prime Opublikowano 27 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2023 zadzwon pod wyzej podane numery tel i zadaj im to pytanie nie mnie ,naprawde wollbym bym to ja sie mylil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Wy się kłócicie, a pewnie w każdym okręgu zapisy są inne. U mnie w kieleckim na 2023 zapis jest jasny: "Wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień dziennego limitu osoby pełnoletniej dopuszcza się wędkowanie metodą spinningową lub muchową dla jednej osoby nie wykluczając wędkowania opiekuna." Jak widać, tu zapis jest klarowny, dziecko może wędkować na spinning a opiekun z nim na drugą wędkę na spinning. Nie wiem jak u Was brzmią te zapisy, bo ten nasz raczej wyklucza możliwość jakiejkolwiek problematycznej interpretacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Wy się kłócicie, a pewnie w każdym okręgu zapisy są inne. U mnie w kieleckim na 2023 zapis jest jasny: "Wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień dziennego limitu osoby pełnoletniej dopuszcza się wędkowanie metodą spinningową lub muchową dla jednej osoby nie wykluczając wędkowania opiekuna." Jak widać, tu zapis jest klarowny, dziecko może wędkować na spinning a opiekun z nim na drugą wędkę na spinning. Nie wiem jak u Was brzmią te zapisy, bo ten nasz raczej wyklucza możliwość jakiejkolwiek problematycznej interpretacji.w ogóle nie ma zamiaru kłótni ,przecież mozna dyskutować merytorycznie moje zapytnie tyczylo sie ok.mazowieckiego ogolnie przepis powinien byc zapisem oglno krajowym nie okregowym dzieci sa takie same czy to woj.maz.czy podlaskie i w czasach ogolnie przyzwolonych przez rodzicow ,nie koniecznie dobrych, da tych lmlodych pzw powinien propagować, zachecac wyjscie w teren,zabawę na powietrzu czyli w tym wypadku wedkarstwo ale niestety kasa musi sie zgadzac i mlody wedkarz dziecko czy to 5 letnie czy 15 musi placic w moim przypadku 130zl Edytowane 30 Stycznia 2023 przez Viking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 U Was też nie widzę, żeby była mowa o braku możliwości wędkowania opiekuna na spinning. "7.Pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską mają prawo wędkować jednocześnie dwie osoby do lat 14 wymienione w pkt. 5 i 6 na jedną wędkę każda, za wyjątkiem Wód Krainy Pstrąga i Lipienia. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom, wymienionym w pkt., 6 wyklucza wędkowanie opiekuna, natomiast ich udostępnienie jednej osobie nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę." Jest zapis, że na wodach nizinnych nie wyklucza się wędkowania opiekuna na jedną wędkę. Nie ma tu żadnych odstępstw dotyczących spinningu itp. Jak dla mnie patrząc na przepisy, może łowić i dziecko i opiekun, a każdy kto twierdzi, że jest inaczej, nadinterpretuje w znany tylko sobie sposób przepisy... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Prawa wędkującego na wodach PZW reguluje "Regulamin amatorskiego połowu ryb", który jest wspólny dla wszystkich Okręgów PZW. Punkt 4, 5, 6, 7 i 8 RAPR reguluje zasady wędkowania przez dzieci i młodzież do 14 roku życia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 18 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Ok koledzy reasumując ,jestem po rozmowie z kilkoma posterunkami PSR Warszawa (502-076-194) ,Siedlce 602 748158 ,Ciechanów (23)672-50-63,PUŁTUSK 502-076-200,oraz skarbnik z mojego kola 602557908, wszyscy,no prawie wszyscy potwierdzają , ze w tym samym czasie NIE mozemy łowić na spining ,jnne metody -tak możemy, po jednej wędce w tym samym czasie oprócz żywca-młody ma zakaz .Tak ze Pan z PSR PUŁTUSK niech się doszkoli bo jedynie on (i kilku z Was koledzy ) wprowadzał mnie w błąd .Bysmy mogli lowic obaj na spining to musze zaplacic daninę 130zl -nie sa to wielkie pieniazki ale uważam ze to jest chore , bo okazuje sie ze za pieniążki mozna ,a tak nie mozna ,heh PS. kilku panów z PSR powiedziało, ze gdyby nawet zaistniała taka sytuacja ze obaj łowilibyśmy w tym samym czasie na spining to do glowy by im nie przyszło żeby legitymować młodego i wogole nakładać jakieś kary .Także, jak ktoś chce wyjaśnić te sytuacje osobiscie ,przekonać strażników, ze się mylą ,to #tel. podałem wyżej,dzwońcie i przytaczajcie swoje argumenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 No wlasnie. Od razu pisalem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 18 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 (edytowane) Ok koledzy reasumując ,jestem po rozmowie z kilkoma posterunkami PSR Warszawa (502-076-194) ,Siedlce 602 748158 ,Ciechanów (23)672-50-63,PUŁTUSK 502-076-200,oraz skarbnik z mojego kola 602557908, wszyscy,no prawie wszyscy potwierdzają , ze w tym samym czasie NIE mozemy łowić na spining ,jnne metody -tak możemy, po jednej wędce w tym samym czasie oprócz żywca-młody ma zakaz .Tak ze Pan z PSR PUŁTUSK niech się doszkoli bo jedynie on (i kilku z Was koledzy ) wprowadzał mnie w błąd .Bysmy mogli lowic obaj na spining to musze zaplacic daninę 130zl -nie sa to wielkie pieniazki ale uważam ze to jest chore , bo okazuje sie ze za pieniążki mozna ,a tak nie mozna ,heh PS. kilku panów z PSR powiedziało, ze gdyby nawet zaistniała taka sytuacja ze obaj łowilibyśmy w tym samym czasie na spining to do glowy by im nie przyszło żeby legitymować młodego i wogole nakładać jakieś kary .Także, jak ktoś chce wyjaśnić te sytuacje osobiscie ,przekonać strażników, ze się mylą ,to #tel. podałem wyżej,dzwońcie i przytaczajcie swoje argumenty Możesz podać przepis, który to wyklucza. Edytowane 18 Lutego 2023 przez markir 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 19 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 (edytowane) Możesz podać przepis, który to wyklucza. ja o to nie pytałem .ale wedle mojego rozumowania mówi o tym ten przepis 6.Wędkarz niezrzeszony w PZW w wieku do 14 lat, ma prawo wędkować wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską oraz zezwolenie uprawnionego do rybactwa, w ramach jego uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb, bez prawa połowu ryb na żywą i martwą rybkę. Osoba sprawująca opiekę w trakcie łowienia odpowiada za przestrzeganie przez ww. niezrzeszonego wszelkich uregulowań obowiązujących na danym łowisku. Wędkującemu, niezrzeszonemu do lat 7 ogranicza się prawo do wędkowania do jednej wędki, przy zachowaniu pozostałych ww. uregulowań. jesli przepis mówi ze młodociany może łowić w ramach moich uprawnień to: moje uprawnienie zezwala na na łowienie tylko spiningiem bez możliwości np postawienia w tym samym czasie np wędki gruntowej czy spławikowej . Edytowane 27 Lutego 2023 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 W tym punkcie RAPR nie widzę żadnego ograniczenia dla niezrzeszonego wędkarza do lat 14 do łowienia na spinning (łowiącego pod opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską oraz zezwolenie uprawnionego do rybactwa, w ramach jego uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabberwokie Opublikowano 19 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Kolega Jedlin wrzucił wcześniej link do artykułu z interpretacją tego przepisu, zamieszczoną bądź co bądź w oficjalnym czasopiśmie PZW a zuwazyles z ktorego roku jest przytoczony przez ciebie artykuł?z 2020 , zacytuje siebie z wcześniejszego komentarza ....Zadzwon prosze do psr Siedlce 602 748158 i skarbnik kola 88 pzw wyszkow 602557908 ,zadzwon i pogadaj z nimi moze sie mylą ,ja nie mam argumentów zeby im powiedziec ze wprowadzaja ludzi w blad...... Odnosząc się do tego postu, to obecny RAPR, widniejący na stronie PZW obowiązuje od 1.01.2020, więc ta interpretacja powinna być jak najbardziej aktualna, skoro nie opublikowano nowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 19 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 Kolega Jedlin wrzucił wcześniej link do artykułu z interpretacją tego przepisu, zamieszczoną bądź co bądź w oficjalnym czasopiśmie PZW Odnosząc się do tego postu, to obecny RAPR, widniejący na stronie PZW obowiązuje od 1.01.2020, więc ta interpretacja powinna być jak najbardziej aktualna, skoro nie opublikowano nowej.przytoczony przeze mnie wyżej punkt 6 wyjaśnia wszystko w temacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Nie my Cię wprowadzaliśmy w błąd, tylko osoby z którymi się kontaktowałeś. Teraz przeczytałem interpretację z linku z WW, jest dokładnie wyjaśnione i zgadza się z tym, o czym pisaliśmy. Już jaśniej rozpisać się tego nie dało. Punkt 6 nie wyjaśnia wszystkiego, gdyż to punkt 7 precyzuje zapisy punktu 6 Panowie strażnicy z PSR nie zawsze wszystko wiedzą, chociaż powinni. Ja bym sobie wydrukował taką interpretację w razie kontroli, a gdyby nie poskutkowało, wtedy trzeba walczyć w sądzie i już. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 ... i wszystko na ten temat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACOB01 Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Kiedyś w trakcie zakupu u byłego strażnika wędkarskiego , opłaty na wody górskie.Zapytałem o wymiar ochronny na tej wodzie dla pstrąga .Nie widział , odpowiedział że jest to napisane w regulaminie .Także ich wiedza bywa zawodna .Są regulaminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Nie my Cię wprowadzaliśmy w błąd, tylko osoby z którymi się kontaktowałeś. Teraz przeczytałem interpretację z linku z WW, jest dokładnie wyjaśnione i zgadza się z tym, o czym pisaliśmy. Już jaśniej rozpisać się tego nie dało. Punkt 6 nie wyjaśnia wszystkiego, gdyż to punkt 7 precyzuje zapisy punktu 6 Panowie strażnicy z PSR nie zawsze wszystko wiedzą, chociaż powinni. Ja bym sobie wydrukował taką interpretację w razie kontroli, a gdyby nie poskutkowało, wtedy trzeba walczyć w sądzie i już.czyi wedlog tego artykulu moze lowic a 2 spiningi albo na 4 feedery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACOB01 Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 czyi wedlog tego artykulu moze lowic a 2 spiningi albo na 4 feedery? Bijesz pianę ,wczytaj się ze zrozumieniem w te 2 pkt, lub idź do prawnika -o poradę logicznego zrozumienia powyższych pkt.Albo każ młodemu siedzieć w domu ponieważ dzwoniłeś do strażnika i ci wszystko wyklarował .Zrób jak chcesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 (edytowane) Bijesz pianę ,wczytaj się ze zrozumieniem w te 2 pkt, lub idź do prawnika -o poradę logicznego zrozumienia powyższych pkt.Albo każ młodemu siedzieć w domu ponieważ dzwoniłeś do strażnika i ci wszystko wyklarował .Zrób jak chcesz gdzie ty widzisz ze bije piane zapytałem to odpowiedz skoro rozumuje inaczej niż powinienem 2 spiningi ew 4 feedery czy 2 , i nie jeden strażnik tak powiedział a 3 ,z 3 rożnych posterunków i jeszcze skarbnik kola Edytowane 20 Lutego 2023 przez Viking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabberwokie Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 gdzie ty widzisz ze bije piane zapytałem to odpowiedz skoro rozumuje inaczej niż powinienem 2 spiningi ew 4 feedery czy 2 , i nie jeden strażnik tak powiedział a 3 ,z 3 rożnych posterunków i jeszcze skarbnik kola To może napisz maila do kogoś z Zarządu Głównego PZW, żeby wyjaśnili raz na zawsze, jak należy ten punkt interpretować Wyłożona przez nich interpretacja powinna rozwiać wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_M Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 (edytowane) czyi wedlog tego artykulu moze lowic a 2 spiningi albo na 4 feedery? Nie, tam nie jest napisane, żeby dublować dopuszczalną ilość wędek. Tam jest napisane, że wędkowanie młodej osoby nie wyklucza wędkowania opiekuna. Bez wyróżniania jakiejkolwiek metody. Ale wszystko w ramach limitu jednej osoby. Więc obojętnie, czy dziecko łowi na spławik, spinning, grunt, muchę, to opiekun może łowić na drugą wędkę. Edytowane 21 Lutego 2023 przez Kamil_M 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Nie, tam nie jest napisane, żeby dublować dopuszczalną ilość wędek. Tam jest napisane, że wędkowanie młodej osoby nie wyklucza wędkowania opiekuna. Bez wyróżniania jakiejkolwiek metody. Ale wszystko w ramach limitu jednej osoby. Więc obojętnie, czy dziecko łowi na spławik, spinning, grunt, muchę, to opiekun może łowić na drugą wędkę. wczoraj zadzwoniłem do ZG PZW tam usłyszałem ze możemy ale odesłano mnie do okręgu mazowieckiego sugerując ze każdy okręg może mieć inne obostrzenia ,tam przekierowywali mnie w 2 miejsca i stanęło na tym ze dzis oddzwonią i dadzą odpowiedz bo nie sa pewni hahahaaa , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACOB01 Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Jeśli w regulaminie twego okręgu NIE JEST TO WYKLUCZENIE NAPISANE (wystarczy że go przeczytasz-bo go posiadasz ) TO ODPOWIEDŹ JEST JEDNA. I nie musisz czekać na telefon , przeczytaj . Bo znów ten "ktoś" może ci kocopołów nawsadzać do głowy. A tak sam będziesz wiedział.I nie musisz zakładać ,że ktoś jest mądrzejszy od ciebie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACOB01 Opublikowano 25 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2023 Ale dobrze że zbadałeś sprawę w centrali PZW . Teraz już wszyscy wiemy jak jest !Super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 wczoraj zadzwoniłem do ZG PZW tam usłyszałem ze możemy ale odesłano mnie do okręgu mazowieckiego sugerując ze każdy okręg może mieć inne obostrzenia ,tam przekierowywali mnie w 2 miejsca i stanęło na tym ze dzis oddzwonią i dadzą odpowiedz bo nie sa pewni hahahaaa ,Jak widać w ZG sami mają wątpliwości co do celowości i sensowności tworzonych przez siebie przepisów, a więc w pewnym sensie potrzebę własnego istnienia. Skoro odsyłają kogoś do przepisów okręgowych. Okręgi muszą realizować uchwały ZG. Taki mamy klimat, czyli statut. Uchwała zabrania łowienia niezrzeszonemu do lat 14 łowienia na żywą i martwą rybkę. Bez względu na metodę. A jak któraś PSR nie widzi przeszkody (o czym ktoś tu wcześniej wspomniał) by łowił metodą gruntową na żywca lub trupka, to proponuję by panowie z PSR jednak poczytali przepisy i nie kombinowali po swojemu. To tak przy okazji.Ta sama uchwała zezwala spinningować jednemu niezrzeszonemu do lat 14 łowiącemu pod opieką również spinningującego w tym czasie dorosłego posiadającego niezbędne uprawnienia. Okręgowe RAPR-y to sobie mogą wprowadzać inne swoje ograniczenia (w ramach swoich kompetencji), ale nie ograniczać lub rozszerzać prawa wędkarza, w tym niezrzeszonego do lat 14, niż te wynikające z RAPR obowiązującego od 01.01.2020., wprowadzonego uchwałą ZG. Co oni Tobie pieprzą, że okręgi mogą mieć inne obostrzenia w tej konkretnej sprawie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 6 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 wczoraj zadzwoniłem do ZG PZW tam usłyszałem ze możemy ale odesłano mnie do okręgu mazowieckiego sugerując ze każdy okręg może mieć inne obostrzenia ,tam przekierowywali mnie w 2 miejsca i stanęło na tym ze dzis oddzwonią i dadzą odpowiedz bo nie sa pewni hahahaaa ,Trzeba było powiedzieć, ze masz trójkę dzieciaków i chciałeś zapytać kto ma pierwszy łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi