admin Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Cześć Jurku,No, no wyprawa w takim gronie to uczta dla ducha. W sumie to sobie pomyślałem, że nawet nie trzeba łowić by byż zadowolonym z wyprawy. Cieszę się, że umieszczasz cyklicznie relacje. To rzeczywiście świetny pomysł i marzę tylko by oprócz Ciebie i inni wędkarze z naszego forum postanowili wydzierżawić taki wątek i dla siebie. Jeśli chodzi o Twojego Legenda to masz absolutnie rację. To wędka klasowa. Jeśli chodzi o Curado to też masz świetny multik. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 kurczę też pomyślałem, że to efekt zamierzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 Jurku,A ten Canon nie ma czasami takich blaszek zakrywających szkło obiektywu? Jurku tak mi się wydaje. Kiedy obiektyw jest skryty w aparacie one zakrywają szkło. Po uruchomieniu wysuwa się obiektyw i blaszki się chowają. Myślę, że one po prostu się zacinają. Spróbuj je poruszyć (poprzesuwać) ręcznie kiedy aparat jest wyłączony. Zobacz czy się poruszają bez problemu. Nie smaruj ich niczym bo zapaćkają Ci szkło. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 20 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Remku masz racje . Sa te blaszki i wlasnie ukosnie sie otwieraja . One mi na luzie chodza . Dlaczego wtedy sie nie otwarly do konca ...no coz maszyneria delikatna a latka zrobily swoje i cos przytrzymalo . To znak ze trzeba o czyms nowym pomyslec bo sie zaplacze za trzy miesiace . Teraz bede sprawdzal czy sie otwieraja chociaz to upierdliwe bo lapie sie jakis moment a emocje graja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 20 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2007 Jurku,Jak oglądam zdjęcia w domu to zawsze na nich widzę błędy: źle ustawioną przysłonę, czas, iso, punkt pomiaru ostrości, ogniskową, balans bieli, i jeszcze tysiąc innych parametrów. Wszystko to wtedy wydaje mi się takie oczywiste i wiadome i na dodatek dziecinnie proste. Siedzę wtedy i mówię sobie, że człowiek głupi i że już nigdy nie popełni tego samego błędu. Jedzie ponownie robić zdjęcia i .... po powrocie stwierdza, że ponownie zrobił jakieś błędy. Jeśli masz $$$ to kup sobie nowszy aparat. Na pewno będzie mniej zawodny a przy tym lepszy (bo teraz pewnie trudno już kupić 3Mpx). Pamiętaj, że być może właśnie ta, następna wyprawa będzie, tą najlepszą i dlatego warto ją uwiecznić. Poza tym Twój aparat już się napracował PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 21 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Pomysle o tym Remku . Pixele wzrosly a ceny zmalaly ...jest z czego wybierac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Nie jestem wielkim specjalistą, ale ta wielka ilość pikseli nie jest tak bardzo konieczna. Jak z jakieś dwa lata temu wybierałem aparat to przeprowadziłem taką analizę. Chcę osiągnąć dobrą jakość zdjęcia powiedzmy przy formacie A4 - A5. Mogę to osiągnąć na kilka sposobów. Pierwszy to duża matryca. Jak duża? A może wcale nie jest taka potrzebna?Wyjściową niech będzie 3,2 mega. Aby osiągnąć dwukrotnie lepszą jakość (tzn w pionie 2 piksele zamiast jednego i w poziomie to samo) to potrzebuję matrycy czterokrotnie większej. Ile kosztuje taki sprzęt i ile pamięci będzie zajmować zdjęcie nie będę dodawał. Jednak po co taka matryca. Nie będę robił zdjęć reklamowych dużych formatów, więc wolę zainwestować w większy zoom optyczny. Wtedy wybieram co jest tematem zdjęcia i taka wielka rozdzielczość nie jest mi potrzebna. Oczywiście rozumiem, że takie obiektywy są ciemniejsze, ale... jakoś na razie mi to nie przeszkadza.Zawsze warto zastanowić się jakie są nasze potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 21 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Tak Slawku , ja bym chcial wyposrodkowac pixele , zoom , cene zeby po prostu zrobic na rybach niezle zdiecia . Szary czlowiek jak ja ocenia te pixy jak karaty a diamentach a sa jeszcze inne cechy do oceny ...trza sie po prostu znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Życzę dobrego wyboru i wspaniałych zdjęć (i już nie zaśmiecam tak ciekawego wątku ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 23 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Juz Slaweczku piszemy i zdiatka tez beda .Dzis wstalem przed 6.00 tak zeby podczas jazdy posluchac wedkarskiej audycji Zewu Natury . No i tak sobie jechalem , patrzylem na swiat i sluchalem wiesci . Od dwoch dni nastapilo ochlodzenie , popaduje a niebo zasnute chmurami ...jest po prostu pieknie . Naprawde lubie taka pogode ...nie lubie patelni ani wiatru . Patelnia oslabia a wiatr [ mocny ] znieksztalca czucie . Dzis nadal cwicze Legende i te przynety na zdieciu . Wsrod nich Ropucha Rodzina . Nadal one sa nieuzbrojone w gumko nozki , jakos nie moge nic im dopasowac . Na razie pracuja wiec jak popery .Ta duza wirowa to wyrob Alana Borskiego , dwie paletki GT i chwost, na muskie . Dzis mialem trzy brania , zacialem tylko jedno i wycholowalem bassa largm. na Skinerka 10 . Dwa brania nie udalo mi sie zaciac [ Skinnerek i Lake Dorado ], rybki widocznie braly polgebkiem . Jak zwykle okolo 9.00 pojawili sie splawikowcy . Na zdieciu dziadzia zlowil catfisha , ktory zabral mu wedke oparta o lodz . Dopiero poszukiwania zylki oseka oddalo dziadziowi sprzet i zlodziejaszka . Jeden z braci murzynow zlowil shipheada i tak go jakos krzywo prezentuje . No i trzeba bylo sie zwijac . Jutro mamy zawody na Delawan Lake ...powinno byc ciekawie ...jerry hzs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2007 Juz Slaweczku piszemy i zdiatka tez beda .Dzis wstalem przed 6.00 tak zeby podczas jazdy posluchac wedkarskiej audycji Zewu Natury . No i tak sobie jechalem , patrzylem na swiat i sluchalem wiesci . Od dwoch dni nastapilo ochlodzenie , popaduje a niebo zasnute chmurami ...jest po prostu pieknie . Naprawde lubie taka pogode ...nie lubie patelni ani wiatru . Patelnia oslabia a wiatr [ mocny ] znieksztalca czucie . Dzis nadal cwicze Legende i te przynety na zdieciu . Wsrod nich Ropucha Rodzina . Nadal one sa nieuzbrojone w gumko nozki , jakos nie moge nic im dopasowac . Na razie pracuja wiec jak popery .Ta duza wirowa to wyrob Alana Borskiego , dwie paletki GT i chwost, na muskie . Dzis mialem trzy brania , zacialem tylko jedno i wycholowalem bassa largm. na Skinerka 10 . Dwa brania nie udalo mi sie zaciac [ Skinnerek i Lake Dorado ], rybki widocznie braly polgebkiem . Jak zwykle okolo 9.00 pojawili sie splawikowcy . Na zdieciu dziadzia zlowil catfisha , ktory zabral mu wedke oparta o lodz . Dopiero poszukiwania zylki oseka oddalo dziadziowi sprzet i zlodziejaszka . Jeden z braci murzynow zlowil shipheada i tak go jakos krzywo prezentuje . No i trzeba bylo sie zwijac . Jutro mamy zawody na Delawan Lake ...powinno byc ciekawie ...jerry hzs Jurku powodzenia na zawodach! Daj znac jak poszlo. Co do zdjec to prosba do innych forumowiczo o pomoc Jerremu. Ja niestety nie moge umiescic zdjec na forum bo nie mam ze soba komputera. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 chętnie pomogę ze zdjęciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Ja też czekam na odpowiedź Jerrego, ale od rana chyba nie był na forum .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Coś do mnie dotarło, więc wrzucam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Dziekuje Slawku , Phala . Bardzo przepraszam ale wczoraj caly dzien spedzilem na zawodach i potem jeszcze wedkowalem az do wieczora . W domu bylem pozno i jestem zmaltretowany do dzis . Nie mialem nic przeciw opalaniu i slonce zrobilo masakre . O zawodach i wedkowaniu nad Delawan Lake napisze osobny watek . W koncu zaliczylem swoje pierwsze w tym roku szczupaki ...a wlasciwie szczupaczki . Co do zdiec to bede nadawal do Remka , a wasze adresy [ mifka tez ] bede mial w rezerwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 W tym temacie nadal trenuje ale wyniki mizerne , na trzy weekendowe wyprawy zlowilem jednego ladnego bassa . Na moje usprawiedliwienie mam tylko zwalenie na pogode [parnota i gorac] oraz bardzo krotkie okresy wedkowania [srednio od 6 do 9 ] . Jezeli testuje ciezki kaliber sprzetowy to jednoczesnie trace mozliwosc kontaktu z bassami . Licze wtedy tylko na muskie a ich akurat nie ma lub nie chca brac przy moich molach . Licze na szczesliwy fart ze byc moze jakis sie pojawi z ranca tak ja ja i podejmie rekawice . Piszac o przynetach musze pochwalic Bokserka Salmo . Dopiero niedawno kupilem te przynete i bardzo mi sie spodobala , jest po za tym lowna . Bokserek wysuwa sie przed Lake Dorado na mojej liscie malych woblerow . Pomalu konczy sie lipiec ktory uwazam za najgoretszy miesiac w usa . Jest to jednoczesnie najgorszy miesiac dla niedzielnych wedkarzy bo tlok , gorac i wariacje na wodach . Jedynie w nocnych zasiadkach jest ciekawie ale na to trzeba miec czas . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pike_ Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 A ja ostatnio jestem wiecznie w podróży i w ogóle nie mogę wędkować. Jak wyjechałem we czwartek, to wróciłem w sobotę, świtem, co - wiadomo - jest zawsze blady. Jak wyjadę dziś w nocy, to wrócę znów za kilka dni tak umordowany (moja pani ma prawo jazdy, ale to dama, której nawet nie śmiem zapytać czy by nie poprowadziła, bo wiem, że spojrzy na mnie z niedowierzaniem - przecież od tego by ją wozić jest mężczyzna), że będzie mi w głowie tylko spanie lub przeglądanie forum. Zazdroszczę wszystkim, którzy mogą powędkować, bez względu na wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Jutro jade z bardzo ciezkim sprzetem [ same powierzchniowe duze psy ] z samego rana i bede cwiczyl . Biore tez Ropuchy ale juz z gumisiami w tylkach . Wedka testowana to Avid na muskie 3/4 do 3 oz, multiplikator Shimanko Carddif 401 , plecionka Power Pro 40 elbesow . Jutro niedziela wiec nie wiem jak dlugo z rana uda mi sie powedkowac ...zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 Jurku,Jak widzę boxerka to widzę typową przynętę na bassy. W katalogach przynęt bassowych większość z nich to takie boxerki np. Megabass Griffon PozdrawiamRemek A teraz zdjęcia Jurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2007 No coz wrocilem na tarczy . Pobudka byla dzis o 3,45 a wiec bardzo wczesnie . Wschody slonca coraz pozniejsze wiec swit zastal mnie nad jeziorem ...jest pieknie . Nad woda mgielka , rybki oczkuja , woda paruje . Ranek bardzo rzeski . Nocki mamy juz chlodne od kilku dni i to powoduje ze z wody sie dymi . Na jeziorze naliczam okolo 10 zalog . A na moim molo niespodzianka ...zastaje wedkarke , murzynke ...lowi na gruncik , na wedeczkach dzwoneczki . Rozkladam moje psy i wedke i zaczynam rzucac . Lomot przynet o lustro powoduje ze sie wstydze ...ale jak inaczej to rzucic . Wiem ze biorac same duze walk dogs odcinam sie praktycznie od innych ryb niz muskie . Ale w ten sposob narzucam sobie rezim ich tylko uzywania . Do chodzacych pieskow trzeba miec cierpliwosc , one sie po prostu szybko nudza jak nic nie bierze ...a wtedy zaraz bym siegal po sterowce . Sprawdzam tez dwa Ropuchy juz z gumisiami , duzy ma zabie lapki a Junior tylko twister . Jest lepiej niz z chwostami ale jeszcze pewne rzeczy poprawie . Na malego Ropucha Juniora mam uderzenie malego bassa , tylko przy duzym szczesciu [ moim ] moglby sie zaczepic o te jedna kotwe ...i to jest wszystko czym obdarzyly mnie dzisiaj ryby ...jedno cmokniecie zeby sie nie zniechecic . Naprzeciw mnie plywaja lodzie i z nich tez widze ze rzucany jest ciezki kaliber na muskie . Widze tez trolujacych wedkarzy . Punktualnie o kolo 9.00 pojawiaja sie trzej znajomi murzyni o obstawiaja czesc mola . Zarzucaja splawiki ...mnie pozostaje powiedziec good morning i 10 metrow desek mola w lewo i prawo . Moje przynety budza zaciekawienie ; zolty piesek to bait Yokozuny , Maas Maruder Salmo w kolorze walleya i najwiekszy pies Super Magnum Zara Spook firmy Heddon ...ma 8 cali i podobno jest swietny na duze glowacice w Dunajcu . Mniejsze wersje 3 1/2 juz lowia klenie , bolki , pstragi i mniejsze glowatki u was . Ja tez mam takiego malucha i tez nim rzucam tutaj ale bez efektow ...dzis . Bede nadal powracal , moze jak bardziej ochlodnie muskie podejda pod brzeg . Wracajac z wyprawy wstepuje do Ed Shirley Sport co by sie pomscic i cos kupic . Wybor pada na blache wahadlowa Doctor Spoon ale z jednym hakiem i antyzaczepem , jest to projekt na rzucanie w rosliny ...biore sztuk dwie 1 3/16 oz i...bedziem sprawdzac czy one takie niezaczepliwe www.doctorspoon.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2007 Jurku,Ty po prostu zasługujesz na tego muskie. Napiszę petycję do właściwych władz o jakiegoś muskie. A teraz zdjęcia Jerrego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Chcialbym ten temat odnowic bo sa zapytania , po za tym byc moze trafi sie okazja zeby tam kija zamoczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi