Skocz do zawartości

Dyrektywa DAC7

sandacz999

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czy jest tu ktoś zaznajomiony z tematem dyrektywy DAC7, która mocno ogranicza sprzedaż i działanie w necie.

Czy po za Vinted, OLX czy Allegro, na te dyrektywę łapie się nasze forum?

Często sprzedaje swój sprzęt czy ubrania i limit 30 transakcji jest trochę mały [emoji28]

Ps. Jeżeli wkleiłem temat w zły dział to proszę o podpięcie w prawidłowym dziale.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez sandacz999

Ale ogłoszenia sprzedam łódke finalizujesz przy pomocy umowy kupna sprzedaży i płacisz PCC dla US o ile kwota jest 1000 zł i większą. Pod warunkiem że nie sprzedajesz tych łódek 5ciu bo to już faktycznie wygląda na działalnosc [emoji3].

To samo z wędkami czy kołowrotkami uzywanymi . Wszystkie takie transakcje powyzej 1000 podlegają PCC 2% . Jak z autami.

Dlatego lepiej czasem sprzedać za 999zl.

Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka

• Like 1

raportowaniu podlega sprzedaz powyzej 2000EURO

no nie wydaje mi się żeby ktos tu w obszarze giełdy kolezenskiej kto sprzedaje rzeczy z domu za tyle

sprzedawał

Ja nie do końca rozumiem te kryteria. Bo jest napisane, że 30 (w rok) transakcji z limitem 2000€, 2000€ nie zrobię w jednym poście sprzedażowym, ale 30 pozycji to żaden problem jak się wezmę za sprzątanie szafy i selekcje sprzętu :D Czyli nawet jak nie zrobię tych 2000 ale zrobię 30 transakcji to już musze się z tego rozliczać?

Myślę że trzeba oba te kryteria spełnić ale to tylko moje zdanie. Lepiej jak by się ktoś znający lepiej wypowiedział jak to interpretować.

Sprzedaj pudełko woblerów po 5 zł i jesteś mega handlarzem bo w pudle było 50szt. Ale sprzedaż to samo pudełko w całości za 1000 euro i jest ok to ? troszkę bez sensu ale nie pierwszy i nie ostatni bezsensowny przepis. Zresztą w unii nikt nie będzie patrzył jak sprzedajesz stare ciuchy a w PL już tak więc zamysł ustawodawcy był inny a w PL inaczej do tego podejdą

I się @selk na pewno mocno zdziwisz ...

Jak dla mnie zaciskanie pętli trwa w najlepsze, a ludziska tego nie widzą albo nie chcą widzieć.

Dlatego napisałem że unijny ustawodawca miał na celu namierzenie grubszych handlarzy a w PL skarbówka wezwie matki sprzedające ciuszki wózki i zabawki po dziecku jako potencjalnych przestępców skarbowych

• Like 1

Tak dla przypomnienia - każda transakcja powyżej 1000 PLN podlega podatkowi od czynności cywilno prawnych, jeśli nic się nie zmieniło to jest to 2%.

A w kontekście nowych wytycznych - rozumiem, że jeśli sprzedajesz rzeczy, które masz dłużej niż pół roku, nie płacisz podatku.

A w kontekście nowych wytycznych - rozumiem, że jeśli sprzedajesz rzeczy, które masz dłużej niż pół roku, nie płacisz podatku.

Tylko tu jest jeszcze myk, że musisz udowodnić, że masz to dłużej niż pół roku. Ja nie przechowuje paragonów po woblerach ????

Tak dla przypomnienia - każda transakcja powyżej 1000 PLN podlega podatkowi od czynności cywilno prawnych, jeśli nic się nie zmieniło to jest to 2%.

A w kontekście nowych wytycznych - to nie są nowe wytyczne

Mam pytanie, czy rejestrując się na EBay.uk czyli poza unią europejską sprzedaże na tym portalu będą również raportowane do polskiego  urzedu skarbowego zgodnie z dyrektywą DAC7 czy nie? ( ja mieszkam i pracuję w PL)

Jeśli środki z EBay .uk by wpływały na konto revoluta powinienem być poza zasięgiem US?