Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 18 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Nie tyle ważne jest, kto chce i może nas na wielu polach przystopować albo nami zarządzać - ile sam fakt, że tak właśnie się dzieje. Non stop ulegamy ideologicznym mieszankom soft power i hard power. Nic nie mamy na skutek własnego wycofania albo rezygnacji, nic nie zyskujemy na akceptacji narzuconych nam reguł gry. Więc fajnopolacy oczekują jedynie na pochwały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Specjalnie dla Ciebie Sławku "Krótki film o zabijaniu ... dolin rzecznych". Krótki, bo to tylko pięć minut, ale problem widziany okiem naukowca. Nie nawiedzonego ekologa. Pamiętasz taki tytuł z dawnych WW: "Małpa na stawidle"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Nie tyle ważne jest, kto chce i może nas na wielu polach przystopować albo nami zarządzać - ile sam fakt, że tak właśnie się dzieje. Non stop ulegamy ideologicznym mieszankom soft power i hard power. Nic nie mamy na skutek własnego wycofania albo rezygnacji, nic nie zyskujemy na akceptacji narzuconych nam reguł gry. Więc fajnopolacy oczekują jedynie na pochwały Sorki za offtop, ale Sławku, tak czytając Twoje wypowiedzi nachodzi mnie pewna refleksja. Otóż powiedz proszę, czy do żony, dzieci, bliskich, itd też mówisz tego typu językiem ? Jeśli tak, to jak oni z Tobą wytrzymują ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Łee.. jachu - miejże czasem trochę litości dla siebie Sieć jest dosłownie zawalona takimi ekologianckimi wrzutkami. Traktuj to jako formę usilnej reklamy kiepskiego towaru. I autopromocji. Taki jest biznes! Pan aktywista Bednarek, podobnie jak inni jemu podobni, spełnia i specjalizuje się w pełnych ideologicznego żaru wystąpieniach, przez co przypomina mojej starej osobie, jeszcze starszych ZMP - owców i ZMS -owców, tak jakby żywcem przeteleportowanych w teraźniejszość. Pamiętam ich, i nie jestem taki naiwny, żeby łykać każdą bajerę tak jak młode pelikany.. Ale dziękuję, rozumiem cię teraz dużo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Rozmawiam tak ze wszystkimi bez wyjątku, nawet z nieznajomymi - o ile nie wyglądają na durniów. Co bywa czasem mylące.. Wiem, wiem - krótki zasób slów jest bardziej komunikatywny! Ale co tam ze mnie za konkurencja dla ogromu ponurych dziwactw wędkarskiego świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Brak merytorycznej dyskusji , patologiczne samouwielbienie, poetycka gwara ... kolejny raz wysiadam . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V_Cok Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 (edytowane) Powiem Wam, że w pewnym momencie, zapomniałem jak się nazywam... <...> regulamin Edytowane 19 Stycznia 2023 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Retoryka i erystyka. (Były kiedyś takie przedmioty w programie nauczania). Dla wielu to wykłady męczące i trudne. Aby je "zaliczyć", niezbędnym jest zachowanie dystansu, zarówno do siebie jak i do otoczenia. Nagroda - radość z zabawy słowem, brak kompleksów. Nie trzeba "wysiadać", "zapominać nazwiska". Pozdrawiam sprawcę zamieszania, pomimo, że nie zawsze się z Nim zgadzam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Retoryka i erystyka. (Były kiedyś takie przedmioty w programie nauczania). Dla wielu to wykłady męczące i trudne. Aby je "zaliczyć", niezbędnym jest zachowanie dystansu, zarówno do siebie jak i do otoczenia. Nagroda - radość z zabawy słowem, brak kompleksów. Nie trzeba "wysiadać", "zapominać nazwiska". Pozdrawiam sprawcę zamieszania, pomimo, że nie zawsze się z Nim zgadzam.Wszystko fajnie, jak się trafia na słabszych od siebie. W miejscach, gdzie każdy z uczestników sporu czytał Schopenhauera, a część również Cycerona taka osoba z przerostem formy nad treścią przestaje być brana na poważnie. Bo ileż można. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 W punkt Piotrze, w punkt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Rozumiem, że z nieporadności i braku rzeczowych argumentów, ratunkowo skręcimy w egzegezę mojej starej osoby Panowie, zechciejcie zauważyć - obertroll nie ulega łatwym emocjom, nie zabiega o lajki, a także z przyjemnością uprawia umysłową dywersję.. bo być może bardzo chciałby, aby forum wędkarskiego świat nie było takie beznadziejnie denne Chyba, że jedno z drugim jest na wieki nierozłączne.. Podsunięta, prosta lektura, powoduję efekt granatu rzuconego w gnojownik. A furia aktualnie oświeconych nie zna granic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 (edytowane) Ha, ha, ha... Przypomina mi się jeden typ co nieudolnie przetłumaczył z angielskiego artykuł o trzymetrowej bambusowej wędce. Po tym ważnym wydarzeniu podejrzewał, że on jeden rozumie w tym obcym języku. Efekt granatu...!? No litości.... Edytowane 20 Stycznia 2023 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Sławku, przyznasz chyba, że jesteś wyjątkiem na tym forum. Nie wymagaj zatem, by wszyscy forumowicze byli na Twój wzór i podobieństwo. Po pierwsze umarłbyś z nudów, po drugie skończyłoby się tak sympatyczne podszturchiwanie, po trzecie nie jesteśmy Koreą Północną, więc trudno sobie wyobrazić nad Wisłą z górą trzydzieści milionów przytakiwaczy. Forum nie jest beznadziejnie denne, chociażby z powodu obecności w sieci takich tworów jak Facebook. Trzeba stopniować oceny, bo skali nam zbraknie. Może zmienić werdykt na "nie z mojej bajki", a przynajmniej uwzględnić w swej ocenie wysiłki moderacji nad zachowaniem jako takiej kultury wypowiedzi i jej poziomu. Na marginesie, chcesz tego czy nie, jesteś tu gwiazdą, bo zważywszy gorące zabiegi o trollowanie większości rozmówców, wynik dwóch laików na post jest bardzo przyzwoitym osiągnięciem. Na beznadziejnie dennych forach nie trafiają się takie indywidualności. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Sławku, przyznasz chyba, że jesteś wyjątkiem na tym forum. Nie wymagaj zatem, by wszyscy forumowicze byli na Twój wzór i podobieństwo. Po pierwsze umarłbyś z nudów, po drugie skończyłoby się tak sympatyczne podszturchiwanie, po trzecie nie jesteśmy Koreą Północną, więc trudno sobie wyobrazić nad Wisłą z górą trzydzieści milionów przytakiwaczy. Forum nie jest beznadziejnie denne, chociażby z powodu obecności w sieci takich tworów jak Facebook. Trzeba stopniować oceny, bo skali nam zbraknie. Może zmienić werdykt na "nie z mojej bajki", a przynajmniej uwzględnić w swej ocenie wysiłki moderacji nad zachowaniem jako takiej kultury wypowiedzi i jej poziomu. Na marginesie, chcesz tego czy nie, jesteś tu gwiazdą, bo zważywszy gorące zabiegi o trollowanie większości rozmówców, wynik dwóch laików na post jest bardzo przyzwoitym osiągnięciem. Na beznadziejnie dennych forach nie trafiają się takie indywidualności.Tyle ze gdyby była możliwość (o którą kiedyś wnosiłem) ocen"unlike" to Sławek pewnie wiódł by prym w tej kategorii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 20 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Broń mnie panie Boże, przed etykietką gwiazdora Ale faktycznie widać mnie za bardzo.. ale to nie jest moja wina albo jakieś staranie, tylko zwykłe odzwierciedlenie prawdziwego poziomu forum. No tak, trochę wystaję..Ale jak mam nie wystawać po sześćdziesięciu latach w tym wspaniałym hobby? Tak więc w zupełnie naturalnym odruchu sprzeciwu, objąłem funkcję honorowego obertrolla. Oddolnie i okazało się jak to było potrzebne - chociaż oczywiście nie wszystkim pasi.. tak właściwie to prawie nikomu. Forum może nieco mniej jest ściekiem schematów, zbitek, mowy tv, propagitów, kserowania idiotyzmów, cłaej tej papki dla ciemnego ludu. bzdur i pozostałej łatwizny itd. I nie dlatego, że ja taki mądry jestem - bo nie jestem, tylko pojawia się ewentualność zderzenia poglądów, ryzyko natychmiastowej i często zbyt trudnej konfrontacji - a za nią kłopot z czymś więcej niż sam słowny odpór, czyli zazwyczaj coś w stylu wuja od ciętej riposty..Coś odmiennego, niepodobnego do standardowego moderatora.. którym nie jestem.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Tyle ze gdyby była możliwość (o którą kiedyś wnosiłem) ocen"unlike" to Sławek pewnie wiódł by prym w tej kategorii.W pewnych kręgach funkcjonuje jeszcze opcja "godski wszystko kupi". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 W pewnych kręgach funkcjonuje jeszcze opcja "godski wszystko kupi". Było, minęło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 20 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2023 Dla mnie Pan Sławek chodzi w tej samej kategorii co ojciec...wkurwia mnie ,ale wiem o co mu chodzi, przywalić nie wypada,z drugiej strony... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 21 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Miałem pilne zajęcia, przed dniem dziadka i babki Poszerzę odrobinę dla jasności, a mowa będzie nieprzyjemna i ezopowa Musicie wiedzieć, chociaż zauważyć, że o ile nadal istnieje statystyczna rubryka obejmującą ludzi albo człowieków identyfikujących się jako wędkarze, to tak naprawdę nie istniejmy jako żywa społeczność, środowisko osób w życiowej pasji zjednoczonych, zintegrowanych i na tyle suwerennych i zdolnych, aby ku swojej satysfakcji i szczęściu móc istnieć jako podmiot prawny obyczajowy i kulturowy. Nie ma nas!! W dużym stopniu zechlały nas trendy i idee globalnej wioski, konsumpcyjny styl życia - aktualnie w trakcie radykalnej zmiany, idiotyzujący szum informacyjny, no i socjotechniczne bajki serwowane globalnym kmiotom . Swoje do przemiany w płynna biomasę dołożyła komuna i postkomunistyczna mentalność. Tak czy siak, stary świat pojęć unieważniono. No to leżymy i kwiczymy.. Ale ja, stare indywiduum, stoję i szydzę Nadal nie jestem szczęśliwy, żeście się zbiorowo stali pampersami zadowolonym z własnej roli oraz przyswojonych treści! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 21 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2023 Rozumiem, że z nieporadności i braku rzeczowych argumentów, ratunkowo skręcimy w egzegezę mojej starej osoby (...)Szanowny Panie Sławomirze, dalej czekam na merytoryczne odniesienie się do mojego postu, sprzed kilku dni. :-) Bez sofistyki jeśli można prosić, żeby prosty chłop małorolny był w stanie zrozumieć. Domyślam się, że to trudne, ale elementem mądrości jest umiejętność dzielenia się wiedzą w sposób zrozumiały dla odbiorcy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2023 O tych płonących rzekach? Nie załapałem sensu pytania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 To akurat można było uznać za pytanie retoryczne, chodzi o wcześniejszy post kwestionujący narrację o zbawiennym wpływie zbiorników zaporowych na retencję i niedobory wody w glebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Trzymając nogi na ziemi, a głowę dużo poniżej poziomu zielonych obłoków, bez utopijnego kitu i mniemanologii, wywołany - odpowiadam.. Sztuczne zbiorniki zaporowe i każda bez wyjątku forma retencjonowania wód z powodzeniem, a bardzo często z nadwyżką, zastępują formy ukształtowane przez tzw przyrodę.. Ludzie wiedzieli to już w starożytności, nie wiem czemu teraz jest inaczej. Trudno to przyjąć do wiadomości - no nie ? Z jakiego to niby powodu nasyp skalny w austriackiej górskiej rzece, uczyniony ludzka ręką jest gorszy od naturalnego? Ideolo ukąsiło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Panowie, a tak wracając do meritum wątku Może moje myślenie jest zbyt naiwne, ale....Powiedzcie proszę, czy waszym zdaniem możliwe byłoby otwarcie wszystkich zapór (nawet i tych dużych typu Solina czy Czorsztyn) tak, by zapewnić rzekom swobodny przepływ, i zamykanie ich tylko w wypadku powodzi, by zebrać nadmiar wody ? Jak to wygląda od strony technicznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 23 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Panowie, a tak wracając do meritum wątku Może moje myślenie jest zbyt naiwne, ale....Powiedzcie proszę, czy waszym zdaniem możliwe byłoby otwarcie wszystkich zapór (nawet i tych dużych typu Solina czy Czorsztyn) tak, by zapewnić rzekom swobodny przepływ, i zamykanie ich tylko w wypadku powodzi, by zebrać nadmiar wody ? Jak to wygląda od strony technicznej ? Twoje myślenie nie jest naiwne, to czysta utopia. Pomarzyć jednak można. Suche zbiorniki retencyjne znakomicie spełniają swoją przeciwpowodziową rolę. Nie dają jednak prądu, nie gromadzą wody, rekreacyjnie są tak "średnio" przydatne. (to, że niszczą ekosystem rzeczny . . . nie będę rozwijał tematu ). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi