Skocz do zawartości
  • 0

Jaka Echosonda W Okolicy 1500Zł ?

raf7

Pytanie

Witam wszystkich.

Wiem, że taki temat był już wielokrotnie poruszany, ale po przeczytaniu wielu tekstów na temat echosond dalej nie wiem nic konkretnego. To, że ta ma to, ta tamto, a jeszcze inna coś zupełnie innego wiem, ale takie informacje nie do końca są mi potrzebne. Bardziej chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie, co naprawdę w echosondzie przydaje się podczas wędkowania. A tego już wszelkie opisy, czy nawet niektóre artykuły nie podają. Także interesuje mnie taka praktyczna informacja co, jak i dlaczego - może zawierająca również wiedzę nabytą podczas użytkowania, możliwe usterki itd. Co do mojego wędkowania to raczej z racji miejsca zamieszkania (Jelenia Góra) pewnie najczęściej zaporówki, czasami Oderka i czasem jakieś bliższe lub dalsze płytsze jeziorko.

Będę wdzięczny za każdą poradę.

Pozdrawiam

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam - raczej chyba odczyt nie będzie konieczny, także port można pominąć.

OK, dlaczego pytałem ? Nie każda sonda udostępnia na tym łączu dane NMEA. Mi na tym zależało i dlatego mój wybór (w sensownym dla mnie przedziale cenowym) był "ograniczony": nowe Lowrance Elite 4 lub Mark 4. Mają również GPS, więc na wodę nie będę zabierał dodatkowego ręcznego odbiornika. Padło na tę pierwszą, po pozytywnych wrażeniach ludzi, którzy mieli ją na szwedzkich szkierach, i teraz cierpliwie czekam na dostawę.

Pozdro

Robert

• 0

OK, dlaczego pytałem ? Nie każda sonda udostępnia na tym łączu dane NMEA. Mi na tym zależało i dlatego mój wybór (w sensownym dla mnie przedziale cenowym) był "ograniczony": nowe Lowrance Elite 4 lub Mark 4. Mają również GPS, więc na wodę nie będę zabierał dodatkowego ręcznego odbiornika. Padło na tę pierwszą, po pozytywnych wrażeniach ludzi, którzy mieli ją na szwedzkich szkierach, i teraz cierpliwie czekam na dostawę.

Pozdro

Robert

I jak? bawiłeś się już nową zabawką? ja zamówiłem Elite 4x - uznałem, że GPS nie jest mi niezbędny ale jestem ciekaw Twojej opinii... nim sam będę miał okazję wyrobić sobie zdanie.

• 0

Witam,

I jak? bawiłeś się już nową zabawką? ja zamówiłem Elite 4x - uznałem, że GPS nie jest mi niezbędny ale jestem ciekaw Twojej opinii... nim sam będę miał okazję wyrobić sobie zdanie.

Czekam...... tacklewarehouse.com, dlaczego tam ? - to chyba jasne :-), ale muszę być cierpliwy (jeszcze ok 2 tyg).

Na pewno dam znać jak potestuję, mam okazję porównać z Mark 5X Pro. No i soft "się pisze".

Pozdro

Robert

• 0

Witam,

Czekam...... tacklewarehouse.com, dlaczego tam ? - to chyba jasne :-), ale muszę być cierpliwy (jeszcze ok 2 tyg).

Na pewno dam znać jak potestuję, mam okazję porównać z Mark 5X Pro. No i soft "się pisze".

Pozdro

Robert

Witam - a jak ci to wyszło kosztowo z przesyłką i cłem ? Bo sama sonda chyba 170 USD kosztuje.

Pozdrawiam

Rafał