DelTor0 Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Cześć, cały czas uczę się spiningu, są już pierwsze przylowy. Zaczęło się od szczupaka 30, 40, później był znowu 30, 40, 70 i 55. Niestety przy 70 stwierdziłem, że mój podbierak za 30 zł to kiepski pomysł i muszę w coś zainwestować. Co polecacie za ok 120 zł? Znalazłem dam ultra strong. Co myślicie? Pozdrawiam Przeniesione do odpowiedniego watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maguras Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Ja kupiłem podbierak mikado. Wydaje się solidny i sztuki +120 powinny wchodzić ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Pierwszy poważny podbierak u mnie to Rapala XL. Niestety w niskiej temperaturze grudniowej na Drużnie, pękł plastikowy element.(reklamowałem. Mądrala z Normarku napisał, że nie uznają reklamacji bo to uszkodzenie mechaniczne! A jakie niby miało by być?!...niech spadają)Kupiłem Daiwa Prorex XL. Podstawowa przewaga nad innymi to waga! Może to zabrzmi dziwnie, ale jest dobrze wyważony! super lekka, "gumowana" siatka (to podobno jakiś silikon obniżający wagę) łatwo rozkłada się jedną ręką. Problemem może być cena (mnie udało trafić się w necie za ... no bardzo okazyjnie nówkę ze sklepu. Cena chyba z przed denominacji?) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Ja kupiłem podbierak mikado. Wydaje się solidny i sztuki +120 powinny wchodzić też go mam. po tygodniu użytkowania w Szwecji poluzowały się śruby na uchwycie. Wymieniłem je na nity, jest lepiej. Być może u Ciebie też będzie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Mam pytanie ,używa może ktoś tego podbieraka. Duży podbierak na łódź DAM Big Fish 60x70x160cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Ja używam tego: http://www.szczupak.pl/dam-podbierak-effzett-boat-skladany-kosz-i4889.htmlZe składaną rączką i składanym koszem.Szukałem czegoś dużego, wytrzymałego a zarazem żeby się dał poskładać do możliwie kompaktowych rozmiarów.Szczupaków za dużych do niego nie wkłądałem. Zdarzyły sie karpie 10kg + i jesiotry tak 130 cm+.Spokojnie dawał rade, aczkolwiek "na dźwignę " z wody raczej bym się nie odważył tych ryb wyciągaćPo około 9 miesiącach użytkowania potrafi czasem wypaść rączka ..tj rurka jedna z drugiej bo się chyba taśma zabezpieczająca zniszczyła. Musze ściągnąć rączkę z pianki eva, wyciągnąć korek i nową taśmę nawinąć. NA poczatku mysąlem ze trzeba pokręci raczka żeby sie zablokowała na danej długosci, ale nie ten jest tylko wyciągany i blokuje się na koncu na zasadzie oporu.Innych mankamentów nie zauważyłem.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczynski.bp Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Dzisiaj okazyjnie zakupiłem taki podbieraczek Mistrala Kosz 85 x 70 cm z gumowaną siatką. Używał ktoś?Używał ktoś? Dzisiaj widziałem w sklepie j wygląda solidnie. Zastanawiam się czy brać tego Mistralla, czy Cormorana kdon składanego w podobnych wymiarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) Również poszukuję podbieraka do większych szczupaków. Wczoraj złapałem pierwszą 80-tkę i ledwo weszła do małego podbieraka z Decatlhonu. Widziałem w sklepie Savage Gear, wyglądają fajnie, ale jest ciężki dość i chodzenie z nim może być irytujące - dość ciężki a i siatka prawie dotyka ziemi jak trzymam go w ręku. Co byście polecali? W czasie sesji jestem w stanie przejść do 4 km i odwiedzić z 15 stanowisk, więc zależy mi choć trochę na mobilności.Ja mam podobny problem. Ja jestem caly czas w ruchu. Ostatnio udalo mi sie znalezc lowiska gdzie szczupaki od 80 cm sa raczej norma wiec moj standardowy 50x50 w trojkat jest malo pomocny. Rybe do 90 jeszcze wcisne ale o wiekszych to juz zapomnij. Wczoraj dostalem podbierak skladany SG 65x50 ale jest ciezki, nieporeczny i siatka dynda az do ziemi. Czy jest jakas alternatywa dla tych ktorzy duzo sie przemieszczaja? Edytowane 29 Września 2018 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 https://rybi-ogon.pl/profesjonalny-skladany-podbierak-szczupakowy-p-1437.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Ja pobieram ręką w rękawicy i podbierak nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Ale czy to coś wnosi do wątku i kogoś interesuje? Jak Kolego stracisz kilka większych ryb to może to przemyślisz. Nad szybkością i skutecznością podbierania ręką vs podbierakiem nie ma moim zdaniem sensu dyskutować, bo jasne jest, że duży podbierak z gumowaną siatką daje większą szansę skutecznego lądowania, a dodatkowo bezpieczeństwo dla ryby, jeśli ma być wypuszczona. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Jak się ryba wypnie to trudno.No cóż nad czy dyskutować, cz podbierak jest z firmy X czy Y. Każdy kupi to no co go stawić w danej chwili. Kiedyś używałem teraz nie, wystarczy mi pewny chwyt i mata.Nie ma nad czym dyskutować racja jak zwykle leży po środku.Pozdrawiam o życzę samych okazów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Wątek jest o tym, który wybrać i dlaczego, bo różnią się one jednak nie tylko nazwą firmy. Można się tu też dowiedzieć jak za stosunkowo niewielką cenę kupić solidny podbierak. Również pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Ja pobieram ręką w rękawicy i podbierak nie jest potrzebny.A co jak reka nawet tafli wody nie siegne? Lowie na kanalach i brzeg ma rozna wysokosc. Rowniez jeziorka karpiowe maja rozna wysokosc brzegowa bo wiadomo karpiarz bez podbieraka XXL z domu nie wyjdzie wiec nawet metrowy uskok nie jest dla niego problemem. @Maciek. Ten podbierak z linka niczym sie nie rozni od tego SG. Jak tak biore ten podbierak, a mam jego mniejsza wersje, to czuje sie jakbym normalnie z brona po polu chodzil Nie wspominajac juz o transporcie tego rowerem czy metrem. Dlatego tez zwrocilem uwage na wynalazki karpiarzy np Wychwood Specimen Quickfold Landing Net. Ta siatka sie sklada i w najwiekszym rozmiarze ma 75 cm dlugosci. Do tego dokupic teleskopowa tyczke np taka https://fishdeal.co.uk/deals/ultimate-telescopic-street-fishing-landing-net-handle-2-40-m-14082018 i mozna probowac swoich sil z metrowka Edytowane 30 Września 2018 przez Luckyguliver 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Ten Dragona jest lekki i składa się na pół, a sztyca wchodzi do środka. Wymiar transportowy wychodzi około 1,05 m x 35 cm. Wydaje mi się, że to dobre połączenie bardzo dużego rozmiaru i mobilności. Jeśli chcesz mniejszy i tańszy to widzę jeszcze taki: https://www.redpike.pl/product-pol-4549-Dam-Podbierak-Dam-Foldable-Big-Fish-Net.html i jeszcze mniejszy taki: https://www.redpike.pl/product-pol-4688-Podbierak-Mikado-z-gumowana-siatka-skladany-140cm-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMIhNe2ss_i3QIVmOd3Ch1CQgHaEAQYASABEgLFGvD_BwE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Myślę, że one wszystkie będą podobne do wspomnianego SG Pro 65 x 50. Podobnie się składają, na pół, ale raczej nie będą aż tak pancerne jak on. Ja tym SG jestem zachwycony i twierdzę, że nie jest wcale aż tak wielki ani ciężki ...jednak gdybym miał spacerować ze spinningiem po 15 km dziennie jak kiedyś to też poszukałbym czegoś poręczniejszego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Myślę, że one wszystkie będą podobne do wspomnianego SG Pro 65 x 50. Z mono sztycą czy z rozkładaną jest Twój SG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot11 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Jeśli chcesz mniejszy i tańszy to widzę jeszcze taki: https://www.redpike.pl/product-pol-4549-Dam-Podbierak-Dam-Foldable-Big-Fish-Net.html Czy ktoś używa tego podbieraka i może coś o nim napisać? Jest wystarczający na podebranie „metrówki”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 Drobna siatka ? dyskwalifikacja z miejsca .... Tylko duże silikonowe oczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzyp Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Z mono sztycą czy z rozkładaną jest Twój SG ? Rozkładaną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Ja pobieram ręką w rękawicy i podbierak nie jest potrzebny.Tak też powiesz w przypadku kontroli? Niektóre okręgi przy spinningu wymagają noszenia podbieraka, taki regulamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancio Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Panowie czy ktoś miał do czynienia z tymi podbierakami...? Mono, wsuwana sztyca, kosz z jednego kawałka, mocowanie wygląda na solidne, tylko czy siatka pokryta silikonem, tylko oczka 6mm, no i cena ok... https://www.mikado.pl/katalog/p-27670-podbierak-mnet-s168070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Koledzy, jaki podbierak polecacie ? Koniecznie składany i koniecznie z długą siatką, by zmieścić duże ryby (80-100 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojny83 Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Polecam największy składany podbierak od Foxa, to ta droższa opcja:Duża ryba wchodzi w niego bez problemu.Jako tańszy, niczym nieustępujący polecam największy składany od JMC Adventure.Foxa mam nadal, Jmc niestety utopiłem Ps. Pewnie przeniosą Ci zaraz post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) Polecam największy składany podbierak od Foxa, to ta droższa opcja: received_184852795787429.jpegDuża ryba wchodzi w niego bez problemu.Jako tańszy, niczym nieustępujący polecam największy składany od JMC Adventure.Foxa mam nadal, Jmc niestety utopiłem Ps. Pewnie przeniosą Ci zaraz post A w tym podbieraku teściową trzymasz czy to inny stwór ??Wygląda na tołpygę Edytowane 16 Listopada 2018 przez Derrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi