Skocz do zawartości

Blanki ATC / Shikari

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyne co mozna to uczyc sie na wlasnych bledach, sam sprzedalem dwie wedki jakich juz teraz nie kupie a szkoda :(

No polecę dalej, miałem 9stopowego BR , 17lb, 7-28g XRods, pierwszy custom od Daniela, wszystko mi w nim pasowało, rybek wyciągnął w brud, nigdy nie zawiódł...

No ale przyszedł kiedyś taki dzień, że własna głupota wzięła górę nad zdrowym rozsądkiem ( zresztą nie pierwszy raz) = sprzedałem! Myślałem, że chiński Phenix mnie uskrzydli,

uzbroiłem fx 966 po wielu konsultacjach, były nawet testy i w ogóle... Jak się później okazało, że w przypadku fx966 o powtarzalności w produkcji blanku można zapomnieć! Sampel był DUUUŻO inny, czytaj lepszy, później wyszła jakaś mieszanka i miałem to "szczęście", że się na nią załapałem! FX 966 trafił również na giełdę, a za CDekiem mi teskno, oj jakby on mi sie teraz sprawdził na labraksach!

Michał co to były za kije? może Ci odsprzedam  :P

Jeden miales: Batson 2.75 RX7 30 lbs :) Drugi to RX8+ drop shot 12 lbs, 6'10''

Czasem mamy cos swietnego pod reka ale nie zdajemy sobie z tego sprawy. Ponad rok temu 5-6 wypraw nad angielska rzeke przelowilem MHX, oba 2.75, jeden 15 lbs, drugi 12, statystycznie zacinalem jednego pstraga na 2-3 ryby, klenie sie odbijaly podobnie, sporo ryb uwalnialo sie przy wyskokach, w Polsce lezal RX8 2.90, 12 lbs, 10-21 gram. Zeszlej jesieni tyle samo wypraw, praktycznie zero spadow, zadna ryba sie nie odbila, nawet sporawa jak na moje warunki trotka na 2m zylki poza szczytowka. Gdyby mieli je wycofywac bez zastanowienia kupuje drugi blank, na wszelki wypadek i juz nie kombinuje, mam swojego grala :)

Pozdrawiam,

Bujo

Edytowane przez Bujo
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Wojtek IS to nie spin jig  ,to freshwater spinning .Spin Jigi miały oznaczenie ISJ lub SJ.  Z kolorem już doszedłem  S703 był grafitowy a IS 703 którego miałem był wisniowy.

a co to ten freshwater spinning? jakaś szczegolna akcja?  :)

mam kilka atc ale wszystkie są z serii steelhead

Edytowane przez razor73

• 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Nic nie ''wyłuskałem'' na forum (albo nie umiem szukać :unsure: ),na temat tej serii blanków.Konkretnie interesuje mnie model DS69/4-10 opisany jako 4-10lb z c.w. 1/8-1/2oz (3,5-14 g) akcja Ex-fast,jako kolejny patyk do ostrego ''szarpania'' jigami,za grubym okoniem i mniejszymi sandaczami.Czy ktoś na forum robił lub ma patyk na tych blankach i jakie jest jego porównanie do blanków np.Phenix M1 lub Batson Rev o podobnych parametrach.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...
  • 4 lata później...

Witam i Pozdrawiam Wszystkich w Nowym Sezonie po długiej nieobecności na forum.

Mam pytanie co do blanku ATC PE693 który wyjąłem po 10 latach leżakowania, co można z tego zrobić pod jakie przynęty, jaki ten blank będzie miał parametry szczególnie zakres masy wyrzutowej. Może ktoś z forumowiczów miał w ręce lub użytkuję wędkę zrobioną na tym blanku. Będę wdzięczny za krótką charakterystykę.

Adam.

Przepraszam ale miało być w dziale budowa wędek.

Edytowane przez Adamus

Nie mam oznaczeń na kiju ale pewnie to właśnie ten blank. Realna moc ok. 12 lb, typowy popping, blank lekki dobrze zbalansowany, ugięcie dość głębokie ale równomierne z zachowaną progresją ugięcia, blank z mat węglowych o bardzo wysokim module przez co jak dla mnie bardzo szybki. U mnie robi za kij "pstrągowy" do twardych przynęt w zakresie 2 - 10 g. Mniejsze ryby podczas holu mogą spadać. Pomimo wieku parametrami nie odstaje od obecnych topowych konstrukcji.

• 2 lata później...