koyot Opublikowano 12 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Panowie miał ktoś styczność z akumulatorami z płytą pancerna? np. 6PT110 - 12V C2-92Ah / C5-114Ah / C20-150Ah Akumulator trakcyjny - 1200 cykliWygląda że to idealny temat pod silnik elenktyczny. Najważniejszy parametr praca w trybie 5 godzinnym C5 to aż 114Ah i potężne prądy rozładowania! Stosowane w maszynach czyszczących, wózkach codziennie katowanych i ponownie ładowanych. Nie boje się wagi ani dolewania wody. Ma ktoś doświadczenia z takim typem akumulatorów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Ja bym się rozejrzał za 100Ah LFP. Pomijając masę, to c1 ciągłego rozładowania to nie problem. Po 40 szanuję już swój kręgosłup. Aku tego typu widziałem raz w sklepie. Za duży grzmot jak na możliwości moich bakist - maks aku 280mm wysokości. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Stycznia 2023 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Aku będzie zamontowane na stałe na łodzi. ładowanie na łodzi. 40-50kg nie problem, wyrówna zanurzenie po drugiej stronie łodzi ja mam 100kg ;-) Zainteresowało mnie 1200cykli + duże prądy rozładowania i duża pojemność dla pracy C3/C5 czyli typowo wędkarskiej. Wszyscy jarają się akumulatorami a jak doczytać 90% to C20 - tyle czasu to ja spędzam miesięcznie nad woda ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 (edytowane) Sprawdź najpierw, czy go wciśniesz w tą bakistę. To są duże i przede wszystkim wysokie akumulatory. Dobrze by było zajrzeć i pomierzyć. LFP ładuje się pięknie spawarką. Podpinam się na marinie i ładuję go prądem 40A, idzie bardzo szybko a są i szbsze. Można ładnie podbić aku np. w przerwie na obiad czy zakupy. Tylko instalacja musi być wykonana z dobrych komponentów. Mnie w kwasie irytowała konieczność dbania o aku żeby był cały czas naładowany (łódka cały sezon na wodzie w marinie). Ostatecznie zamontowałem do kwasa panel. Edytowane 19 Stycznia 2023 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 21 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Jaki ten kwas posiadałeś ile lat wytrzymał ? Mój Trojan 130Ah śmigał 8 lat i poszedł dalej na służbę do znajomego. Po każdym ładowaniu dolewka wody czyli serwis wzorowy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Nie ważne jaki by nie był, jak się trafi dwa-trzy tygodnie deszczowej pogody, to pompa zęzowa dużo pracuje i potrafi zjeść sporo aku, czego kwas nie lubi, będzie się siarczył. Panel był dla klmfortu i aku - jak przychodziłem na łódkę, to aku dobite na maks i gotowe do pływania. Kwas tak lubi. LFP w sumie woli niepełne naładowanie w przechowywaniu, więc dla mnie jest to lepsza opcja. Brak siarczenia, niańczenia, zerowa obsługa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Blackstarpro Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 LFP ładuje się pięknie spawarką Zaintrygowałeś mnie na wskroś ! Ustawiasz prąd, czy napięcie podnosisz co jakiś czas ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 LFP ładuje się pięknie spawarką Zaintrygowałeś mnie na wskroś ! Ustawiasz prąd, czy napięcie podnosisz co jakiś czas ?Spawarka z funkcją ładowania. Można też zwykłą ładowarką inwerterową. Tylko muszą być dobre komponenty w elektryce. U mnie stopiła się raz obudowa agu niby 80A , a ładowanie 40 było. Przerobiłem na medival po tej akcji. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zaryzykuje zakup, korci mnie do 1200 ładowań,nawet jak wyjdzie 500 ;-)Akumulatory projektowane pod katowanie ładowanie/rozładowanie.Wygląda że nawet żele NPCG jakie posiadałem podpadają w trwałości przy takiej pracy 3-5h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kozi81 Opublikowano 22 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 Doprawdy nie rozumiem upierania się Autora przy tych trakcyjnych. Kolega Paweł podał Ci przykład NAJLEPSZEGO ROZWIĄZANIA a Ty dalej przy swoim. Po co Ci walczyć z pilnowaniem pełnego naładowania, czasem też uzupełniania elektrolitu skoro na rynku masz doskonałe LIFEPO4? Bezobsługowość, bezpieczeństwo(brak dolewek), dłuższa żywotność i kompaktowe rozmiary stawia je na pierwszym miejscu. O znikomej wadze nie wspominając. Dodatkowo LIFEPO4 można rozładować do zera a kwasiaki czy żele wyraźnie słabną gdy mają jeszcze ze 30%. Dla mnie takie podejście jest trochę niezrozumiałe. W szczególności że sam przesiadłem się z dobrego żelu 110ah na 2x120 ah ( Protruar 5,0 jest 24V) i nigdy już nie zamienię się na kwas/żel.Do tego stopnia że na wiosnę wymieniam aku od echo z AGM na LIFEPO4. Ale ja tylko sugeruję najlepsze rozwiązanie lecz co Ty zrobisz...to zrobisz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 23 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Odpowiedź jest prosta KOSZT! Akumulator z płytami pancernymi /nie piszemy o gówn..Sznajder itp/ 12V C20-150Ah koszt 1030zł-1300zł Mogę go dostać za 1030zł ile kosztuje LIFEPO4 ??? I tak jak wcześniej pisałem waga nie jest problemem bo akumulator jest na łodzi, nawet jest zaletą bo mi łódź ustawia w poziomie bo jest na drugiej burcie Dolewka raz w tyg wody to żadna kara, ważne sa ładowania po używaniu, przed składowaniem i raz w trakcie /zima/. Tak traktowany 130ah Minkota =Trojan wytrzymał blisko 10 lat !!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 23 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Żeby nie było że jestem zaparty lub pochodzę z ciemnogrodu LIFEPO4 100Ah jak spadnie <2000zł to zmienię technologię. Wygląda że to będzie ostatni mój Kwasiak/żel, ale 150Ah za 1000zł to kuszący temat Żeby nie było mam doświadczenia z badziewnym budżetowym Sznajderem/Zap, rasowym kwasiakiem Minkota/Trojan, z przyzwoitym żelem NPC Toyama, i rasowym żelem KOYOSONIC NPCG /obecnie 120Ah to 1500zł !!!! dlatego poszedłem w pancerna technologię dla przemysłu./ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FISH Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Żeby nie było że jestem zaparty lub pochodzę z ciemnogrodu LIFEPO4 100Ah jak spadnie <2000zł to zmienię technologię../Kupiłem Lifepo4 50 ah za 1000 zł , nasz forumowicz ma w ofercie. Negocjujesz rabat 1 zł kupujesz dwa, spinasz i masz poniżej 2k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kozi81 Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Odpowiedź jest prosta KOSZT! Akumulator z płytami pancernymi /nie piszemy o gówn..Sznajder itp/ 12V C20-150Ah koszt 1030zł-1300zł Mogę go dostać za 1030zł ile kosztuje LIFEPO4 ??? I tak jak wcześniej pisałem waga nie jest problemem bo akumulator jest na łodzi, nawet jest zaletą bo mi łódź ustawia w poziomie bo jest na drugiej burcie Dolewka raz w tyg wody to żadna kara, ważne sa ładowania po używaniu, przed składowaniem i raz w trakcie /zima/. Tak traktowany 130ah Minkota =Trojan wytrzymał blisko 10 lat !!!!!!!!!!!!!Jak koszt to weź sobie w raty 0% z np takiego Allegro. Nawet nie odczujesz tych kilku stów przez parę miesięcy a nie pożałujesz. Zresztą sam tak musiałem z jednym zrobić bo skończyły się zaskórniaki hehe Ale rób co chcesz, byle Ci aku służył dzielnie Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 23 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Rozumiem że ładowarka Shumacher 15A jest za mała do takiego Lipo4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Nie jest, będzie tylko wolniej ładować. Można ładować nawet 2A, tylko wszystko wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 26 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 (edytowane) Da się to jakoś określić ? np. żel 100Ah rozładowany do 10,5v ładuje sie np 10godz. ładowarką 10A LIPO4 100AH w ile naładuje ? Edytowane 26 Stycznia 2023 przez SPINPRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 26 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2023 Upraszczając - do około 90-98% pojemności LFP możesz przyjąć czas ładowania = pojemność/wydajność ładowarki. Końcówka trwa dłużej, bo ładowarka przechodzi w tryb stałego napięcia i prąd stopniowo spada, podobnie jest w kwasie. Przy małych prądach przejście w tryb CV nastąpi później niż przy wysokich. Mimo wszystko ta końcówka jest dużo szybsza niż dla aku kwasowego, prądy są większe. Tu bardziej chodzi o to, że LFP 100Ah możesz spokojnie dobijać prądem 50A, więc od 20 do 90% trwa to wtedy ~1,5h. Dla kwasa abstrakcja. Nawet zmiana z 10 na 15A to już duża różnica w czasie. Ostatnio bawiłem się 180Ah LFP i 15A spokojnie go ładuje, ale trwa to odpowiednio dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 koyot Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 Konkretny przykład rozładowany do "0" LPP 100 - ładowarka 10A ? możemy mówić o 10h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Mniej więcej tyle wychodzi, ostatnie kilka ah jest zawsze trochę wolniej. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
koyot
Wygląda że to idealny temat pod silnik elenktyczny.
Najważniejszy parametr praca w trybie 5 godzinnym C5 to aż 114Ah i potężne prądy rozładowania!
Stosowane w maszynach czyszczących, wózkach codziennie katowanych i ponownie ładowanych.
Nie boje się wagi ani dolewania wody.
Ma ktoś doświadczenia z takim typem akumulatorów ?
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi