Skocz do zawartości
  • 0

Jaka Echosonda W Okolicy 1500Zł ?

raf7

Pytanie

Witam wszystkich.

Wiem, że taki temat był już wielokrotnie poruszany, ale po przeczytaniu wielu tekstów na temat echosond dalej nie wiem nic konkretnego. To, że ta ma to, ta tamto, a jeszcze inna coś zupełnie innego wiem, ale takie informacje nie do końca są mi potrzebne. Bardziej chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie, co naprawdę w echosondzie przydaje się podczas wędkowania. A tego już wszelkie opisy, czy nawet niektóre artykuły nie podają. Także interesuje mnie taka praktyczna informacja co, jak i dlaczego - może zawierająca również wiedzę nabytą podczas użytkowania, możliwe usterki itd. Co do mojego wędkowania to raczej z racji miejsca zamieszkania (Jelenia Góra) pewnie najczęściej zaporówki, czasami Oderka i czasem jakieś bliższe lub dalsze płytsze jeziorko.

Będę wdzięczny za każdą poradę.

Pozdrawiam

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Musisz sobie odpowiedzieć na pytania:

1. Z GPS-em czy bez?

Z GPS-em wiadomo - lepiej mieć w razie czego. Ale za cenę wersji z GPS-em możesz mieć model półkę wyżej bez. I wersje z GPS-em są prądożerne.

2 . Jaka przekątna ekranu ?

4 cale to powinno być minimum.

3. Kolor czy czarno biała?

Dla mnie jednak kolor. Lepiej się sprawdza w słoneczne dni i lepiej widać strukturę dna. Minus to większy pobór prądu.

4. Rozdzielczość to minimum 480 H x 480 V

• 0

pogadaj z Jack Daniels - jest z jeleniej ... ma cos w u siebie nawet chyba chcie lub chcial sprzedac... w cenie bys sie zmiescil...a jak go znam to pewnie wytlumaczy co jak z czym i dlaczemu

Wiem wiem - widziałem to ogłoszenie - ale chciałem zaczerpnąć "niezależnych" informacji i trochę mnie zniechęcił ten anglosaski system miar ;)

• 0

to ja ci troche namieszam... Stary już jestem... mam echolot EAGLE FISH EASY 2 i... nie chce innej :D

2 dni plywania na aku 7ah to norma... moze gdyby mi odbilo to zmienilbym na lowrance x125 / x-135 albo eagle fish mark 320

wiekszej rozdzielczosci nie potrzebuje... fakt czasem kolor moze pomoc np w zauwazeniu przyklejonych fishow do dna ale ja raczej potrzebuje echo do namierzania drobnicy, sprawdzenia konfiguracji dna itp...

• 0

Musisz sobie odpowiedzieć na pytania:

1. Z GPS-em czy bez?

Z GPS-em wiadomo - lepiej mieć w razie czego. Ale za cenę wersji z GPS-em możesz mieć model półkę wyżej bez. I wersje z GPS-em są prądożerne.

2 . Jaka przekątna ekranu ?

4 cale to powinno być minimum.

3. Kolor czy czarno biała?

Dla mnie jednak kolor. Lepiej się sprawdza w słoneczne dni i lepiej widać strukturę dna. Minus to większy pobór prądu.

4. Rozdzielczość to minimum 480 H x 480 V

Jeśli chodzi o GPS to sam nie wiem, czy ja go potrzebuję - jeśli ma to znacząco wpłynąć na prądożerność, to na razie możemy tę opcję pominąć.

Sprawy rozdzielczości i koloru - raczej też skłaniałbym się ku większej rozdzielczości i raczej chyba kolor. I tu od razu pytanie jak to wygląda z prądożernością -

ile więcej mocy pobiera echosonda o podobnej sile sygnału, jezli różnicą jest tylko kolor lub bez ?

Edytowane przez raf7

• 0

to ja ci troche namieszam... Stary już jestem... mam echolot EAGLE FISH EASY 2 i... nie chce innej :D

2 dni plywania na aku 7ah to norma... moze gdyby mi odbilo to zmienilbym na lowrance x125 / x-135 albo eagle fish mark 320

wiekszej rozdzielczosci nie potrzebuje... fakt czasem kolor moze pomoc np w zauwazeniu przyklejonych fishow do dna ale ja raczej potrzebuje echo do namierzania drobnicy, sprawdzenia konfiguracji dna itp...

No właśnie też chciałbym uniknąć kupowania większego aku niż 7ah - mam nowy, bo stary mi padł (dotychczas używam echo Cuda 168), ale coś mi zaczął od czasu do czasu fiksować chyba przetwornik, to może

już też czas na zmianę. Nigdy nie zwracałem uwagi na aku, bo zawsze mi te 7ah przy tej sondzie wystarczało na przynajmniej dwa dni.

• 0

Bez GPS w pełni naładowany 7 Ah powinien na dzień wystarczyć. Ja czasem jak cumuje na dłużej na miejscówce to echo po prostu wyłączam.

@Raf7 - masz priva z propozycją. Menu po polsku.

Przy HDS-2 z GPS-emnawet bez bocznego sonaru 2x7Ah na cały dzień to jest minimum.

Edytowane przez godski

• 0

ale na tlen to to nie jest i tak czy siak wciaga... poza tym pobieranie danych o lokalizacji i ich przetwarzanie tez troche wciaga...

Jak to się mówi za darmo nic nie ma, ale myślę że to moze być w stosunku 1 do 100 (jeden dla GPS'u). Przyznam, że wyrocznią nie jestem w tej kwesti bo echo podpinam zawsze do aku 115 Ah i nigdy nie mam z nim problemu żeby mi prądu zabrakło :lol:

• 0

Witam.

Też się podepnę pod temat bo mam zamiar kupić nowe echo.

Niedawno sprzedałem Lowrenc-a Mark 5x-Pro, w której bardzo denerwowało mnie cykanie przetwornika 120°, po za tym do końca nie ufałem tej sondzie.

W miejscówkach dobrze mi znanych nie pokazywała wszystkich przeszkód podwodnych których naprawdę było sporo, bardzo spłaszczała strukturę dna i o dziwo jeszcze bardziej spłaszczała przy węższym stożku niż przy szerszym.

W trybie fish ID już całkiem oszukiwała, pływając nad roślinnością sonda twierdziła że to są ryby a pniaków na dnie prawie wogule nie widziała. Wcześniej miałem echo Eagle Cuda 128 i mimo małej mocy i rozdzielczości naprawdę była wiarygodna, szkoda ze już nie produkowana bo chętnie powrócił bym do tego modelu.

Przeglądając ofertę rynkową zastanawiam się nad kupnem coś ze stajni Garmina, zainteresował mnie model Echo 550c, może miał ktoś styczność z nowymi sondami Garmina na 2012 i podzieli się swoimi uwagami jak sprawdzają się w praktyce. A może ktoś podsunie inną sprawdzoną propozycję.

Najważniejsze dla mnie w echosondzie jest dobre odwzorowanie struktury dna i rozróżnienie jego twardości.

• 0

To dziwne bo ja też tak miałem. Pierwsza Cuda 168 pokazywała OK. Następnie jakiś Humminbird ze średniej pólki i Lowrance X-125 i to nie było to . Dopiero poprzedni kolorowy Humminbird ( aktualnie w dziale sprzedaż) dawał radę. A obecny HDS musi dawać, bo co jest wyżej...

• 0

ja mam elite 5x i powiem tylko tyle że pływam z dwoma aku 7ah. sprawdzałem miernikiem i ciągnie ok 0,5A. pokazuje podobnie do marka 5pro ale kolor daje dużo. pływałem również u kogoś na łodzi z HDS i to jest zupełnie inna półka i nie porównywalnie czytelniejszy przekaz niż w elite.

Co do garmina 550c też o nim myślałem ale "znawcy" tematu czyli sprzedawcy różnego rodzaju echosond mi ją odradzili jak powiedziałem że wybieram między elite 5x a garminem 550c z tym że nie potrafili podać żadnych konkretnych i przekonujących argumentów. mimo wszystko wybrałem elite ale na wody do 2,5m nie nadaje się bo jest za mocny sygnał i pokazuje strasznie dużo szumów przez co nic nie można rozróżnić na wyświetlaczu(albo ja nie potrafię jej ustawić ale i tak nie potrzebuję jej wtedy bo pływam głębiej)

Życzę trafnego wyboru w tym ogromie sprzętu i bełkocie marketingowców co zachwalają swój sprzęt aby tylko sprzedać.

• 0

Bardziej zależy mi na ploterze GPS, fajnie jest zrobić sobie mapki akwenów po których pływam, a jeszcze lepszy bajer jest że mogę przejrzeć historię przebytej trasy i jak zainteresuje mnie miejsce to można tam wrócić.

Wiele sytuacji miałem że szybko przepłynąłem łodzią nad ciekawą miejscówką której później nie mogłem ponownie zlokalizować. DI to dodatkowy bajer, samej sondy z DI na pewno bym nie wziął.

• 0

Dziękuję za wszystkie opinie. Teraz chciałbym przejść do konkretów - jaką konkretnie polecacie sondę (uznajemy, że bez GPS'a). Taką sprawdzoną, mającą wszystkie niezbędne funkcje potrzebne do

"normalnego" wędkowania (mniej więcej w przedziale cenowym podanym w temacie) ? Wychodzi z powyższych opinii, że warto, aby była kolorowa i miała rozdzielczość min 480 x 480. Z góry dzięki za

wszelkie propozycje.

Pozdrawiam

Rafał

• 0

Najlepszym wyborem było echo od kolegi Godski, ale już chyba nieaktualne. W każdym bądź razie odradzam Lowranca z serii Mark, poczekaj na opinie nowych Garminów bo parametry mają ok, cena w Polsce w miare ok, na YouTube prezentują się ok. Pytanie, jak sprawdzają się na naszych wodach ?

• 0

Najlepszym wyborem było echo od kolegi Godski, ale już chyba nieaktualne.

Wiem, że to była dobra opcja, ale jednak chyba skłaniam się ku zakupowi nowej sondy.

W każdym bądź razie odradzam Lowranca z serii Mark.

Czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl - dlaczego ?

Edytowane przez raf7

• 0
Wiem, że to była dobra opcja, ale jednak chyba skłaniam się ku zakupowi nowej sondy.

Nowa elektronika jak się nie zepsuje w pierwszych tygodniach to zazwyczaj pracuje bezawaryjnie przez lata i nie ma co się obawiać używanego sprzętu.

Czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl - dlaczego ?

opisałem to w skrócie kilka postów wcześniej

• 0

Nowa elektronika jak się nie zepsuje w pierwszych tygodniach to zazwyczaj pracuje bezawaryjnie przez lata i nie ma co się obawiać używanego sprzętu.

W zasadzie bardziej miałem na myśli "żywotność przetwornika" , a nie samą elektronikę.