Skocz do zawartości

Klej Do Balsy

tomasxt

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Dostałem bardzo dużą ilość balsy. Problem w tym ze są to klocuszki ciete w poprzek słojów. Znalazłem sposób i sklejałem je wzdłóz słojów klejem distal. Tu prosze was o porade, distal zdaje egzamin dobrze. Sklejony klocek jest twardy i sie nie lamie, ale wychodzi bardzo drogo takie klejenie. Polećcie mi dobry klej, którym trwale i w miarę niedrogo posklejam balsę. Pozdrawiam

Każda żywica klei dobrze, w sensie na amen. No chyba, że jest brud lub tłusto. Jak robisz takie rzeczy, jak drewno to warto tylko zwrócić uwagę na to, aby nie była to żywica typu 5minut. Niech sobie ona wniknie w powierzchnie balsy tyle ile może, a będzie tworzyć bardzo mocne połączenie.

Edytowane przez Krzysiek_W

Ten klej polecany przez Sławka też jest bardzo dobry. Cienka warstwa wystarczy bo on się pieni i wypełnia wszelkie szczeliny co przy klejeniu takim jak Twoje może mieć znaczenie. Co fajniejsze aby lepiej go spienić i przyśpieszyć trochę wiązanie można klejone powierzchnie zwilżyć wodą. Pod wpływem wilgoci lepiej idzie klejenie. Ja tym poliuretanowym kleiłem też stery i trzeba było się trochę mocować kombinerkami aby wyrwać. Jest bardziej miękki niż żywica, przez co łatwiejszy w obróbce.

A tak ciągnąć kleje.

Znacie jakiś, który będzie jednoskładnikowy, przeźroczysty, bezwonny i nie będzie reagował z lakierami poliuretanowymi?

Chce w domu oklejać tkaniną, więc smród nie jest wskazany.

Co do wnikania żywicy w balsę. Fakt będzie lepiej trzymała, ale balsa straci sporo swej zalety. Złapię wagę.

Mozesz oklejac zwykłym szkolnym klejem. Oklejałem takim i bylo normalnie, nigdzie sie nie odklejała tkanina. Musi tylko dobrze wyschnąć. Wadą dla Ciebie będzie jego nieprzeźroczystość

Edytowane przez tomasxt