancja.

Nie jest tu na forum tajemnica, ze od lat lowie szklem zarowno pstragi jak i sandacze, zarowno na muche jak i na spinning,- stad pokusa by polowic sandacze na szkany casting ;)

• Like 1

Dobrze trafiacie w moje przemyslenia  :) rozwazalem Lexi (te nowa 17lb), rozwazalem Blaas Slim SLS 20 lub 25lb (gleboko ladujace sie blanki) ale kusi bardzo wyjatkowosc a moze tylko jakas mala szklana extrawagancja.

Nie jest tu na forum tajemnica, ze od lat lowie szklem zarowno pstragi jak i sandacze, zarowno na muche jak i na spinning,- stad pokusa by polowic sandacze na szkany casting ;)

A czy Twoje przemyślenia i gusta nie biorą pod uwagę  -  Legend Glassa od ST.Croixa ? Jest tam zarówno 2,41  jak i 2,64. Oryginalności też mu nie można odmówić. Cytując klasyka  ;)  "Connoisserr".

Edytowane przez Lepton

A czy Twoje przemyślenia i gusta nie biorą pod uwagę  -  Legend Glassa od ST.Croixa ? Jest tam zarówno 2,41  jak i 2,64. Oryginalności też mu nie można odmówić. Cytując klasyka  ;)  "Connoisserr".

Musze powiedziec, ze St.Croix nie jest moja ulubiona firma.... Jakos tak sie stalo ze jedynie pojedyncze modele zdobyly moje uznanie. kilkoma lowilem ale w tzw szafie nie pozostal zaden.

Szklo od St.C i Lamiglasa (poza zoltym), Batsona,- nie zachwycilo mnie niczym.

Szklo jakie odpowiada moim gustom najczesciej pochodzi od Seeker-a (E-Glass), Couisin-ow (E-Glass), Stefan Brothers no nano szklo od Krzyska Zielinskiego.

• Like 1

Idealny wątek do kontynuowania, co zawsze było silną stroną jerka. Proponuję połączyć wątki, cały urok w tym, że pewne rzeczy po kilkunastu latach się zmieniają, a inne...zupełnie NIE :unsure:

Co do meritum zaś, to przy rozwoju blanków węglowych w moim wędkowaniu castowo/muchowym nie widzę miejsca dla szkła. Odkopałem swego czasu Seucia Zoom, Wright&Mc Gill, połowiłem nawet McFarlanem najnowszego wypustu i wracam do karbonowych prętów.

Postęp w multikach , także w zakresie obniżenia wagi, utwierdza mnie w tej tendencji. Waga całego zestawu to dla mnie istotna cecha, lubię po prostu gdy nawet solidny zestaw mało waży.

Oczywiście w obu poruszonych kwestiach to tylko subiektywne odczucia[ połączmy wątki i porzućmy szkło] i z ciekawością sledzę wywołane przez Arka :)  dysputy.

• Like 1

Dołożę :) Z powodu jakiejś mniej doskonałej fizycznej cechy zdyskwalifikować taki wielki wycinek naszej tradycji? To tak jakby konie oddać do jatki, bo są trudniejsze w obsłudze.. :) Rozumiem młodych, wychowanych w kulcie opłacalności..   

• Like 3

Idealny wątek do kontynuowania, co zawsze było silną stroną jerka. Proponuję połączyć wątki, cały urok w tym, że pewne rzeczy po kilkunastu latach się zmieniają, a inne...zupełnie NIE :unsure:

Co do meritum zaś, to przy rozwoju blanków węglowych w moim wędkowaniu castowo/muchowym nie widzę miejsca dla szkła. Odkopałem swego czasu Seucia Zoom, Wright&Mc Gill, połowiłem nawet McFarlanem najnowszego wypustu i wracam do karbonowych prętów.

Postęp w multikach , także w zakresie obniżenia wagi, utwierdza mnie w tej tendencji. Waga całego zestawu to dla mnie istotna cecha, lubię po prostu gdy nawet solidny zestaw mało waży.

Oczywiście w obu poruszonych kwestiach to tylko subiektywne odczucia[ połączmy wątki i porzućmy szkło] i z ciekawością sledzę wywołane przez Arka :)  dysputy.

Pawle, zasadniczo masz rację ale są dla szkła pewne nisze. Dla mnie taką niszą jest np. łowienie na crankbaity, cykady, wirujące ogonki. Dobrze zrobione blanki szklane lub kompozytowe naprawdę robią tutaj robotę. Oczywiście nigdy nie będą tak lekkie jak blanki grafitu ale mogą być bardzo dobrze wyważone co pozostawi wrażenie "lekkości w ręku".  Takie blanki mają wspólne cechy:  są krótkie (maksymalnie do 7 stóp),  o dużej zbieżności, cienkoscienne, jednoczęściowe.  Szukaj Seekerów z serii Spin-Bass   ewentualnie NFC Zentron Delta CB. Mam, polecam (BS655B oraz CB704).  Z doświadczeń moich i Kolegi z któym łowie bardzo dorze krótkie, dwuczęsciowe Seekery sprawdzają się przy połowie okoni na plecionkę. Spinning zrobiony na lekko przez @yglo na blanku Seeker FSP652B na split gripie i na czarnych tytanowych seaguidach ciętością ani czułością niczym nie ustępuje wędkom grafitowym a i pod względem wagi wiele bije na głowę ;) moja stara zielona 703 choć zbrojona jeszcze przed epoką microguides w zwykłe Alconite #6 też moralnie wiele sie nie zestarzała i daje radę :)  może kiedyś dla fanaberii przezbroję ją w lżejszy set żeby jeszcze więcej wyciagnąć z blanku.  McFarlanda blanki spinningowe lepiej zostaw w spokoju, tylko się zniechęcisz ;)   O muszce sie nie wypowiadam bo się na tym nie znam

• Like 2

Dzieki Herman, przeczytalem ten watek ale jakos malo w nim o rybach a mnie nie chodzi o zrealizowanie idee-fix, tylko o lowienie ryb.

Polowiles swoim?

Wędka nie jest specjalnie fartowna, nie dała mi ładnych ryb. Generalnie grafit jest lepszy :) Ale jednego szklaka trza mieć :)

• Like 3