sandacz999 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć, czy jest tu ktoś zaznajomiony z tematem dyrektywy DAC7, która mocno ogranicza sprzedaż i działanie w necie. Czy po za Vinted, OLX czy Allegro, na te dyrektywę łapie się nasze forum? Często sprzedaje swój sprzęt czy ubrania i limit 30 transakcji jest trochę mały [emoji28] Ps. Jeżeli wkleiłem temat w zły dział to proszę o podpięcie w prawidłowym dziale. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 15 Stycznia 2023 przez sandacz999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) raportowaniu podlega sprzedaz powyzej 2000EUROno nie wydaje mi się żeby ktos tu w obszarze giełdy kolezenskiej kto sprzedaje rzeczy z domu za tyle sprzedawał Edytowane 15 Stycznia 2023 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cubby Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 2 dobre kołowrotki Silnik Lodka 1000 przynet Jednak trafiają się takie tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Ale ogłoszenia sprzedam łódke finalizujesz przy pomocy umowy kupna sprzedaży i płacisz PCC dla US o ile kwota jest 1000 zł i większą. Pod warunkiem że nie sprzedajesz tych łódek 5ciu bo to już faktycznie wygląda na działalnosc [emoji3]. To samo z wędkami czy kołowrotkami uzywanymi . Wszystkie takie transakcje powyzej 1000 podlegają PCC 2% . Jak z autami.Dlatego lepiej czasem sprzedać za 999zl. Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sandacz999 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 raportowaniu podlega sprzedaz powyzej 2000EUROno nie wydaje mi się żeby ktos tu w obszarze giełdy kolezenskiej kto sprzedaje rzeczy z domu za tyle sprzedawałJa nie do końca rozumiem te kryteria. Bo jest napisane, że 30 (w rok) transakcji z limitem 2000€, 2000€ nie zrobię w jednym poście sprzedażowym, ale 30 pozycji to żaden problem jak się wezmę za sprzątanie szafy i selekcje sprzętu Czyli nawet jak nie zrobię tych 2000 ale zrobię 30 transakcji to już musze się z tego rozliczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Myślę że trzeba oba te kryteria spełnić ale to tylko moje zdanie. Lepiej jak by się ktoś znający lepiej wypowiedział jak to interpretować. Sprzedaj pudełko woblerów po 5 zł i jesteś mega handlarzem bo w pudle było 50szt. Ale sprzedaż to samo pudełko w całości za 1000 euro i jest ok to ? troszkę bez sensu ale nie pierwszy i nie ostatni bezsensowny przepis. Zresztą w unii nikt nie będzie patrzył jak sprzedajesz stare ciuchy a w PL już tak więc zamysł ustawodawcy był inny a w PL inaczej do tego podejdą Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 I się @selk na pewno mocno zdziwisz ...Jak dla mnie zaciskanie pętli trwa w najlepsze, a ludziska tego nie widzą albo nie chcą widzieć. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 I się @selk na pewno mocno zdziwisz ...Jak dla mnie zaciskanie pętli trwa w najlepsze, a ludziska tego nie widzą albo nie chcą widzieć.Dlatego napisałem że unijny ustawodawca miał na celu namierzenie grubszych handlarzy a w PL skarbówka wezwie matki sprzedające ciuszki wózki i zabawki po dziecku jako potencjalnych przestępców skarbowych Wysłane z mojego motorola edge 30 fusion przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Dla zainteresowanych https://next.gazeta.pl/next/7,151003,29367463,podatek-od-sprzedazy-w-internecie-na-allegro-olx-vinted-kiedy.html#s=BoxOpImg2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Tak dla przypomnienia - każda transakcja powyżej 1000 PLN podlega podatkowi od czynności cywilno prawnych, jeśli nic się nie zmieniło to jest to 2%. A w kontekście nowych wytycznych - rozumiem, że jeśli sprzedajesz rzeczy, które masz dłużej niż pół roku, nie płacisz podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sandacz999 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 A w kontekście nowych wytycznych - rozumiem, że jeśli sprzedajesz rzeczy, które masz dłużej niż pół roku, nie płacisz podatku.Tylko tu jest jeszcze myk, że musisz udowodnić, że masz to dłużej niż pół roku. Ja nie przechowuje paragonów po woblerach ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Tylko tu jest jeszcze myk, że musisz udowodnić, że masz to dłużej niż pół roku. Ja nie przechowuje paragonów po woblerach Doczytajzawsze musiałes, teraz tez musisz . to przepis naszego US a nie nowej dyrektywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Tak dla przypomnienia - każda transakcja powyżej 1000 PLN podlega podatkowi od czynności cywilno prawnych, jeśli nic się nie zmieniło to jest to 2%. A w kontekście nowych wytycznych - rozumiem, że jeśli sprzedajesz rzeczy, które masz dłużej niż pół roku, nie płacisz podatku.A w kontekście nowych wytycznych - to nie są nowe wytyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki122 Opublikowano 25 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Mam pytanie, czy rejestrując się na EBay.uk czyli poza unią europejską sprzedaże na tym portalu będą również raportowane do polskiego urzedu skarbowego zgodnie z dyrektywą DAC7 czy nie? ( ja mieszkam i pracuję w PL)Jeśli środki z EBay .uk by wpływały na konto revoluta powinienem być poza zasięgiem US? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi