Skocz do zawartości

Szczupaki 2023

chojny83

Rekomendowane odpowiedzi

Śmiem się z Tobą pięknie, acz zasadniczo nie zgodzić :) Żadna z kilku dużych, grubych ryb, które w tym roku od listopada do grudnia macałem w PL tak nie wyglądała, a nie widzę powodu, dla którego miałyby być mniej wypchane ikrą niż ta. Moim zdaniem ten szczupak w miarę niedawno się nażarł. Nie zdążył nawet dobrze strawić - byłby wtedy bardziej równomiernie nabity.

BTW - do tarła jeszcze daleko, za to ryby żrą na potęgę. Nie wiem, czy średnio nie są grubsze niż w zeszłym roku - tak na oko ;)

Edytowane przez krzysiek
  • Like 3

Dzisiaj do mamuśki z zeszłego tygodnia 112 dołączył tatuś 95cm. Tez ciężki jak cholera. Złapany 200m od mamuśki. Mam nadzieje, że sie spikną na tarle  :D

b3db07144e58aac1med.jpg

Sprzet ten sam Inshore 3-14g, YGK 1,0, fluorocarbon, żółta guma tylko tym razem większa 5”.
Mendy chodzą raczej w toni. Mniejsze też. Bo drobnica sie gromadzi, ale jeszcze przemieszcza.
Edytowane przez Qh_
  • Like 14

A to nie wiedziałem. Ichtiologiem nie jestem. Myślałem, że samiec bo nie był tak upchany ikrą, gruby wzdłuż linii bocznej, tylko miał piwny brzuch …  ;)

Ale takich króciaków pod 60 to tam też są.

Ale nawet lepiej, że samica bo więcej ikry będzie. Mlecz można dostarczać małymi cysternami.

Żeby tylko sumy wszystkiego nie wyżarły potem …

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

Największy samiec jakiego miałem w rękach miał 99cm. Płci szczupaka nie określa się po rozmiarze brzucha tylko po wielkości, kształcie i zabarwieniu otworu odbytowego.

Zdjęcie które zamieściłeś nie jest dość ostre, aby dokładnie zobaczyć to co trzeba i rostrzygnąć jednoznacznie. Na tyle ile widać jest to bardziej samica niz samiec.

• Like 3

Największy samiec jakiego miałem w rękach miał 99cm. Płci szczupaka nie określa się po rozmiarze brzucha tylko po wielkości, kształcie i zabarwieniu otworu odbytowego.

Zdjęcie które zamieściłeś nie jest dość ostre, aby dokładnie zobaczyć to co trzeba i rostrzygnąć jednoznacznie. Na tyle ile widać jest to bardziej samica niz samiec.

Mam lepsze zdjęcie. Mogę Ci przesłać. Ogólnie mamuśki już nabite ikrą, są grube na całości, takie (okrągłe) ten był bardziej płaski na całości tylko brzuch wypchany.

Odbyt ma troche inny od zeszłotygodniowej mamuśki. Tamta miała bardziej biały z czerwonym środkiem i wystający i jakby z tylu z taką rozetą. Ten 95 otwór bardziej płaski, normalnie okrągły i bardziej czerwony.

112 mam jeszcze zdjęcie w podbieraku i dupę widać, ale tego 95 tylko to jedno. Za to z iPhone więc ma dobrą rozdzielczość. Można sporo powiększyć.

Ten, może nie jakiś okaz, ale na sylwestrowe zakończenie sezonu fajny. Jeszcze w komplecie z sandaczem.

6125b95e2604beeemed.jpg
No i 79cm i chopak co potwierdza, ze 95 tez raczej chłopak był,  bo identyczny odbyt z takim jakby T i czerwony.
98eac384b1d1a40amed.jpg

Hehehe i dopiero widać jaka mamuśka była wielka. Bakisty ma 28cm to mamuśka miała ponad 20cm w pionie  :D
Fajny sezon był.
Edytowane przez Qh_
  • Like 4