Kuba Standera Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 No dobra, chwilę mnie nie było. Kilka lat.Co u Ciebie pada pytanie, no to w wątku zbiorczym pozwolę sobie Wam pokazać.Trochę dłuższe czytanie pierwszego posta, ale mam nadzieję, że będzie warto. Od ponad 10 lat łowię praktycznie wyłącznie w słonej wodzie. Owszem, trafiał sie wypad na szczupaki, jakieś pstrągi, łososie czy też teraz brzany na muchę, ale to sa zapchaj dziury, takie wypełniacze gdy na morzu zbyt wieje albo jest sezonowa martwota. Ale wróćmy do początku, dramatycznego. W 2017 musiałem przejść amputację. W planach było kilka mieśięcy wyłączenia z życia, kilka miesięcy bez możliwości łowienia. Ogarnąłem się dużo szybciej, jednak szykując się na taką posuchę, wypadającą akurat w wędkarskie lato postanowiłem zorganizowac sobie jakąkolwiek alternatywę siedzącą żeby nie zwariować zupełnie. Bańka silikonu do form, dwie bańki plastisolu, barwniki. Z YT wchłonąłem podstawy jak się to je. Pierwsze formy były zalewanymi przynetami dostępnymi na rynku, robiłem kopie do własnego użytku. Pierwsze poparzenia, grzanie plastiku w domowej mikrofali, odlewanie w kuchni. Jako że dość szybko wróciłem do łowienia mogłem testować te przynęty na żywo, jednak coraz bardziej brakowało mi możliwości zrobienia czegoś swojego. Po rozmowach i prośbach pomógł z tym Slider, zrobił dla mnie pierwszy projekt. Oparty na już istniejacej przynęcie, której jednak brakowało zasięgu i rozmiaru. Poszerzenie, wydłuzenie, zmiana profilu i pierwsza forma aluminiowa.Pierwsze odlewy i zupełnie nowa jakość. Posłałem kilka do znajomych (Pozdrowienia dla TPE).Wrzuciłem foto na FB, tak żeby się pochwalić znajomym i odezwał sie FB znajomy Eric. Sprzedajesz?W sumie nie wiem, możemy spróbować. Przyjechał, obejrzał, kupił wszystko co miałem i zamówił kolejne około 100szt. Zdębiałem zupełnie, bo ani nie miałem materiałów, ani większego pomysłu jak to poprowadzić. Eric wrzucił foto na grupy ludzi łowiących bassy i zaczął się shit storm porównywalny tylko z tsunami po uderzeniu komety. Że to kopia, a że wcale nie. Że to jakiś Polaczek, na co ekipa irlandzka - nie, nasz ci on jest. Że to słaba jakość, a nie bo nie odstępują od tych "markowych", a jeszcze dodaje aromaty których normalnie nie ma. Efekt brytyjskiego trollingu przeszedł trochę chyba planowane ukręcenie łba, zrobiła się z tego taka reklama że przez pół roku z warsztatu prawie nie wychodziłem. Będąc o ile śledziłem drugim odlewaczem gum bassowych na wyspach i pierwszym z Irlandii miałem dość komfortową pozycję startową. Wiosną 2018 pierwsze targi na których w półtora dnia wyprzedałem się praktycznie do zera i dość szybko udało się nawiązać kontakt z kilkoma najważniejszymi sklepami w IE i UK.Szybkie założenie firmy i profilu na FB i tak powstało Pirate Lures.Przynęty początkowo prawie wyłącznie na seabassa, jednak kolejne modele powiększyły gamę gatunków, poniżej możecie zobaczyć jak sie to rozwijałoOd tego zaczynałem:drugi rok działania i nowe przynęty: Większe rozmiary: Chwilę póżniej doszły kałamarniczki:2019 był też rokiem w którym z całą familią przenieśliśmy się z Irlandii do Andaluzji. Trochę skok na głęboką wodę, ale produkcja na tym etapie szła już całkiem nieżle. Rok 2019, przyszłość moze być tylko lepsza, nie?W rok 2020 wchodziłem kończąc nowe projekty przynęt, przesuwając (dla mnie) granicę tego co można ukręcić w kuchni. Nowe formy do wtrysku, nowe rodzaje przynęt, nowe aromaty.Pierwsze rippery - Teaser okazały się być sprzedażowym hitem i kolejka chętnych miała dobre kilka tygodni oczekiwania. Ale też - wejście w przynety twarde. Tak powstał Mr Labrax. Początkowo na tych samych, minimalnie dremelem poprawionych formach alu. Godziny przegadanem i z Melkiem (pozdrowienia) i z Krystianem (pozdrowienia x2) o żywicach, pianach, dodatkach, sposobach wykończenia. Tutaj też rezultat przerósł oczekiwania i początkowe 200szt rozeszło się w jedno popołudnie.Wszystko fajnie, nie? W mediach pojawiały się coraz to gorsze wieści o nowej odmianie jakiegoś zaraźliwego wirusa w Chinach, a ja sobie odlęwałem gumy. Kiedy pojawiły się pierwsze poważne raporty i wspomnienia o pierwszych przypadkach w EU biegiem zamówiłem plastik i farby, dostawa doszła na kilka dni przed zamknięciem wszystkiego.To co dla większości biznesów było potężnym strzałem dla mnie (w tym momencie już nas bo pracowała przy tym już +- cała rodzina po za kotem darmozjadem) okazało sie okazją od losu. Ludzie zamknięci w domach dostający extra socjal wariowali z nudów. Pracując 50-70h tygodniowo z trudem udawało się ogarniać zamówienia i sprzedaż, temat twardzych przynęt siłą rzeczy trochę ucichł. 2020 zakończyłem odlewając ok pół tony plastiku i kilkadziesiat kilo żywic. I to byłby top i peak biznesu, gdyż 1 stycznia zakończył się okres przejściowy i UK które było moim głównym rynkiem zamknęło się praktycznie zupełnie na import. Jakaś masakra, z dnia na dzień sprzedaż umarła, każda paczka wymagała min 11 stron zaświadczeń, deklaracji, kopii faktur. Dodatkowo ze względu na problemy w szkole w klasie maturalnej u starszego syna czeka nas powrót na rok do Irlandii. Decyzja mogła być jedna - sprzedaż biznesu gumowego do UK, tam gdzie jest rynek i dalszy rozwój twardych przynet jako osobnego projektu - Mr Labrax.Ale to chyba już w następnym wpisie. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 OoooCześć KubaCo tam u Ciebie słychać ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 I tu wchodzimy w 2021. Dzięki Melkowi wreszcie nawiązałem kontakt z dobrym producentem form, ułatwiło to mi pracę znakomicie.Przed sprzedaniem biznesu gumowego postanowiłem wypuścić jeszcze kilka gum nad którym pracowałem od dłuższego czasu. Najpierw małe rippery:A później wielka guma na predatory - Curly Cock. 45cm, 150g, poważny kawał mięcha: Jednocześnie, szykujac się na "nowe" zacząłem bardzo mocno rozwijać twarde przynęty.Coś co było dodatkową pracą stało się nową pasją, współpraca z kilkoma świetnymi wędkarzami morskimi i z PL, i z UK i z Andaluzji pozwoliła na dość szybkie modyfikowanie modeli oraz rozwój warsztatu.Do typowo bassowych przynęt w rozmiarze 12-14 cm doszły "kąski" pod duże ryb SW 16-22cmModele bassowe: I te większe: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 C.d. większych 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 I tutaj dochodzimy do przynęt które robię obecnieZmieniła się rozmiarówka, o ile dalej podstawą są modele dedykowane pod seabassa, o tyle po dwóch latach dopracowywania konstrukcji modele, powiedzmy, Big Game, mają się dobrze:Rodzina przynet Orca - 10-16cm, od 23 do 96gOrca Squid 16cm/96gSushi stick, 14cm i 65gCoraz częściej pracuję z nowymi żywicami i materiałami 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Staram się iść trochę pod prąd obecnej modzie na oklejanie przynęt holograficznymi foliami(tutaj pozwolę sobie zalinkować film)https://www.instagram.com/p/CnT9QDJqSj2/ cdn 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiu Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Coś pięknego gratulacje i dalszych sukcesów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Powitać Standerusie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuś Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 Miło Ciebie zobaczyć ponownie na jerku.Przynęty sztos! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 Ostanim czasem nadganiam kałamarnice, na wiosenne połowy plus kilka leci do Panamy i Kostaryki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Coraz częściej pracuję z nowymi żywicami i materiałami P8300126s.jpg P8300083s.jpg Masz jakieś filmy z pracą tych przynęt ? To są przenęty które pracują tuż pod powierzchnią (subwalk) czy ślizgacze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Masz jakieś filmy z pracą tych przynęt ? To są przenęty które pracują tuż pod powierzchnią (subwalk) czy ślizgacze ?Typowe stickbaity, tonące, chodzą od 0.5 do 1m pod powierzchnią, bardzo dużo zależy od powadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Friko- na jeziorze czy rzece idzie poprowadzic sporo glebiej. Na Bugu te wieksze powinny byc super na szczupaki czy sumy. Szkoda ze, nie mialem takich w Szwecji wiesz gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Gratuluję "TWARDZIELU" samozaparcia i sukcesu. Nie ważne - duży czy mały , ale SUKCES. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Chyba nie tak bardzo o takie drobiażdżki jak potocznie rozumiany sukces Kubie chodzi.. Zapalił się, spala i plonie! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 27 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 I - skubany! - dokłada do ognia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Kilka nowych kolorów pojechało ze znajomym do Sudanu. Za bardzo nie poszaleli, odwrót musieli robić łodziami do Egiptu...Oraz kilka modeli na seabassa i mniejsze drapieżniki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 Kilka nowych modeli i kolorów Tym razem jadą na Saharę i do Egiptu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2023 Zbieranina na jesienną wyprawę. Na górze trochę hm, rapali i japończyków. Poniżej gromadka od Kuby. Super wykonanie, świetny kontakt, szybka realizacja zamówienia. Nawet gratis wpadł, dziękuję. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Powodzenia na końcu świata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Zbieranina na jesienną wyprawę. Na górze trochę hm, rapali i japończyków. Poniżej gromadka od Kuby. Super wykonanie, świetny kontakt, szybka realizacja zamówienia. Nawet gratis wpadł, dziękuję. A gdzie się wybierasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 http://jerkbait.pl/topic/177665-australia-nsw-sydney/?fromsearch=1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 Trochę czasu mineło, ale sezon był w pełni, później naprawa łodzi itdTym razem szykowanie się na seabassy A jak wyglądała końcówka sezonu? Bonitos: I false albacore: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2024 Test nowej przynęty:https://jerkbait.pl/blog/4/entry-733-test-wiosny/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 29 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2024 W ramach zimowego wolnego dłubię trochę nowe przynęty. Na razie druk 3D i rozkminianie czy warto w tą stronę. 17cm/45g i 25cm 115g. Drut środkiem 2.0mm, powinno wytrzymać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi