Skocz do zawartości

Shimano SLX DC 151

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zastanawiam sie czy są na forum użytkownicy tego modelu mltiplikatora. Jeśli tak to chciałbym zapytać:

1. jaki jest realny dolny zakres przynęt obsługiwanych rzutowo przez ten multiplikator

2. jak sprawdza się w praktycesystem DC-4  jeśli chodzi o odległośc rzutów  / brody 

3. czy wyszły jakieś mankamenty tego multika 

Trochę czasu maszynka jest na rynku od debiutu, ciekawy jestem jak czas zweryfikikował najtansze DC ?

Jestem jego użytkownikiem, ale używałem go dotychczas do obsługi przynęt z zakresu 17 - 35 gram, na kiju o cw. 15-50 na grubszej plecionce i w takim przedziale działa świetnie.  Z uwagi na uzupełnienia w sprzęcie baitcastingowym mam zamiar to w przyszłości zmienić i nawinąć cieńszą plotkę oraz dobrać kij, ktory pozwoli załadować lżejsze przynęty, nawet te mniej lotne. Dotychczas najczęściej  programu "2", który pozwala łatwo uniknąć brody. Nie mniej jednak zawsze sobie z przyzwyczajenia pomagam kciukiem. Program 3 również daje radę przy rzutach pod wiatr i tutaj tez obyło się bez bród przy rzucie lżejszymi przynętami. Jeśli chodzi o mankamenty...hmmm.. raz mi po przekręceniu korby nie odbiła po rzucie zapadka i musiałem pomóc sobie ręcznie. Nigdy się to nie powtórzyło, więc uważam to za incydent. Z chęcią poczytam opinie innych użytkowników, którzy wykorzystują ten model w innym zakresie przynęt i być może technik połowów. 

• Like 5

Kupiłem SLX 151 ale bez DC. Przed zakupem zadawałem pytania, czy dopłata do DC ma sens? Nikt jednak nie potrafił jednoznacznie odpowiedzieć, a wręcz sugestie były w stronę klasycznego SLX. Multik współpracuje z wędką SLX 14-42. Moim zdaniem zarówno multik jak i wędka są w stanie obsłużyć dużo cięższe przynęty. Myślę, że w granicach 10-60g spokojnie.

Nic więcej nie powiem, bo to mój pierwszy zestaw cast, a na rzuty poświęciłem nie więcej niż 2 godziny. Jak na swoją cenę  (740zł) to zestaw idealny na początek i wart swoich pieniędzy.

Edytowane przez Granturismo

U mnie sparowany był z jakimś krótkim westinem do 21 gram i z jeszcze krótszym westinem pod verta 14-28 chyba. Oba mogły więcej, oba dawały mi ryby. I to moje pierwsze zestawy castingowe. W obu przypadkach plecionki 0.16 - 0.20. Na tym zaczynałem casta. Ale tak subiektywnie, jak nabrałem wprawy, to jakaś gumcia na 5g główce latała. Powiedzmy że 3 cale. Górą raz chciałem sprawdzić tego westina do 21 i szczupaczyłem z przynętą ponad 40+. SLX dawał radę. W mojej opinii optymalnie dla niego to do 40 gram bezpiecznie. A dołem od 8 można rzucać. Natomiast mając SLX DC i Curado wolę ten drugi. Może przez to, że na tym pierwszym nauka była całkiem przyjemna ;)

Mam tego SLX DC 71 XT ,ale przetestuję go dopiero za 2 tygodnie. Wezmę go z ciekawości nad rzekę Bóbr, to wtedy napiszę co i jak. Jakość wykonania w stosunku do Curado 151DC jest jak niebo do ziemi na korzyść tego SLX - lepsze spasowanie i dodatkowo był nasmarowany dość grubo . Wydaje mi się że woblery 5-6 gram polecą całkiem fajnie. Najważniejszy atut w stosunku do 151 to hamulec z możliwością wyboru rodzaju linki 

PS Kupiłem go właśnie do takiego 8-25 - woblery i wahadła 

PS2 Wzorowali się mocno na Scorpionie DC100 2017

post-50775-0-91631300-1675612135_thumb.jpeg

post-50775-0-73120000-1675612171_thumb.jpeg

post-50775-0-32529600-1675612891_thumb.jpeg

Edytowane przez minecjusz
  • Like 6

@minecjusz- wobki 5-6g to latają z wielu tańszych multików ,także dość już starych modeli????jeżeli ten slx 71 DC ma pojemność szpuli 100m nylonu 12 lb to pewnie jego możliwości rzutowe będą takie same jak curado 71mgl czy scorpion 71...czyli 5g komfort,niżej tak se????co ciekawe ,szpula w wyżej wymionych młynkach jest cięższa niż w "archaicznym" antaresie AR,który był opisywany jako wielkość 150...taka sytuacja ????

Z listy znalezionej w necie, to chyba jednak jest tak źle, bo SLX 71 DC ma szpulkę o masie 16,8, a dla porównania wywołane antaresy DC

16 Antares DC         18,2

18 Antares DC  MD  19

21 Antares               16,7

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że to nie jest młynek do UL i mam do tego celu 5 dedykowanych multiplikatorów z tuningowanymi szpulkami, ale wezmę na testy dla zaspokojenia własnej ciekawości....... bo przecież nie będę czekał na testy do maja. Curado 151 z takimi testami niestety będzie musiało zaczekać z oczywistych względów.

Aantares 16 to już nie taki nowy, aczkolwiek opisów starszych nie znalazłem. W w curado bez DC starsze były o wiele lżejsze......

Edit :Znalazłem Antares 2006- 18,3gr

Ciekawostka Cardiff 51DC 16,3 gr

Edytowane przez minecjusz

Z listy znalezionej w necie, to chyba jednak jest tak źle, bo SLX 71 DC ma szpulkę o masie 16,8, a dla porównania wywołane antaresy DC

16 Antares DC 18,2

18 Antares DC MD 19

21 Antares 16,7

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że to nie jest młynek do UL i mam do tego celu 5 dedykowanych multiplikatorów z tuningowanymi szpulkami, ale wezmę na testy dla zaspokojenia własnej ciekawości....... bo przecież nie będę czekał na testy do maja. Curado 151 z takimi testami niestety będzie musiało zaczekać z oczywistych względów.

Czekam z niecierpliwościa na testy.

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Jestem po szybkim polowym teście 71dc i nie jest źle. Testy odbyły się z wędką lamiglas excel 2,13 17lb do 18gr. Linka 8 splotowa 20lbs. Gramatura która mnie interesuje jest obsługiwana na luzie. Wahadła od 8gr latają daleko, woblery ok 10gr latają aż miło. Na koniec założyłem wahadełko 5gr i woblery typu minnow w podobnej wadze i przy lepszym kiju i plecione mógłbym z tym multikinem od biedy wyskoczyć nawet na pstrągi, ale jakoś przyjemniej się biega z jednym z moich CC51 ze szpulką 5,6gr.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

A SLX MGL? Podobno start od 5g...

Ogólnie zastanawiam się czy jest sens kombinować i próbować zmieniać ABU STX-HS-L gen. 2 na coś innego, właśnie np SLX MGL. STX startuje komfortowo od 7/8g zależy jaka przynęta.

Edytowane przez PatLove

To jest temat o multiku "DC". O inne konstrukcje lepiej pytać w innych tematach żeby nie robić zamieszania.

Z tego co ustaliłem, najbardziej finezyjnym multikiem z systemem DC jest aktualnie SLX XT 71DC. Ma o on i ten bardziej zaawansowany moduł elektroniczny i nowszą wersję szpulki. Ale nawet ten multik z tego co piszą o nim japończycy nie jest w żadnym wypadku multikiem BFS. Oczywiście można się spierać czy 5gr to jeszcze BFS - pewnie nie. Ale ja wolałbym rzucać 5 gramową przynętą z multika BFS niz z czegoś co ma teoretycznie startować od 5 gr. Pewnie moja technika rzutowa jest zbyt słaba po prostu.  Aktualnie z tego co się zorientowałem nie ma na rynku multika BFS z systemem DC.