MichaEL Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) Można przecież podzielić wody na klasy atrakcyjności (jakości środowiskowej). Tam gdzie obwód jest szczególnie cenny przyrodniczo bądź staramy się w nim przywrócić naturalne zjawiska (np. naturalne tarło itp.) dajemy klasę najwyższą i ograniczamy presję. Tak gdzie rzeka jest mocno przekształcona dajemy klasę V i robimy burdel z "wpuszczanymi" rybami. Oczywiście między tymi skrajnymi klasami może być wiele łowisk/obwodów pośrednich.Można, tylko po co się męczyć????Z sarkazmem, ale to nie jest tak, że my tu jesteśmy mądrzy, a w WP czy w organach PZW są sami idioci.(Kiedyś przyznaje, myślałem że tak jest, dzisiaj wiem, że to po prostu ludzie na wskroś pragmatyczni)Załoze się, że kazdy z nich w zasadzie wie, że całość sprowadza się do trzech rzeczy 1. Kontrola stanu i czystości wody2. Odtworzenie i ochrona tarlisk3. Walka z kłusownictwem To wszystkoWystarczy otworzyć w każdym okręgu trzy projekty i nimi zarządzać. Ale po co, 20 lat temu nikt tego od chłopa nie oczekiwał, 10 lat temu nie oczekiwał, w zeszłym roku znowu wybrali, więc w zasadzie po co się wychylać?W zasadzie łatwiej jest kupić sto ton narybku, mniej pracy tyle samo płacy. Czyli trudno odmówić logiki. Edytowane 14 Lutego 2023 przez MichaEL 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 . Ale po co, 20 lat temu nikt tego od chłopa nie oczekiwał, 10 lat temu nie oczekiwał, w zeszłym roku znowu wybrali, więc w zasadzie po co się wychylać? Wiesz znam/znałem kilku ludzi pracujących w tych instytucjach. I Twoja opinia to typowe "babskie gadanie". Mam przyjaciela, dzięki któremu powstało kilka bardzo dobrych łowisk. Fachowca jeśli chodzi o rozród lipienia i ryb reofilnych. Przepracował sporo czasu w PZW, użerając się czasami z działaczami ("złowiłem 2 karasie na złoty medal to wiem") lub wędkarzami internetowymi ("złodzieje łapiom i nie zarybiajom"). Chłop dał sobie spokój, znalazł lepiej płatną i spokojniejszą robotę. Nie babrze się w wodzie, nie siedzi po kilkanaście godzin na wylęgarni. Spoko, jego wola. Tylko by nauczyć się zawodu to trochę trzeba "ikry do kanału ściekowego wylać". A my na tym straciliśmy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichaEL Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 @Mysha,Te zacne i znane mi wyjątki potwierdzają moja regułę. Romantycy nie zostają prezesami, tylko pragmatycy.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 A jacyś dzierżawcy dołączyli do programu Wód Polskich?Podpisując nową dzierżawę obwodu rybackiego ''najemca'' będzie miał obowiązek udostępniania wody wędkarzom. Fajnie wyjaśnił to w rozmowie z jednym z dzierżawców Sebastian Kowalczyk. Film dostępny na YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Obowiązkowo powinni dołożyć lampkę sygnalizującą, że karta się zwróciła. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 1. Kontrola stanu i czystości wody2. Odtworzenie i ochrona tarlisk3. Walka z kłusownictwem To wszystko Dokładnie. Ja bym tylko jeszcze dodał prowadzenie racjonalnej gospodarki rybackiej. Ale to w sumie jest wpisane w operacie do każdego obwodu.Jakoś są np. jeziora na których pełno wędkarzy, rybacy sieci dźwigają a ryba jest. Hehehehe paradoksalnie chyba najlepszy efekt by był jakby powstały Wody Polskie na dużą skalę a Prezes Rządosław (skąd by nie był) był zapalonym wędkarzem i miłośnikiem przyrody - oczywiście żart (choć sie przez chwilę rozmarzyłem). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Dla uspokojenia emocji - https://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/256087/60/porozumienie_w_sprawie_oplaty_krajowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 No nie wiem Bartku, Ribentrop i Mołotow też zawarli kiedyś pakt o nieagresji... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Kiedy spełnia się marzenie wędkarskiego świata o jednej opłacie i państwie opiekuńczym świadczącym usługi .. ten jest nieszczęśliwy. Stowarzyszenie niedobre i brak stowarzyszenia też jest niedobry?Może mi to ktoś wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Mam wrażenie, że tam głowa nie wie, co ręce robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 30 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2023 Myślę, że to odpowieni moment na dwocip-zagadkę o ZG PZW. "Czy wiecie jak bardzo wędkarzom potrzebny jest Zarząd Główny PZW?Odp.: Jak kurwie majtki w sezonie" 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 1 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 RZGW w Warszawie i w Lublinie rozesłały pisma do użytkowników rybackich w sprawie zakazu i ograniczenia stosowania zanęt wędkarskich oraz w sprawie pobierania opłat za organizację zawodów wędkarskich. https://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/46/wiadomosci/256457/pliki/rzgw_warszawa_archive.pdfhttps://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/46/wiadomosci/256457/pliki/rzgw_lublin_archive.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 1 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 RZGW w Warszawie i w Lublinie rozesłały pisma do użytkowników rybackich w sprawie zakazu i ograniczenia stosowania zanęt wędkarskich oraz w sprawie pobierania opłat za organizację zawodów wędkarskich. https://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/46/wiadomosci/256457/pliki/rzgw_warszawa_archive.pdfhttps://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/46/wiadomosci/256457/pliki/rzgw_lublin_archive.pdfCo za bzdety. Ustawa z dnia 20 lipca 2017 art. 32. Punkt 2. Na podstawie jakiegoś swojego regulaminu oni opłaty chcą pobierać? A wypożyczalnie kajakowe i rowerkowe za każdy spływ będą też płacić? W końcu też pobierają opłatę. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 1 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 To już w zeszłym tygodniu. W cafe jerkbait już była na ten temat dyskusja. Podobno nawet na horyzoncie widać jakieś porozumienie w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 1 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Po prostu kolejne RZGW rozsyłają pismaTo jest prymitywny atak na wędkarzy, nic innego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 1 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Jest nadzieja, że WP powoli rozbroją ten "niewypał" A normalność, jak widać...jest z........e trudno przyswajalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 1 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Jest nadzieja, że WP powoli rozbroją ten "niewypał" A normalność, jak widać...jest z........e trudno przyswajalna. Znaczy co ?Wody Polskie rozbroją RZGW ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 1 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 (edytowane) Specjalnie ich jakoś nie rozróżniam, bo to są twory podczepione do jednego sznureczka. Ważne, że "niewybuch" rozbrajają małymi krokami. Edytowane 1 Czerwca 2023 przez Pluszszcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 2 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 (edytowane) @AndrzejWiele fajnych spostrzeżeń Warte podkreślenia jest to, że przyczyn t ego stanu rzeczy wyjątkowo nie można tłumaczyć niedofinansowaniem! A to naprawdę wyjątkowa sprawa, bo zwykle brakiem kasy tłumaczy się wszystko. Widać nadmiar pieniędzy jest jeszcze gorszy???? Swoją drogą uważam, że co do zasady, sama kwota składek nie jest wysoka.Możliwość wędkowania przez cały rok na wszystkich wodach okręgu, kosztuje tyle co - dwa dni jazdy na nartach- miesięczny karnet na basen- dwie godziny jazdy gokartemCo z tego, skoro ekwiwalent jaki za to dostajemy jest wart sześć złotych i czterdzieści pięć groszy.Ale o tym już w innych wątkach było dosyć. Składki aktualnie są dość wysokie. Zwłaszcza dla tych co biorą rybę na kwartał albo na rok albo wcale. Chcesz więcej pieniędzy ? Walcz z kłusownictwem. Ja za dwa okręgi zapłaciłem coś około 600 zdaje się, mogę sprawdzić co do złotówki. I co za to mam ? Teoretycznie dostęp do wielu wód, w których jak trafię fajny dzień to połowie, a jak nie to podziwiam widoki ze wskazaniem na podziwianie natury bo przecież nie jeżdżę po wszystkich rzekach i zbiornikach za jakie składki zapłaciłem. Porównanie do nart nie trafione moim zdaniem. To sport bardzo sezonowy. Ja akurat zimą faktycznie wolę narty i sześć dowolnych dni na nartach na małym stoczku kosztowalo dokładnie 315 zeta. I teraz porównaj sobie co masz za te pieniądze na stoku, a co nad wodą. Co robią właściciele stoków, a co zrobili decydenci np. w sprawie Odry. Itd., itp. Ps. Jak WP zaczną fundować Wam i mi to co funduje aktualnie np. monopol paliwowy to ja najprawdopodobniej zwrócę się ku innemu hobby bo wtedy będzie bardzo mało za bardzo dużo. Edytowane 2 Czerwca 2023 przez S.N. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 2 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 Piramidalne nieporozumienie co do sensu i założeń ma się bardzo dobrze.. a nawet coraz lepiej. Dostajemy w użytkowanie wodę jako stowarzyszenie, a widzimy w tym biznes Co można dodać do takiego rozdwojenia jaźni ?Skomlemy do opiekuńczego państwa, które ma nas wybawić z dobrowolnie podjętych obowiązków, z ram prawnych w których jesteśmy umocowani, ale kiedy państwo wkracza do akcji to wyjemy z oburzenia na państwo Nie widzę ratunku.. Ocknijta się ludzie! Zanim zaśpiewata tradycyjny hymn przegrywów - miałeś chamie itp.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 13 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 Temat pism wysyłanych do okręgów przez RZGW można uznać za zamknięty https://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/256352/60/komunikat_nr_2_zg_pzw_w_sprawie_ograniczen_w_stosowaniu_zanet_i_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 13 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 Czyli w skrócie WP zrobiły z siebie debili, oficjalnie i publicznie. Ehhh, do czego to prowadzi ślepa, jadowita nienawiść względem otoczenia.Jakby człowiek człowiekowi umiał odpuścić, zamiast podkręcać śrubę, podpieprzać czy zazdrościć, to ten kraj byłby naprawdę fajnym miejscem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 13 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 Jakoś tak mi się wydaje, że to był robota jednego Pana, który nie może pogodzić się z utratą przywilejów w związku, bez wiedzy szefostwa. Może mylę się, ale ............ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 13 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 To jest takie żenująco niskie, szczególnie w kontekście medialnej burzy wokół Odry, gdzie naprawdę obie instytucje mogłyby dużo zyskać, na przykład szacunek. Ale z drugiej strony pokazuje, że za sterami znajduje się małpa. Z brzytwą. PZW nie komentuję, wyżej już o Związku wspomniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 13 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 Żenująca w sposób ponadprzeciętny jest skłonność wędkarskiego świata do wiecznego wyszukiwania przyczyn własnego nieszczęścia poza nim samym. I odnajdywania Opiekuńcze państwo jest nam do szczęścia naprawdę niezbędne, zatem nie grymaśmy nad formą albo treścią.. skorośmy są kiepscy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi