Skocz do zawartości

PZW vs Wody Polskie

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki?

Okręgi w których łowię a więc Siedlce oraz Radom. Mają też górne wymiary ochronne. A na zbiorniku na którym gospodaruje moje koło jest zakaz zabierania okonia. Na mój wniosek. Do WP wniosku nie złożę. Tu mam bezpośredni i widoczny wpływ. Myślę, że koledzy na zebraniach w swoich kołach bez problemu mogą takie wnioski do okręgów sporządzić. W okręgu Siedlce nie ma problemu z ich akceptacją przez zarząd.

Edytowane przez cobrax

Lublin od tego roku ma wymiar okonia 25/35 i limit 5 szt.

Wrocław za to 20-35, gdzie ryb 35+ jest śmieszna ilość i limit 10 sztuk w związku z nadmiarem tej ryby i pożeraniem przez okonia wszsytkiego co pływa i na drzewo nie ucieka.

...nie no, żartuję. 10 sztuk można zabierać, bo okręg wrocławski to jakiś totalny cyrk.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Czy to prawda, że po zmianie władzy WP wstrzymały się z przejmowaniem wód?

Nie wiem, czy się wstrzymały, ale wiele wód w końcu roku zostało przedłużonych PZW bez zbędnych incydentów a to mocno kontrastowało z wcześniejszymi zapowiedziami ze strony WP. 

• Like 1

Przecież obecna władza i PZW to to samo starzy funfle  :D

Nie znam się, natomiast mam nadzieję, że nie będę musiał czytać więcej o mundurach dla generałów zlewni oraz zakupach SUV -ów,  zanim cokolwiek ta organizacja zrobiła. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

Nic nie dorówna PZW. Pewien pracownik ZO w Poznaniu kupił ostatnio fajną nieruchomość która kilka lat temu była przez tego samego człowieka otwierana w świetle fleszy. Później ponoć przestała się opłacać. PZW jako stowrzyszenie mam prawo sprzedac cokolwiek, komukolwiek utajniając to, nawet za symboliczną złotówkę.

Nic nie dorówna PZW. Pewien pracownik ZO w Poznaniu kupił ostatnio fajną nieruchomość która kilka lat temu była przez tego samego człowieka otwierana w świetle fleszy. Później ponoć przestała się opłacać. PZW jako stowrzyszenie mam prawo sprzedac cokolwiek, komukolwiek utajniając to, nawet za symboliczną złotówkę.

Stowarzyszenie- stowarzysza ochotników i żywi się ich składkami. Wody Polskie są utrzymywane przez nas wszystkich. 

• Like 4

Stowarzyszenie- stowarzysza ochotników i żywi się ich składkami. Wody Polskie są utrzymywane przez nas wszystkich. 

Musisz zrozumieć, że wszystkie wody płynące należą do skarbu państwa. Ludzie się czepili WP jak rzep psiego ogona jakby to było coś nowego i miało to jakieś znaczenie. Wody są zarządzane przez RZGW, które istniały istnieją i będą istnieć.

Musisz zrozumieć, że wszystkie wody płynące należą do skarbu państwa. 

A co ma piernik do wiatraka? Jestem w PZW z własnej woli i w ten sposób daję przyzwolenie na dysponowanie składką członkowską.  Natomiast powołano centralnie zarządzany twór do zarządzania nimi z apanażami & Co. I ja na to pośrednio płaciłem, czy mi się podobało- czy nie.  Jakby RZGW istniejące nie mogły sobie poradzić bez WP

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 2

Ochotnicy w PZW są tacy sami jak w ruskiej armii. Niet wybora.

Jakby WP przejęło Odrę to by się PZW dowiedziało jak mało ma ochotników np we Wrocławiu.

Co do utrzymywania i PZW i WP to jesteśmy jak dwie matki pokornego cielęcia. Dobrze ze po dwa cycki mamy. PZW z wyboru czy nie, a WP jest umocowane ustawą prawo wodne … wiec jakby … dalej będziemy płacić podwójnie.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

No szkoda.. To było rozwiązanie na miarę oczekiwań większości tzw członków - znoszące z nich ciężar osobistego zaangażowania. Nadzieją dla wyznawców logiki - płacę w jednym miejscu, łowię wszędzie i stanowczo wymagam efektywnej obsługi  :) Chociaż część sebów z wędką uważa tą formę unijnej stratyfikacji za rzecz całkowicie niepotrzebną, a nawet wrogą politycznie  :D 

No i być może znika element konkurencyjności dla umierającego stowarzyszenia, bo każda pojawiająca się inicjatywa w jakiś sposób mobilizowała tą naszą nędzna społeczność do większego zainteresowania i osobistej aktywności. Oczywiście tylko w sieci - bo któż by się kalał innymi aktywnościami  :)  

• Like 3