Skocz do zawartości

Casting na nowy rok

DeeMeeD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Postanowiłem od tego roku spróbować połowić na casta na większe twiche do 13cm i woblery powierzchniowe typu wooper-plpper. Od czasu do czasu może jakieś normalne wobler (skinner salmo lub raplaki). Może wpadną jakieś nieduże swimbaity. Generalnie planuje łowić na twarde przynęty do powiedzmy 30g. Pisze ponieważ mam kilka wędek na oku z oferty ST.CROIX ale nie jestem pewien który najlepiej sprawdzi się pod takie łowienie. Łowił będę przeważnie z pływadełka więc wędka w okolicy 2m z krótkim dolnikiem. Preferuje raczej szybkie kije ale nie lubię takich "suchych" modeli.

Jeśli można to prosił bym o krótki opis poszczególnych mdeli i poradę który najlepiej sprawdzi się do takiego łowienia.

ST.CROIX AVID CASTING  AVC66MHF

ST.CROIX PREMIER CASTING PC66MHF

ST. CROIX TRIUMPH CASTING TCR66MHF

ST.CROIX BASS X CASTING  BAC66MHF

ST. CROIX MOJO BASS CASTING MJC68MXF

AVID X CASTING AXC68MHF

LEGEND TOURNAMENT BASS CASTING LBTC71MHF

Bo amerykańscy inżynierowie najprawdopodobniej nie nadziewają 40 g przynęt na 30 g główki i nie łowią w polskich zaporówkach/rzekach sandaczy. Oni często muszą podać relatywnie lekką przynętę... niekoniecznie na daleką odległość i wyrwać siłowo rybę z zielska.

Ardena 20 lb (uncjówka) jest o ponad 30 g lżejsza dd 17 funtowego TB (3/4 oz). Może tu tkwi sekret "niedoszacowania"?

Najlepiej napisz prosto do Park Falls, bo nie wiedzą co czynią, ibędą zachwyceni poziomem znawstwa występującym od ręki u polskich użytkowników, i to od razu, po pierwszym kontakcie z górna półką  :) I zaawansowanej dialektyki  :)  

• Like 2