pitt Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2005 widze, ze nikt sie nie kwapi, wiec moze ja zaczne ... artykulik byl kiedys na stronie salmo Pudlo do przechowywania woblerow Wielu z nas posiada ogromne ilosci sztucznych przynet. Sa to woblery, przerozne jerkbaity, wahadla, obrotowy i inne cudenka. Niektore z nich sa duze inne mniejsze. Waszystkie maja wpolna ceche, sa dla nas bezcenne i zabieraja miejsce w szafie. Na naszym forum walkowalismy temat przechowywania woblerow juz niejednokrotnie. Mielismy mnostwo pomyslow ale tez problemow. Jerry napisal, ze posiada glebokie pudlo w ktorym zawiesza swoje woblery. Znalazlem takie pudlo w ofercie Zebco i troche mi mina zrzedla ... cena 60,- EUR. Ale ze kazdy wedkarz to artysta-majsterkowicz, wiec wzialem sie za zbieranie mysli i po krotkim czasie materialow. Do zbudowania naszego pudla potrzeba naprawde niewiele. Najtansza skrzynka z mocnego tworzywa sztucznego, z np. OBI. Oczywiscie o odpowiedniej, do naszego celu, glebokosci. Ja kupilem skrzynke o glebokosci 22 cm, na jerki i woblery typu „starszy brat” a takze skrzynke 12 cm glebokosci na „maluchy”. Kolejnym materialem, w jaki sie powinnismy zaopatrzec to tworzywo na przegrodki. Ja zrobilem swoje ze sztywnego kartonu, z opakowania po displayach elektronicznych. Oczywiscie ze nie kazdy ma do czegos takiego dostep, ale na pewno jest gdzies w okolicy jakas kartoniarnia, firma produkujaca wyroby plastykowe lub spedycyjna z „drobnymi rzeczami”, ktore wymagaja oddzielnych przegrodek w skrzyniach. To jest wlasnie adres, ktorego powinnismy szukac. Bez watpienia najlepsze byloby tworzywo sztuczne, tu pojawia sie jednak niewatpliwie problemy. Zreszta moja skrzynia jest pomyslana do przechowku przynet w domu, czyli suchych, wiec karton nie powinien sie zniszczyc przez rozmokniecie. Po lowieniu zostawiamy woblery na kilka godzin w naszej skrzyni trasportowej, do wyschniecia, a dopiero potem zawieszamy je w naszym pudle, jak nietoperze ... glowami w dol J Przegrodki docinamy ostrym nozem na wymiar i skladamy „na krzyz” i ponownie na taki wymiar, jaki nam nalepiej odpowiada. Na grube woblery zostawiamy wiecej miesca, na waskie mniej itd. Milej zabawy podczas mejsterkowania! czesc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 28 Października 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2005 czesc 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2005 Świetne! Mam takie pudełko Rozemeijera ale ... samodzielnie zrobione daje więcej satyfsakcji. Brawo, Pitt! Pamiętam ten art. na Salmo. Teraz odświeżony jeszcze lepszy. Pozdrawiam serdecznieRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siudak Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2005 Super, zbierałem się do tego już od roku, ale zawsze brakuje chęci. Przede wszystkim potrzebuję pudło do transportu przynęt, oglądałem Rozemeijera Remka i teraz wiem jak je sobie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2005 Świetne! Przynęty zamiast leżąc wiszą . Można wyjąć stelażyk z pudełka i postawić nad czymś żeby woblery po wędkarskim dniu szybciej wyschły. I nie tylko woblery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2005 Taaa, to pudło to mistrzostwo świata - oprócz wyżej wymienionych plusów widzę jeszcze ten, że jak już się jakieś egzemplarze sczepią, to tylko w ramach swojej przegrodki w stelażyku. Widziałem u Buri-ego takie pudło Rozemeijera i jedyne usprawnienie, jakie mógłbym od siebie polecić, to posiadanie w takim pudle (można go np. zawiesić na jednej z przegródek) kawałka drutu o długości zbliżonej do głębokości pudła oraz o zagięciu pod kątem prostym (przy czym zagięcie powinno być moim zdaniem długości około połowy szerokości przegródki). Taki patent wg mnie przydaje się do wyjmowania woblerów, które spadły z wieszaka i wpadły nam do przegródki na dno. Dzięki temu ustrojstwu unikamy kłucia się kotwiczkami podczas gmerania w przegródkach lub też nie musimy za każdym razem wyjmować stelaża z pudła w celu wyjęcia zgubionego woblera. Szkoda tylko, że takie pudło nie sprawdza się (moim zdaniem) na małe wobki - w tym przypadku bowiem mamy je poupychane po kieszeniach kamizelki, a takie pionowe pudełko zajmuje jednak więcej miejsca niż klasyczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2005 Marcinesz, takie pudła są również dostępne do małych woblerów tylko są troszeczkę inaczej skonstruowane. Widziałem takie konstrukcje na filmie z ITO. Woblery pakowane są w garaże, a one są pochylone pod pewnym kontem. Woblery leżą a nie wiszą. Imponujące pudło! PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2005 takie pudła są również dostępne do małych woblerów tylko są troszeczkę inaczej skonstruowane - woblery leżą a nie wiszą. W to, że są dostępne (tj. że ktoś na to wpadł), nie wątpię . Chodzi mi jednak o to (z punktu widzenia oszczędności miejsca w kamizelce), które pudełko (z tą samą ilością woblerów) zajmuje mniej miejsca: 1. z leżącymi woblerami (ale napchanymi po 4-5 do jednej przegródki); 2. garażowe? Dla porównania: Ja w swoich dwustronnych pudełkach (Jaxon, Mikado) o wymiarach ca. 10cm x 20cm x 6cm mieszczę ok. 35-40 woblerków 3-5cm każdy. Inna sprawa, że machanie wobkami podczas łowienia w celu odczepienia się kotwiczek trzech innych wobków jest bardzo częste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2005 @Pitt, pamiętam ten artykuł z Salmo. Takie pudło twojej konstrukcji to super pomysł i świetna robota. Sam posiadam torbę Rozemejiera, która w zasadzie wygląda podobnie. Różnice wynikają z użytych materiałów oraz to moje jest torbą, a to twoje pudłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMANCZ Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2005 Proponuję, Piotrze , abyś jeszcze wrzucił na stronę, zdjecie Twojego, tak zwanego magazynku podręcznego wędkarza - made by Pitt.Jak to zobaczyłem, to do tej pory jestem pełem uznania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 8 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2005 Proponuję, Piotrze , abyś jeszcze wrzucił na stronę, zdjecie Twojego, tak zwanego magazynku podręcznego wędkarza - made by Pitt.@robert, a ktory to magazynek masz na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMANCZ Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2005 Piotrze, widziałem tylko jeden... ukrywasz coś jeszcze .........przed Ania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 9 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2005 jezeli masz na mysli szafe, to robie pewna modyfikacje uchwytow na wedki, a takze ich ilosci, bo sprzetu mi przybylo jak bede gotowy, to byc moze bedzie to temat na nowy post ... musze sie zastanowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_k84 Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2005 strona 7 grudniowe WW. Wiaderko na pilkrey. Też prosty patencik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EsoxRules Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2005 Również na Allegro ktoś sprzedaje chyba ciekawe pudło.LINK DO PUDŁA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siudak Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2005 oglądałem to pudło Zebco, jest robione z myslą o pilkerach, samo wykonane jest z grubego polietylenu i nawet puste waży okrutnie dużo, Nic dziwnego bo musi wytrzymać kilkanascie kilogramów ołowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drodox Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2006 Bardzo fajny pomysł widziałem już takie coś w praktyce sprawdza się doskonale moje gratulację !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2006 Podobają mi się te wasze pudła woblerowe. U mnie jest niestety gorzej. Padł mi ostatni wielbłąd do dzwigania takich pudeł i dlatego dziś w upale używam małego pudełka. ale za to nie nie robię za wielbłąda. Przy takim upale na spacer wzdłuż jeziora jest dla mnie w sam raz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 14 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2006 Witam Może nie jest hitem, ale wystarczyło kupić plexi odpowiednio ją przyciąć i jest skrzyneczka. pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi