pasja400 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 (edytowane) Rozpoczynam projekt przerobienia mojej żaglówki na łódź wędkarską, w której można spędzić kilka nocy,ale która będzie też autonomiczna w zakresie energii elektrycznej. Żaglówka Pasja 400, którą wybudowałem w 2015 roku, w założeniu konstruktora miała umożliwićnocleg dla dwóch osób w obszernym kokpicie (ponad 2m, brak skrzynki mieczowej) pod namiotem rozłożonym na bomie.Łódka ma 4 metry, więc patrząc na niewiele dłuższe Romany to może się udać... Idę krok dalej i chcę zrobić montowaną na kilka śrub półkabinę.Jej dach chcę wykorzystać na panel solarny i być niezależnym energetycznie.Wybierając się na żagle kabinę będę zdejmował, jadąc na ryby zostawiam w domu maszt i żagle, a sama półkabinabędzie miała dodatkowo stelaż i namiot na rufie i w ten sposób spokojnie spędzę noc. Wracając do elektryki. To czym dysponuję obecnie to silnik Jaxon XT Turbo MAX 65 lb oraz 3-letni akumulator w technologii GEL 100AhDo tego dojdzie MPPT Victron SMART 75/15 Lub VOLT 20A. Panel solarny raczej będzie kompromisem - elastyczny VOLT 200 W o wymiarach1,5x07m (jak się zmieści klasyczny sztywny panel 300-350 W, ale one mają już wymiary około 1x1,7m). I tu pojawia się pytanie - zamienić akumulator GEL 100Ah na 40 lub 60 LiPo4?Na forum camperteam spotkałem się z opinią, że efektywność ładowania LiPo4 jest 0,9 w stosunku do 0,6 GEL. Tego nie ogarniam...VICTRON uzyska max 15A, VOLT jest rozwojowy - 20A (dodatkowy panel na rufie) Chcę mieć maksymalnie wydajny zestaw przy elastycznym solarze 200W. Czy zamienić GEL 100 Ah na 40 lub 60 Ah LiPo4 (nie chodzi o budżet...)? Załączam kilka inspiracji, zdjęcia mojej łodzi i zapraszam do dyskusji.Ciasna, ale własna. Wymiana jachtu nie wchodzi w grę... Edytowane 9 Stycznia 2023 przez pasja400 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 nie rozumiem o jakie efektywnosci ladowania autor pisal 0,6-0,9. Dla Ciebie wieksze znaczenie ma ogolna pojemnosc oraz prad rozladowania. Kwasy wszelkiej masci zazwyczaj nie lubia duzych pradow . Tym samym jesli bedziesz kwasa obciazac duzymi pradami, to bedziesz tracil na pojemnosci, przy Licie te zjawisko jest marginalne. Natomiast jesli prady beda male 1-5A to w ten czas na kwasie wykorzystasz cala pojemnosc . Kwestia ladowania to kolejna sprawa , kwasy zazwyczaj koncza na 14.4V. Lit naladujesz do pelna tez 14.4v ale pod warunkiem ze bedzie program absoprcji , w ten czas prad zostanie obnizony a ladowanie wydluzone . Jesli mppt bedzie miec 14.6v ladowanie bedzie szybsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 nie rozumiem o jakie efektywnosci ladowania autor pisal 0,6-0,9. Dla Ciebie wieksze znaczenie ma ogolna pojemnosc oraz prad rozladowania. Kwasy wszelkiej masci zazwyczaj nie lubia duzych pradow . Tym samym jesli bedziesz kwasa obciazac duzymi pradami, to bedziesz tracil na pojemnosci, przy Licie te zjawisko jest marginalne. Natomiast jesli prady beda male 1-5A to w ten czas na kwasie wykorzystasz cala pojemnosc . Kwestia ladowania to kolejna sprawa , kwasy zazwyczaj koncza na 14.4V. Lit naladujesz do pelna tez 14.4v ale pod warunkiem ze bedzie program absoprcji , w ten czas prad zostanie obnizony a ladowanie wydluzone . Jesli mppt bedzie miec 14.6v ladowanie bedzie szybsze pływam raczej szybko, więc prądy z tych większych...Teoretycznie, zakładając, że proces ładowania przebiega podobnie (szybkość) to jednak do LiPo4 60 Ah muszę wyprodukować 60 A, do GEL 100 Ah. Naładuję się więc szybciej z solara (dopytam jeszcze w Victronie o program na LiPo w ich serii SMART) i wykorzystam efektywniej pływając szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 czy bedzie to kwas czy lit wyprodukujesz tyle samo energii , plywajac szybko , szybciej zmeczysz kwasa - skrocisz zywot. kwestia jest co bedzie wstanie przyjac akumulator i ile bedziesz mogl pozyskac energii z slonca. bo teoria a praktyka to dwie rozne sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bolesław Opublikowano 10 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 A ja bym nie psuł pięknej klasycznej łódki. ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 A ja bym nie psuł pięknej klasycznej łódki. Tylko 4 otwory w półpokładach. Kabina będzie odkręcana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2023 czy bedzie to kwas czy lit wyprodukujesz tyle samo energii , plywajac szybko , szybciej zmeczysz kwasa - skrocisz zywot. kwestia jest co bedzie wstanie przyjac akumulator i ile bedziesz mogl pozyskac energii z slonca. bo teoria a praktyka to dwie rozne sprawyWyprodukuję tyle samo to oczywiste. Pytanie czy w podobnym tempie to przyjmą (różne algorytmy ładowania w MPPT Victrona dla litu i kwasu/żelu).Muszę dopytaćCzas chyba jednak na LiPo4... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 MPPT 20A zakupione - SRNE z zewnętrznym modułem BT.Z panelem mam pewien problem. sztywny byłby ponad 300W, ale jest trochę za szeroki + płaski a dach chcę mieć delikatnie wygięty.elastyczny to max 200W, ale pasuje rozmiarem i designem... Akumulator zostawiam sobie na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 (edytowane) A który brałeś? Mają fajne modele z ip67 - zalane żywicą w radiatorze. Miałem taki od nich, bardzo dobry. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Stycznia 2023 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 31 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 A który brałeś? Mają fajne modele z ip67 - zalane żywicą w radiatorze. Miałem taki od nich, bardzo dobry. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalkanie pamiętam modelu. brałem w suntrack, tam był 1 model dostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 22 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2023 wracając do tematu akumulatora.Chyba zostanę przy GEL, LiFePo4 nie ma opcji jednoczesnego oddawania i ładowania? Wybrany został też panel Victron 175W, sztywny. Elastyczne są mniej wydajne przy tej samej deklaracji w zakresie mocy...Jeżeli nie wystarczy to po testach pojawi się drugiStatystycznie w trakcie nawet intensywnego dnia na wodzie łódź stoi 50% swojego czasu.Victron da mi w słoneczny dzień prąd ponad 10A, więc powinien dać mi dodatkowe 50-60Ah i naładowany akumulator codziennie ranopo śniadaniu. Włócząc się po Mazurach (7 dni) nie chcę podłączać się do gniazdka CTEKiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 wracając do tematu akumulatora.Chyba zostanę przy GEL, LiFePo4 nie ma opcji jednoczesnego oddawania i ładowania?Nie słyszałem o czymś takim. Nie ma z tym problemu. Zresztą "ładowanie i oddawanie" sprowadza się do ładowania mniejszym prądem, bo część energii z ładowarki podbiera odbiornik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 jak moze jednoczesnie oddawac i przyjmowac?, jest tak jak napisał @Psułek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 wprost: jednoczesne ładowanie z PV i pobór przez silnik. widzicie różnice pomiędzy GEL(kwasem) a LFP?Dla GEL: 1. w danym momencie silnik pobiera 15A2. PV w tym samym momencie dostarcza 13A Bilans - rozladowanie prądem 2A (nie licząc malych strat) A jak jest w LFP? cytat: Powracają do głównego wątku o eksploatacji akumulatorów LFP warto zwrócić uwagę o czym pisałem na wstępie czyli brak fazy magazynowania (storage) która w przypadku akumulatorów PB ma zaletę ładowania przy pomocy fotowoltaki lub innych alternatywnych źródeł energia jaką możemy wygenerować nie idzie na marne tylko jest na bieżąco konsumowana przez odbiorniki a w przypadku LFP jest tracona , ponieważ BMS z systemem kontroli nie pozwala na generowanie mocy i konsumowanie jej przez inne urządzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Nie słyszałem o czymś takim. Nie ma z tym problemu. Zresztą "ładowanie i oddawanie" sprowadza się do ładowania mniejszym prądem, bo część energii z ładowarki podbiera odbiornik.nie ładowarka, tylko układ z PV. Prąd dostarczają panele poprze MPPT, nie ładowarkaChyba, że jako ładowarkę rozumiesz MPPT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 jak moze jednoczesnie oddawac i przyjmowac?, jest tak jak napisał @Psułek no można np. w układzie 69 W układzie z PV prąd dostarczany z panela przez MPPT (przyjmowanie) i pobierany przez silnik (oddawanie). wychodzi nam z tego bilans energetyczny, a ja kminię czy LFP i jego BMS nie robi tu problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 nie ładowarka, tylko układ z PV. Prąd dostarczają panele poprze MPPT, nie ładowarkaChyba, że jako ładowarkę rozumiesz MPPT? OMG - masz dwa źródła w obwodzie. To czego nie dostarczy solar, pobrane zostanie z aku. Przynajmniej tak to działa w aku "tradycyjnych LFP" gdzie do ładowania i rozładowania masz te same zaciski. Bo są jeszcze BMS z osobnym portem ładowania, ale tych nie używałem. BMS nie interesuje czy masz ładowarkę w obwodzie, nawet o niej nie wie. Pojawia się spadek napięcia to daje prąd. Regulator MPPT to tak naprawdę ładowarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafaldslbi Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Jej dach chcę wykorzystać na panel solarny i być niezależnym energetycznie. Wybierając się na żagle kabinę będę zdejmował, jadąc na ryby zostawiam w domu maszt i żagle, a sama półkabina będzie miała dodatkowo stelaż i namiot na rufie i w ten sposób spokojnie spędzę noc. Sprzedaj więcej szczegółów odnośnie tej konstrukcji. Ciekawi mnie na jaki pomysł wpadłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Jej dach chcę wykorzystać na panel solarny i być niezależnym energetycznie. Wybierając się na żagle kabinę będę zdejmował, jadąc na ryby zostawiam w domu maszt i żagle, a sama półkabina będzie miała dodatkowo stelaż i namiot na rufie i w ten sposób spokojnie spędzę noc. Sprzedaj więcej szczegółów odnośnie tej konstrukcji. Ciekawi mnie na jaki pomysł wpadłeś.cześć, Pasja to żaglówka zaprojektowana w latach 80-tych.ma przestronny kokpit, w którym nie ma skrzynki mieczowej (jest z przodu w forpiku.Konstruktor Janusz Maderski miał na celu zaprojektowanie taniej żaglówki na mazurskie włóczęgi, w której można spaćpod rozpostartym na bomie namiotem.I zamiast tego namiotu i masztu oraz bomu chcę małą półkabinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafaldslbi Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 No właśnie o tę półkabinę mi chodź jak chcesz ją fizycznie wykonać. Masz już jakiś plan? Jakich materiałów będziesz używał. No cóż mam dylematy w podobnej wizji mojej łódki i szukam pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 25 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 (edytowane) No właśnie o tę półkabinę mi chodź jak chcesz ją fizycznie wykonać. Masz już jakiś plan? Jakich materiałów będziesz używał. No cóż mam dylematy w podobnej wizji mojej łódki i szukam pomysłu.coś jest w głowie, póki co kompletuję zasilanie i brakuje już tylko panelu solarnego, finalnie będzie 1 około 200W, ponieważ chcę, aby to w miarę przyzwoiciewyglądało. Celem jest, aby swobodnie pływać na zestawie przez 1 tydzień na Mazurach, spać na łodzi i nie wpinać się do gniazdka. Półkabina będzie z drewna i sklejki, przykręcana na kilka śrub do półpokładów.Tak abym mógł ją demontować jak będę chciał zamontować maszt i popływać na żaglachChcę to tak zrobić, aby mając zamontowaną półkabinę transport masztu rownież był możliwy.Dach półkabiny będzie ze sklejki, boki również, a szyby z plexi. Dach będzie długi na około 1,5-,17 metra. Na rufie będę rozkładałna noc stelaż i mały namiot/bimini. W pierwszym poście jest inspiracja stylistyczna oraz biała łódź z półkabiną i stelażem. Podobnie chcę zrobić rozkładany stelaż, ale z drewna.Byś może dach rozsuwany na rufę, na którym będzie drugi panel, a boki już rozwijane z materiału.Popatrz na Romany 430. Niewielka łódź, na której można się przespać, jak również schować przed deszczem i wiatrem Edytowane 25 Lutego 2023 przez pasja400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 25 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 (edytowane) OMG - masz dwa źródła w obwodzie. To czego nie dostarczy solar, pobrane zostanie z aku. Przynajmniej tak to działa w aku "tradycyjnych LFP" gdzie do ładowania i rozładowania masz te same zaciski. Bo są jeszcze BMS z osobnym portem ładowania, ale tych nie używałem. BMS nie interesuje czy masz ładowarkę w obwodzie, nawet o niej nie wie. Pojawia się spadek napięcia to daje prąd. Regulator MPPT to tak naprawdę ładowarka. podsumowując LFP zachowa się w układzie identycznie jak zwykły kwas? BMS nic mi tu nie nabroi?załóżmy konkretnie GREEN Cell Poniżej cytat z innego forum: Załóżmy, że kupię 60Ah green cell LiFePo 4. Mam do tego MPPT.Myślę że przy tak małym akumulatorze to szybciutko będziesz mógł konsumować energię z solarów , ponieważ aku który chcesz zastosować to typ drop-in wiec MPPT nie jest skazany na zarządzanie BMS i jest szansa że jak zobaczy pobór prądu przez silnik do zacznie generować energię mimo że akumulator będzie w 100% naładowany .Druga wariant to twój LFP najprawdopodobniej ma tak zaprogramowany BMS że kiedy spajanie jego SOC do poziomu 90% to od tego momentu będzie otwarte wejście ładowania , wiec regulator solarny będzie chciał ładować ale jak będziesz płynął to i tak cała generowana moc będzie konsumowana jest przez silnik .Wiec raczej się nie przejmuj sytuacją że masz słoneczko a solarek nic nie generuje bo skonsumowanie 10% pojemności z twojego banku baterii zostanie szybciutko zużyta . Edytowane 25 Lutego 2023 przez pasja400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pasja400 Opublikowano 3 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 coś tam się dzieje... już wiem, że będzie jeden panel o wymiarach 1490x680. Tak do 200 W mniej więcejmam nadzieję, że pozwoli to utrzymywać akumulator naładowany.jak patrzę na wykresy instalacji w domu to jestem optymistą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
pasja400
Rozpoczynam projekt przerobienia mojej żaglówki na łódź wędkarską, w której można spędzić kilka nocy,
ale która będzie też autonomiczna w zakresie energii elektrycznej.
Żaglówka Pasja 400, którą wybudowałem w 2015 roku, w założeniu konstruktora miała umożliwić
nocleg dla dwóch osób w obszernym kokpicie (ponad 2m, brak skrzynki mieczowej) pod namiotem rozłożonym na bomie.
Łódka ma 4 metry, więc patrząc na niewiele dłuższe Romany to może się udać...
Idę krok dalej i chcę zrobić montowaną na kilka śrub półkabinę.
Jej dach chcę wykorzystać na panel solarny i być niezależnym energetycznie.
Wybierając się na żagle kabinę będę zdejmował, jadąc na ryby zostawiam w domu maszt i żagle, a sama półkabina
będzie miała dodatkowo stelaż i namiot na rufie i w ten sposób spokojnie spędzę noc.
Wracając do elektryki. To czym dysponuję obecnie to silnik Jaxon XT Turbo MAX 65 lb oraz 3-letni akumulator w technologii GEL 100Ah
Do tego dojdzie MPPT Victron SMART 75/15 Lub VOLT 20A. Panel solarny raczej będzie kompromisem - elastyczny VOLT 200 W o wymiarach
1,5x07m (jak się zmieści klasyczny sztywny panel 300-350 W, ale one mają już wymiary około 1x1,7m).
I tu pojawia się pytanie - zamienić akumulator GEL 100Ah na 40 lub 60 LiPo4?
Na forum camperteam spotkałem się z opinią, że efektywność ładowania LiPo4 jest 0,9 w stosunku do 0,6 GEL. Tego nie ogarniam...
VICTRON uzyska max 15A, VOLT jest rozwojowy - 20A (dodatkowy panel na rufie)
Chcę mieć maksymalnie wydajny zestaw przy elastycznym solarze 200W. Czy zamienić GEL 100 Ah na 40 lub 60 Ah LiPo4 (nie chodzi o budżet...)?
Załączam kilka inspiracji, zdjęcia mojej łodzi i zapraszam do dyskusji.
Ciasna, ale własna. Wymiana jachtu
nie wchodzi w grę...

Edytowane przez pasja400Odnośnik do komentarza
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi