Manniek66 Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Witam , poszukuję kijka pod jazia , klenia na dużą rzekę jaką jest odra.Łowienie głównie z główek oraz na przelewach , uciąg wody dość spory.Przynęty to głównie małe woblery w okolicach 2-3 cm o wadze 2-3,5g. Łowić będę na żyłkę grubości 0,16 i z taką wędka ma dobrze współpracować , ryby najczęściej łowione to jazie od 35 do 50 cm oraz jaka przyłów może zdarzyć się boleń max 70 cm więc wędka musi mieć troszkę zapasu.Głównie zależy mi na kijku , który będzie się dobrze ładował przynętami wyżej wymienionymi.Długość od 2,7 do 2,9m. Do wydania mam 400 max 450 zł.Z początku myślałem o samodzielnym złożeniu patyka na blanku batsona ale troszkę się tego boje dlatego chce wziąć coś seryjnego Mam na oku w patyki seryjne: team dragon 2-14 2,7m savage gear parabellum 2,79m 3-16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocmyrz Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Za taką kasę spokojnie przy pewnej dawce cierpliwości wyszarpiesz jakąś perełkę z działu sprzedam. Ostatnio był piękny batsonik rx6. O Team Dragonie się nie wypowiem, tego parabellum miałem w rekach i nie zachwycił. Przy takim budżecie zdecydowanie bardziej się opłaca zapolowac na używkę, o ile ci się bardzo nie śpieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 nie spieszy mi się Wędkę musze mieć na wiosnę więc jeszcze sporo czasu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capri Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 RX 6 to piękne jaziówki, seria SH jest bardzo miekka ładuje i miota bardzo małymi przynętami, amortyzacja przy holu świetna, jest to kluska co nie każdemu pasuje, na bolki nie polecam ale jaśki i klonki daje rade. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 A o jakim modelu piszesz , 2,75 do 14g i 8lb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 (edytowane) Spokojnie poczekaj W takim budżecie celuj w używke na balnku Batsona RX 6 SH 1141-2 Edytowane 5 Października 2012 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Moim zdaniem taka wędka może być bardzo różna w zależności od tego co lubi kierownik zestawu. Jeden lubi witkę a drugi coś suchego, czasem żeby się przekonać co bardziej pasuje trzeba wypróbować i jedno i drugie. Mi osobiście najbardziej przypasowała wklejka, która pozwala celnie i daleko rzucać lekkim wabikiem a jednocześnie jest sztywna. Łowienie miękkim kijem jest bardzo fajne ale ja nie potrafiłem nauczyć się celnie nim podawać, podobno trzeba to robić wolniej i spokojniej a ja mam lekkie adhd i nie ogarnąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 @Manniek66 jeżeli nie jesteś fanem kiji typu "mega klucha" (przywołany wyżej 1141), to do warunków połowu jakie podałeś moim zdaniem odpowiedniejszy będzie kij na blanku DSS1082. Powodzenia w poszukiwaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 (edytowane) Ja ze swojej strony polecam kijki na blanku Batsona IST-1142-F. Co prawda mam go dwa dni ale jak na razie miło mnie zaskoczył. Nie jest to super klucha, super ładuje sie pod wobkami 3cm, a aglia 1 to po prostu poezja Więcej Ci powiem, po dłuższym czasie użytkowania, bo na razie to nie wiele moge powiedzieć, w każdym bądź razie poluj na używkę, ja tego swojego upolowałem za 500zł z przesyłem A i długość 2.9 to to coś na Wisłę, przynajmniej, jak dla mnie Edytowane 5 Października 2012 przez kubaS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 To zrobię tak ja mówicie Jak całą kwote będę miał to zaczne szukać używanej perełki z pracowni Ja lubie kije średnio szybkie tzn. nie za sztywne , ale też nie jak krowi ogon - takie pośrednie No i ugięcie praboliczne lub ewentualnie półpraboliczne Ja na praboliki nawet sandacze łowie ;D Nie umiem łowić wędkami sztywnymi i szybkimi ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 To jak tak to IST1142-F Ci się bardzo spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 No tak , tylko że tu sam blank to koszt 400 zł ;/ nie wiem czy znajdę w cenie 450 zł nawet używanego takiego patyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Ja znalazłem za 500 Tak, że musisz czatować na giełdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Czasami trafiają się perełki w prawie w cenie blanku ja trafiłem w tamtym roku Batsona Rx8 XSt 1141 z FC za 600zł w stanie idealnym jeszcze na 4 letniej gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 No to zbieram kase i zaczną sie poszukiwania dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 http://jerkbait.pl/topic/17837-kleniowo-jaziowy-batson/Próbuj może akurat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capri Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Manniek66 2.9M 2-10 g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz998 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Ten Batson do 10g jest chyba trochę za delikatny... lepsze by było coś do 1/2 oz, może jakiś seryjny st croix albo lamiglas? np. MBS 96ML Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 (edytowane) generalnie polecilbym kij na blanku z niskiego lub ewtl sredniego modulu, o mocy w okolicach 10 - 14 lb i cw w okolicach 14 - 18 gram, przy akcji moderate lub mod-fast ...a cala reszta jak nazwa, kolor, korek lub niekorek i inne preferencje pozostawiam uzytkownikowi Edytowane 10 Października 2012 przez pitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Na przelewy musi byc kijek ciut mocnijeszy tak jak pisze @pitt.Cos z batsona napewno dobierzesz.Taki 2,9 do 14g z rx7 bedzie idealny pod takie lowienie.Lowilem batsonem rx8 3.2 do 21g wlasnie po przelewach i rafach i wcale nie byl za mocny.I paprochowe wobki z niego lataly a w silnym nurcie pieknie to wszytsko wspolgralo mimo tych 21g,a spady bardzo rzadko.Nie wyobrazam sobie lowienia w takich mijescach kijem do 10g.Dlatego ciut mocnijeszy kij,dobra zyleczka,taka nieprzegrubiona 0,18 i niemal kazdy przylow jest do ogarniecia,bo w takie miejsca podchodza naprawde duze ryby i szkoda zeby z woblerami odplywaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 10 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 (edytowane) http://allegro.pl/ct...2706102243.htmlSam bym łyknął tego kijaszka, gdyby nie to że przygarnąłem ostatnio już jednego innego UUU chyba już a późno, ale kijek BYŁ fajny Edytowane 10 Października 2012 przez kubaS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Ten CTS-ik mam i polecam. Kupiłem go po dwóch kolegach z forum. Wędka super - znalazła też zastosowanie na pstrągi - łowiąc z wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi