Skocz do zawartości

Przyłowy 2023

bartosz311287

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrałem się na klenie i trafił się taki dziwoląg. Prawdopodobnie jest to Drucieniec wodny. Ten na foto ma +/-20 cm.

Witam.

Też kiedyś go "złowiłem" - myślłem że to zwitek drutu, ale nagle zaczął się dziwnie krzywić i wyginać, normalnie jak w horrorze biggrin.png

Skubany miał gdzieś między 30-40 cm.

Pozdrawiam.

Wystarczyło napisać w 1 poście jak było i git, a tak niesmak jakiś tam pozostał....bo czy przy kolejnych prezentowanych przez pana Tomka rybach będziemy się zastawiać czyja to ryba? Tego nie wiem :)

Co rzecz jasna nie zmienia faktu że to piękny karp i myślę ze 8/10 holi zakończyło by się niepowodzeniem, więc tutaj duże brawa dla umiejętności.

• Like 3

A ja proponuję aby zakazać komentarzy w wątkach z rybami a tylko I wyłącznie Moderator będzie rozstrzygał czy fotka się nadaje do danego tematu. Pozbędziemy się hejtu i niepotrzebnych scysji, a będziemy oglądać tylko piękne ryby!

Pogadać można w Cafe lub innych wątkach, a tu wpisy typu ''co to za kij?'',albo ''gratki '' I tak nic nie wnoszą.

Po pierwsze to jest forum, sama nazwa określa co tu sie dzieje i może dziać, jak będę chciał pooglądać same fotki ryb to poszukam gdzieś indziej.

Po drugie, jeśli zwrócenie uwagi, prośba o jakieś szczegóły czy zapytanie  jest hejtem to chyba jednak jest nadinterpretacja tego słowa.

Po trzecie ten portal zawsze promował wysoki stopień moralnego traktowania ryb i wyjaśnienie czy dane zdjecie spełnia te normy jest jak najbardziej na miejscu. Rybami z pod jazów, w okresie ochronnym czy na granicy zgonu chyba można, jeśli ktoś koniecznie musi, chwalić się gdzieś indziej.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Chodziłem za szczupłym. Wyciągnąłem karpia - 13,3kg. Od razu dla jasności napiszę, że podczepiony - nie wiem czy liczyć za przyłów? Nikt nie uwierzy, że złowiłem karpia na Goby Shada 20cm  :lol: Na początku napędził mi niezłego stracha, bo w początkowej fazie bez problemu wyciągnął z 50m plecionki, nie miałem zielonego pojęcia co się dzieje. Ale uświadomiłem sobie, że mogę spróbować narzucić swoje zasady - sprzęt mocarny - kij z CW do 98 i plećka 0.2mm
Karpiszon nie poniósł większego uszczerbku - zaczepił się mnie więcej 1/3 od ogona, za sam grzbiet, więc walczył ostro. Na nasze szczęście (moje i karpia) kotwica bezzadziorowa, wbił się jeden hak. Po dezynfekcji i sesji zdjęciowej wrócił w dobrej kondycji do wody.

• Like 2

attachicon.gif IMG_20230526_153210_copy_2604x3468.jpgattachicon.gif IMG_20230526_152502_copy_2604x3468.jpg

Tak z ciekawości chciałem spróbować połowić cierniki, zobaczyć czy można? Widać, że można.

Ciernik potrafi atakować stadem nawet szczupakowe wahadło nr 3. :)

Można je łowić na spina regularnie, pod warunkiem że zejdziesz mocno z wielkością kotwiczek lub haków - ukleje to samo. 

• 3 tygodnie później...

Rzadko kiedy biorę dwie wędki jak idę nad rzekę, tym razem było inaczej.  Zestaw bardziej pod klenia -miękki kij do 10 g z plecionką 0,6 PE i cieniutkim fluo na końcu oraz cięższy boleniowo/ sandaczowy. Trochę mnie to zdziwiło, że bohater z poniższego zdjęcia nie gustował w woblerach boleniowych natomiast spodobał mu się siek bzyk...przez pierwsze sekundy myślałem że to życiowy kleń  :rolleyes: jednak szybko wyszło na to że tak duzych i zębatych kleni nie ma  :D. O dziwo nic nie przegryzł  nie porwał  nie spiął się (chyba luźno ustawiony hamulec tu pomógł i miękki kij), wypiął się dopiero w podbieraku (z powyginanych kotwiczek sieka które utkwiły mu w czubeczku górnej części pyska, fuks fuksem poganiany). No i przypadkiem nowe PB w kaczodziobym: 87-88 cm wyszło. Hol też nie trwał zbyt długo, max myślę ok 5min, szczupak żwawo odpłynął "do siebie".

post-63349-0-04617200-1687172813_thumb.jpg

post-63349-0-86642100-1687172824_thumb.jpg

• Like 18

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ładny przyłów, ale dlaczego nie wyciągałeś tej kotwiczki boleniowi z pyska?!

Bo chciałem aby ryba jak najszybciej wrociła do wody, to była jedna ułamana część z haczyka które spinmad montuje w swoich wirujących ogonkach. Ryba bez problemu, w krótkim czasie sama się go pozbędzie.