Skocz do zawartości

Szczupaki 2023

chojny83

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie otworzyć wątek.
Udało się złowić kilka fajnych sztuk.
Wstawiam tą ponad metr.
Szczupaki gryzły głównie Salmo Slider 12F i Sweepera 14
post-53938-0-94943000-1673284744_thumb.jpg

Utnę zbędnę komentarze bo mnie zasypią pytaniami. To ryba z DE, Rugia.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 31

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20180002003/O/D20182003.pdf

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20180000024/O/D20180024.pdf

To dla usystematyzowania wiedzy ogólnej.

Szczegółowe warunki połowu określa użytkownik rybacki na swoich wodach. Wszelkie obostrzenia i zakazy mogą być przez niego zaostrzane w stosunku do przywołanych aktów prawnych, niedopuszczalne jest ich łagodzenie.

Na Rugii łowienie szczupaków o tej porze jest dozwolone, więc proszę darować sobie uszczypliwości i nadmiar komentarzy w wątku.

• Like 10

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich i gratuluję moim poprzednikom!

Moje wczorajsze, udane otwarcie sezonu - 30.04 okazał się szczęśliwy.

90 cm - moje nowe PB z polskich wód.

Lokalne, wędkarskie Eldorado z PZW ????????

Po kilku latach wędkowania, w końcu trafił się okaz godny wątku „Szczupaki” ????????????

Sprzętowo: Abu Revo sx, Batson MB785 12-25 lb od Mekamila, Stren 30 lb, własnoręcznie wykonane przypony AFW Coated Wire 45 lb, przynęta Salmo Slider 10s.

Pozdrawiam wszystkich!

post-53948-0-08374000-1682947317_thumb.jpeg

• Like 14

Na jedno ze starorzeczy Wisły wybrałem się jeszcze po ciemku. Chciałem przetestować, zakupione w tajemnicy przed żoną, nowe Karasie od Jaxona.

post-46562-0-90189300-1683197074_thumb.jpg

Z początku nic się działo, poza coraz większą ilością wędkarzy, którzy wraz z wstającym dniem, coraz liczniej pojawiali się nad wodą.

Niestety na Karasie nic nie chciało brać, mimo, iż przynęty pracują przepięknie. Zakładam więc wobka od Hegemona, który kilka szczupaków mi już przyniósł.

post-46562-0-94489900-1683197205_thumb.jpg

Wykonałem może ze 2 lub 3 rzuty i nagle poczułem żywy, pulsujący ciężar na końcu zestawu. Na początku opór nie był duży, obstawiałem więc szczupaczego pistoleta. Jednak im bliżej brzegu, tym opór rósł. Pod samymi nogami ryba weszła w wodorosty i nie mogłem jej stamtąd wyciągnąć ;/ Po chwilowym przeciąganiu liny, ryba wyszła z roślin i po chwili była na brzegu.

Szybki pomiar, buzi i do wody. Rybka żwawo odpływa chlapiąc mnie na pożegnanie :)

post-46562-0-49124200-1683199087_thumb.jpg

Po wypuszczeniu szczupaka, w drugim, bądź trzecim rzucie, znów na Hegemona, notuję kolejne branie. Niestety, mimo prawidłowego zacięcia, po ok. 30 sekundach ryba spada...

Jak się później okazało, tego dnia ryby żerowały dość dobrze i brały nie tylko mi, gdyż inni wędkarze spotkani nad wodą również połapali szczupaki 70+ i 80+.

Po bezowocnym przerzuceniu całego pudełka z blachami i woblerami, ok. 9:30, postanawiam zakończyć wyprawę i wracać do domu.

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"                                                                  :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 11