Skocz do zawartości

Patyk Jaziowo Kleniowy Na Dużą Rzekę ...

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , poszukuję kijka pod jazia , klenia na dużą rzekę jaką jest odra.Łowienie głównie z główek oraz na przelewach , uciąg wody dość spory.Przynęty to głównie małe woblery w okolicach 2-3 cm o wadze 2-3,5g. Łowić będę na żyłkę grubości 0,16 i z taką wędka ma dobrze współpracować , ryby najczęściej łowione to jazie od 35 do 50 cm oraz jaka przyłów może zdarzyć się boleń max 70 cm więc wędka musi mieć troszkę zapasu.Głównie zależy mi na kijku , który będzie się dobrze ładował przynętami wyżej wymienionymi.Długość od 2,7 do 2,9m. Do wydania mam 400 max 450 zł.Z początku myślałem o samodzielnym złożeniu patyka na blanku batsona ale troszkę się tego boje dlatego chce wziąć coś seryjnego :)

Mam na oku w patyki seryjne:

team dragon 2-14 2,7m

savage gear parabellum 2,79m 3-16

Za taką kasę spokojnie przy pewnej dawce cierpliwości wyszarpiesz jakąś perełkę z działu sprzedam. Ostatnio był piękny batsonik rx6. O Team Dragonie się nie wypowiem, tego parabellum miałem w rekach i nie zachwycił. Przy takim budżecie zdecydowanie bardziej się opłaca zapolowac na używkę, o ile ci się bardzo nie śpieszy.

Moim zdaniem taka wędka może być bardzo różna w zależności od tego co lubi kierownik zestawu. Jeden lubi witkę a drugi coś suchego, czasem żeby się przekonać co bardziej pasuje trzeba wypróbować i jedno i drugie. Mi osobiście najbardziej przypasowała wklejka, która pozwala celnie i daleko rzucać lekkim wabikiem a jednocześnie jest sztywna. Łowienie miękkim kijem jest bardzo fajne ale ja nie potrafiłem nauczyć się celnie nim podawać, podobno trzeba to robić wolniej i spokojniej a ja mam lekkie adhd i nie ogarnąłem.

Ja ze swojej strony polecam kijki na blanku Batsona IST-1142-F. Co prawda mam go dwa dni :D ale jak na razie miło mnie zaskoczył. Nie jest to super klucha, super ładuje sie pod wobkami 3cm, a aglia 1 to po prostu poezja ;) Więcej Ci powiem, po dłuższym czasie użytkowania, bo na razie to nie wiele moge powiedzieć, w każdym bądź razie poluj na używkę, ja tego swojego upolowałem za 500zł z przesyłem ;) A i długość 2.9 to to coś na Wisłę, przynajmniej, jak dla mnie ;)

Edytowane przez kubaS 1

To zrobię tak ja mówicie :) Jak całą kwote będę miał to zaczne szukać używanej perełki z pracowni :) Ja lubie kije średnio szybkie tzn. nie za sztywne , ale też nie jak krowi ogon - takie pośrednie :) No i ugięcie praboliczne lub ewentualnie półpraboliczne :P Ja na praboliki nawet sandacze łowie ;D Nie umiem łowić wędkami sztywnymi i szybkimi ;/

generalnie polecilbym kij na blanku z niskiego lub ewtl sredniego modulu, o mocy w okolicach 10 - 14 lb i cw w okolicach 14 - 18 gram, przy akcji moderate lub mod-fast ...

a cala reszta jak nazwa, kolor, korek lub niekorek i inne preferencje pozostawiam uzytkownikowi

Edytowane przez pitt

Na przelewy musi byc kijek ciut mocnijeszy tak jak pisze @pitt.Cos z batsona napewno dobierzesz.Taki 2,9 do 14g z rx7 bedzie idealny pod takie lowienie.Lowilem batsonem rx8 3.2 do 21g wlasnie po przelewach i rafach i wcale nie byl za mocny.I paprochowe wobki z niego lataly a w silnym nurcie pieknie to wszytsko wspolgralo mimo tych 21g,a spady bardzo rzadko.Nie wyobrazam sobie lowienia w takich mijescach kijem do 10g.Dlatego ciut mocnijeszy kij,dobra zyleczka,taka nieprzegrubiona 0,18 i niemal kazdy przylow jest do ogarniecia,bo w takie miejsca podchodza naprawde duze ryby i szkoda zeby z woblerami odplywaly.